Fântâni la Mischii, un proiect de responsabilitate socială
Există regiuni în România în care accesul la apă potabilă este limitat. În comuna Mischii din județul Dolj, formată din satele Mischii, Călinești și Gogoșești, locuitorii sunt nevoiți în timpul verii să meargă de 3-4 ori pe zi până la cea mai apropiată fântână. Proiectul H2O (water) – Helping to Obtain Water își propune să crească gradul de acces la apă potabilă provenită din surse sigure și igienă și să îmbunătățească modul de utilizare a apei, ca resursă naturală limitată.
Acest proiect finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge (GWC) a realizat forarea a patru fântâni de mare adâncime în comuna Mischii și activități de educare a populației privind utilizarea responsabilă a apei.
Înființată în anul 2006, Global Water Challenge (GWC) reprezintă o coaliție de organizații de top, care și-au luat angajamentul de a îndeplini obiectivul sustenabil de a oferi acces general la apă potabilă provenită din surse sigure și acces la servicii de igienă (WASH). Până în prezent, prin parteneriatele public-private ale GWC, peste 1 milion de oameni au acces la apă curată.
Asociația Bloggerilor Olteni s-a alăturat echipei de implementarea a proiectului H-2-O.
În medie, o persoană folosește într-un an aproximativ 1.385 de metri cubi de apă potabilă, echivalentul a 92 de cisterne de apă. In București, potrivit datelor oficiale, o persoană consumă în medie 145 de litri de apă potabilă pe zi, în timp ce media europeană este de 120 litri/zi/persoană. Conform studiilor europene, 30% din cantitatea de apă folosită de o persoană este utilizată la toaletă, 20% la duș, 20% de mașina de spălat, 10% pentru igiena mâinilor, 9% la spălarea vaselor de bucătărie, 5% pentru hrană și băut, 4% la igiena casei.
Proiectul și-a propus activități de educare a populației privind utilizarea responsabilă a apei, inclusiv în rândul elevilor din comunitatea locală, cu scopul de a contribui la prevenirea și diminuarea risipei apei.
Apa este o resursă limitată și una dintre cele mai importante resurse ale lumii. Copiii trebuie să cunoască cum putem contribui la prevenirea risipei sau poluării acesteia. De aceea in cadrul acestui proiect a avut loc un seminar educațional la Școala Gimnazială Alecsandru Nicolaid din Mischii. 40 de elevi din clasele IV-VIII au aflat despre modul in care trebuie sa avem un comportament responsabil față de apă:
- Schimbă obiceiurile de acasă
- Aruncă deșeurile în mod corespunzător
- Nu arunca medicamentele la întâmplare
- Nu arunca deșeuri menajere în sistemul de canalizare
- Economisește apa
- Utilizează în mod responsabil plasticul
- Implică-te la școală sau la locul de muncă
- Implică-te în acțiuni de ecologizare
- Schimbarea vine de la tine!
- Fii un cetățean implicat!
Vă invit să descoperiți broșura proiectului implementat de Asociația CSR Nest și Asociația Today’s Future.
The New World Program reprezintă un parteneriat între Fundația Coca-Cola și Global Water Challenge și încurajează participarea societății civile la crearea de soluții inovatoare, incluzive și sustenabile, pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) stabilite de Organizația Națiunilor Unite.
De la lansarea sa, în anul 2014, The New World Program a sprijinit 66 de proiecte din 21 de țări din Orientul Mijlociu, Africa și Eurasia.
Fundația Coca-Cola reprezintă divizia globală de acțiuni filantropice a The Coca-Cola Company. De la înființarea sa, în anul 1984, Fundația Coca-Cola a oferit granturi în valoare de peste 1 miliard de dolari, cu scopul de a sprijini inițiative comunitare sustenabile pe întreg globul.
Alte informatii despre proiect gasiti aici: