Skip to main content

„Elixirul dragostei” … din Milano … în Cetatea Băniei

În 26 si 28 februarie “ Opera Română Craiova ” ne invită la premiera absolută a acestei primăveri,  “L’elisir
d’amore”
,  o operă în 2 acte de Gaetano Donizetti.
Această lucrare muzicală de excepţie a avut premiera la „Teatro Cannobiana” din Milano în ziua de 2 mai 1832 și a devenit între 1838 şi 1848 cea mai cântată lucrare de operă din Italia.
De atunci se joacă pe toate scenele lumii cu săli pline şi in variante regizorale de excepție.
Pentru prima dată pe scena lirică din Bănie, o poveste încântătoare despre iubire este prezentată publicului într-o varianta regizorală de excepţie. Andras Kurthy revine la Craiova dupa succesul din stagiunea trecuta cu opera “Silvia”.
Andras Kurthy îi are alături pe coregraful Adrian Mureşan şi scenograful Răsvan Drăgănescu pentru a da viaţă acestui spectacol modern.
Conceptul este inedit, Andras Kurthy a propus 3 distribuţii pentru rolul principal, ceea ce demonstrează profesionalismul echipei din  “Opera Romana Craiova”, care este deschisă unor mari provocari.Vor urca pe scenă: Ioana Mitu / Forina Ilie / Cristina Oltean (Adina), Florin Ormenișan / Andrei Fermeșanu (Nemorino), Ioan
Cherata / Vasili Dobrovolsky (Belcore), Hercz Peter / Daniel Mateianu (Dulcamara), Noemi Modra / Andreea Blidariu (Giannetta).
„Una furtiva lagrima”, arie care a cucerit inimile iubitorilor de muzică din toata lumea,va fi interpretată de orchestra sub conducerea muzicală încredințată maeștrilor Marius Hristescu şi Alexandru Iosub.
Această producţie impresionează prin viziunea regizorală care implică alături de soliştii vocali şi sectiunea de balet, corul şi actorii Operei Romane Craiova.
Repetiţiile au început în luna ianuarie 2015 şi presupun eforturi mari ale întregii echipe, deoarece se desfasoară în paralel cu spectacolele curente.
Această comedie spumoasă se desfăşoară în Ţara Bascilor, la începutul secolulului al XIX-lea.
Nemorino, un tânăr îndrăgostit fără sperantă încearcă zadarnic să o convingă pe  Adina, o tânără bogată, de iubirea sa sinceră.
Indiferența frumoasei Adina e doar mijlocul prin care poate să înfrângă timiditatea lui Nemorino.
O poveste de iubire care are nevoie de ELIXIRUL DRAGOSTEI, o licoare cu proprietăţi magice.
Am asistat la una dintre repetiţii. Am fost în culise şi am simţit emoţiile artiştilor. Am stat în sală şi l-am urmărit
pe regizorul  András Kürthy cum discută cu fiecare in parte.
Am discutat cu Bogdan Botezatu, Sef de Sectie Programe Artistice şi am înţeles care sunt eforturile enorme ale OPEREI ROMANE CRAIOVA pentru a prezenta publicului un spectacol de operă modern, care captivează publicul.
A fost de-ajuns să vad cum “prinde viata”această producţie şi zilele acestea au trecut ascultând de multe ori „Una furtiva lagrima” şi alte fragmente ale Operei lui Gaetano Donizetti.
Sunt convinsa că acest spectacol va fi prezentat şi pe alte scene de operă din România şi din întreaga lume.
András Kürthy este absolvent al Universității Eötvös Loránd din Budapesta.În anul 1984 a obținut o bursă de studiu în Italia cu tema ”Casa Ricordi și importanța ei în istoria relațiilor muzicale dintre Italia și Ungaria în secolul al  XIX-lea”,urmată de o bursă de studiu ca regizor la Teatro Alla Scala din Milano.
András Kürthy a fost membru în juriile concursurilor internaționale ”Francisco Vinas” (Barcelona), ”Bel Canto” (Antwerpen), ”Katia Ricciardelli” (Mantova), ”Lucia Popp” (Bratislava), in 1995 organizează Concursul Internațional de canto “Luciano Pavarotti” ediția a V-a, fiind director și membru al juriului în cadrul audițiilor din Europa Centrală și in 1996 organizează concertul ”The 3 Tenors” cu Luciano Pavarotti, Placido Domingo și Jose Carreras.
A regizat spectacolele “ Elixirul dragostei”,”Vaduva vesela”,”Don Giovanni”,”Nunta lui Figaro”, ”Turandot”, ”Aida”, ”Nabucco”, ”Macbeth” pe importante scene de operă.

Evenimentul se desfăşoară sub egida Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021.

Distribuie articolul:
Google+
http://mirelacoman.ro/elixirul-dragostei-din-milano-in/
Facebook
Email
TWITTER
LINKEDIN

15 păreri despre “„Elixirul dragostei” … din Milano … în Cetatea Băniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *