Antifragil de Taleb, o carte despre fragilitate și supertehnologizare

Din când în când apar niște lebede negre, sunt evenimente foarte rare cu consecințe majore. Cutremure, crize sau războaie, evenimente datorate globalizării. Să nu prevezi un tsunami sau un eveniment economic este scuzabil. Să construiești ceva fragil la un tsunami sau un eveniment economic nu este scuzabil. DE CE AM CONSTRUIT CEVA ATAT DE FRAGIL? Explicațiile primite se referă la catalizatorul lor, nu este cauza.


Gândirea noastră ne face sa subestimăm ALEATORIUL. Nu măsurăm impactul unor șocuri în viața noastră. Energia nucleară e curată și ieftină când faci o analiză cost-beneficiu. După dezastrul din Fukushima, toți au văzut fragilitatea sistemului, sunt obligatorii măsuri suplimentare pentru siguranță. Apare constrângerea, ești forțat să investești indiferent care e prețul. Această cheltuială adițională nu a intrat în analiza cost-beneficiu când s-a făcut investiția.


Trebuie să studiem ANTIFRAGILITATEA SISTEMULUI, nu evenimentele. Eșecul nu e privit niciodată ca REZULTAT AL FRAGILITĂȚII, ci rezultatul unei prognozări slabe. FOCALIZAREA ESTE GREȘITĂ. Să studiem întreg terenul, nu doar un element.


Cartea ANTIFRAGIL scrisă de Taleb te invită să îți pui întrebări. De aceea scriu. Autorul său Taleb te poartă prin multe companii și locuri din lumea întreagă. Analizează strategii si învățăm despre antifragilitate. Pentru asta trebuie să asculți, să fii mai atent la ce e în jur. Să analizăm cum se construia acum un secol la timp, fără calculator sau project manager.

Subiectul captivează și invită să îți pui întrebări. De aceea scriu.

cartea Antifragil de Taleb, un raspuns la intrebarea De ce construim lucruri atat de fragile?


Într-o criză, multe zboruri sunt anulate. Se creează panică în aeroporturi, pasagerii nu au altă alegere, plătesc biletul mai scump. Apare constrângerea, ea se datorează FRAGILITĂȚII. Bunurile se scumpesc dacă crește cererea, dar ignorăm consecințele riscului.
Pentru a preîntâmpina evenimentele rare, dar semnificative, trebuie să analizăm un atribut al lumii: ROBUSTEȚEA. SĂ FACEM LUCRURILE ROBUSTE, lucruri CARE NU SE VOR DEZMEMBRA, CHIAR SĂ PROFITĂM pentru că sunt robuste. Să nu ne mai întrebăm: DE CE AM CONSTRUIT CEVA ATÂT DE FRAGIL.


EROAREA TELEOLOGICĂ arată că ai iluzia că știi mereu încotro te îndrepți. Presupunem că știm azi care vor fi preferințele noastre de mâine. Nu te gândești la crize și impactul lor, la fragilitatea sistemului. Dacă stăm în același mediu, e OMOGENITATE ȘI EVOLUȚIA STAGNEAZĂ. Luăm decizii pe care le-am mai luat, predicția e dificilă. Unde e diversitate evoluția e rapidă, flexibilitatea noastră crește.


Am lucrat in colective in care era omogenitate. Nu evolua nimic. De la problemele curente ale departamentului, pana la discutiile dintre noi privind viața privată, modul cum ne îmbrăcăm, orice. Știam ce se intamplă în prima săptămână a lunii, în a doua, a treia și la sfârșitul lunii. Înțeleg foarte bine ce ne povesteste Taleb.
Să privim în jur, la relații, la obiecte. Putem împărți oamenii și calitatea experiențelor lor în funcție de expunerea lor la dezordine. Când ești ROBUST, ai opțiuni și îți permiți să iei deciziile corecte. Cei care au surplus în bancă indiferent ce evenimente neprevăzute vin, ei sunt robuști. Oamenii datornici, din cauza fragilității lor au nevoie să facă previziuni cu multă acuratețe.


FRAGILIȘTII sunt persoanele care tind să priveze sistemele de variabilitate, cred că înțeleg ce se întâmplă. Mamele sufocante, șefii planificatori, ei elimină ALEATORIUL DIN VIAȚĂ. La partea opusă, flanneurul rațional ia DECIZII LA FIECARE PAS.
Nu vei ajunge niciodată să te cunoști pe tine însuți dacă nu te confrunți cu opțiuni și alegeri.


Combinarea riscurilor mari cu acțiunile conservatoare sunt preferate față de asumarea riscurilor medii. Această asigurare pentru supraviețuire este o necesitate. O putem privi ca o halteră. Unii ridică o halteră cu greutatea maximă posibilă, iar apoi nu fac nimic. E bine să ridici mai multe haltere adaptate la afacerea ta. Orice acțiune de atenuare a riscului ne duce la Strategia halterei.
ANTIFRAGILITATEA înseamnă mai mult câștig decât pierdere sau mai multe avantaje decât dezavantaje. Să ne asigurăm că RISCUL RUINĂRII ESTE NUL.


Sunt persoane care își asumă riscuri, ele creează lucruri, societatea se dezvoltă. Unii ingineri, artiști, întreprinzători au avut mult curaj să-și popularizeze ideile. Aleatoriul joacă un rol important în cele două etape: al invenției și al implementării. Din cauza intereselor academice crește intervalul dintre descoperire și implementare. Istoria medicinei are multe exemple. Au trecut două secole între descoperirea microbilor și acceptarea lor ca o cauză a bolilor.
O invenție are nevoie de noroc și circumstanțe. Mulți duc invenția la jumătatea drumului, unii sunt descurajați. Puțini sunt dispuși să-și primejduiască slujbele și reputația. Implementarea necesită lupta împotriva unor oameni care spun NU. Ai nevoie de un VIZIONAR. Un exemplu, a fost nevoie de Steve Jobs să instaleze mouse-ul pe computerul său.


Marginalii au schimbat lumea, dar au avut și curajul să trăiască într-o lume pe care știau că nu o înțeleg. Statutul de marginal trebuie să ni-l cultivăm.Trebuie să nu rămânem într-o bulă, să părăsim zona de confort, să cream diversitate în viața noastră. Observăm că există alternative, alții fac același lucru ca și noi dar în alt fel, poate mai repede sau mai ieftin. Începi să te cunosti mai bine. Creierul începe să prelucreze ce anume facem, ce e cu noi. Volatilitatea vieții ne ajută oferindu-ne informații despre alții, dar și despre noi.


Nu-i întreba niciodată pe oameni ce vor a spus Steve Jobs.
Antifragilitatea este modul în care lucrurile merg înainte.
Principala calitate a Americii e OPTIONALITATEA. Daca urmărești afacerile care au generat cele mai mari averi din istorie, observi că toate au o opționalitate. Una dintre proprietățile opțiunii: îi place dispersia, contează doar REZULTATELE FAVORABILE, nu contează rezultatul mediu. Scriitorii și artiștii vor să aibă puțini admiratori fanatici, nu vor un număr mare de persoane care le apreciază munca. Iar numărul celor care nu apreciază opera lor nu e important.


O altă afacere în care nu contează media e industria bunurilor de lux: bijuteriile, cesurile, arta, apartamentele scumpe, vinurile de colecție. Sunt importante informațiile privind persoanele foarte bogate. Dacă populația occidentală ar avea un venit mediu de 50.000 de mii dolari, nu ar exista inegalitate, aceia care vând bunuri de lux nu ar supraviețui. Azi există unele persoane cu venituri de doua milioane euro dar și altele care au zece milioane euro. Aceasta este explicația pentru explozia prețurilor din centrul Londrei. Cei foarte bogați cumpără apartamente cu prețuri de 20 de ori mai mari decât prețul dintr-o clădire aflată la câteva străzi distanță. Prețurile sunt datorate inegalității veniturilor locuitorilor și sunt independente de dinamica pieței imobiliare din restul Angliei. Afacerile câștigă din DISPERSIE, sunt ANTIFRAGILE.


Atunci când ni se cere să ne imaginăm viitorul, avem tendința să luăm prezentul drept punct de referință, apoi adăugăm tehnologii și produse. Supertehnologizare în loc să scadă fragilitatea.

Nassim Nicholas Taleb


Dacă tai părțile proaste și le păstrezi pe cele bune, se creează o asimetrie a părților bune. ASTA ESTE ANTIFRAGILITATE. Putem învăța din “ inegalitatea lui Jensen”. Spune că dacă avem asimetrii favorabile sau convexitate pozitivă atunci pe termen lung ne vom descurca rezonabil.
Exemplu: Traficul de 90.000 de mașini pe oră este rezonabil pe o autostradă în America, dar 110.000 mașini pe oră transformă traficul într-un infern. Dacă timp de 2 ore traficul este de 100.000, traficul e fluid, timpul în trafic e scurt. În schimb dacă ai în prima oră 80.000, apoi 120.000 este mai rău decât 90.000 și 110.000. Media este aceeași de 100.000 de mașini. Vedem că timpul necesar călătoriei depinde mai mult de volatilitate.


Fragilitatea nu agreează incertitudinea, erorile, deteriorarea, consecințele neprevăzute, timpul. Incertitudinea cauzează întârzieri și cresc costurile, o ASIMETRIE. Această subestimare nu apărea în secolul trecut. Empire State Building și alte clădiri mai elegante decât structurile moderne de astăzi, au fost terminate la timp. Palatul de Cristal din Londra simbol al domniei victoriene, o clădire lungă de 563 metri, lată de 138 metri a fost construită din fontă și sticlă fabricate aproape, în Birmingham și Smethwick. Acest palat a fost construit pentru marea expoziție din 1851. De la concepție până la deschidere au trecut doar 9 luni. Atunci economia era mai puțin complexă. Părțile componente au fost construite aproape de sursă cu un mic număr de ateliere. Nu s-au folosit computere, iar divergența dintre constructor și client era nesemnificativă.
Mi-au plăcut aceste exemple, am admirat clădirile de la începutul secolului XX care au o arhitectură bogată în detalii. Nu știam că au fost realizate într-un timp atât de scurt.

Lucrurile fragile se sparg în timp, fie că este o clădire, o idee, un produs. Acum oamenii vor să consume același vin Cabernet, să viziteze Veneția și Florența, să cumpere o casă în Sudul Franței. De aceea zonele turistice sunt insuportabile. ACEASTĂ CONCENTRAȚIE ESTE DĂUNĂTOARE, duce la creșteri disproporționate ale prețului.


Putem învăța din experiența strămoșilor, analizând mecanismele ancestrale pentru reglementarea efectelor concentrației. Consumul exagerat de ton poate duce la pierderea unor specii. Strămoșii nostri procedau altfel, alternau prada. Oricând o resursă se împuțina, ei treceau la alta pentru a prezerva ecosistemul. ÎNȚELEGEAU EFECTELE CONVEXITĂȚII.
Putem genera o strategie ecologică. Sursele de poluare trebuie plasate între mai multe resurse naturale. S-a demonstrat că răul cauzat de zece surse de poluare plasate în locuri diferite este mai mic decât poluarea echivalentă generată de o singură sursă.
La începutul secolului 20 produceam de 2 ori și jumătate mai multe biciclete decât mașini și investeam în menținerea echipamentului existent sau în perfecționarea tehnologiilor vechi. Azi aruncăm ce e stricat și luăm ceva nou. Ustensilele de gătit găsite la Pompei nu se deosebesc foarte mult de acelea pe care le găsim în bucătăriile din ziua de azi.


FRAGILITATEA ARE DE PIERDUT DE PE URMA VOLATILITĂȚII ȘI INCERTITUDINII.


Mi-a plăcut foarte mult această carte. Trebuie să nu rămânem într-o bulă, să părăsim zona de confort și să cream diversitate în viața noastră.
Înveți atâtea lucruri, te invită să privești în jurul tău, la viata ta, la relații, la obiecte.


Taleb spune de multe ori NU TREBUIE SĂ LE SPUI PĂSĂRILOR CUM SĂ ZBOARE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *