Art Safari 2023 și love brands

Art Safari 2023 conectează instituții culturale din întreaga lume. În parteneriat cu muzeele de artă și colecționari privați oferă publicului expoziții permanente și expoziții temporare. În 2022 au fost prezentate peste 800 opere de artă din 17 muzee din România, Anglia, Germania, Spania, Israel dar și importanți colecționari privați.
Muzeul Victoria & Albert a adus la București expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable’’. De asemenea, la muzeul Victoria & Albert a fost organizată o conferință despre relația lui John Constable cu Nicolae Grigorescu. Au fost peste 65.000 vizitatori.


Expozițiile au loc la Palatul Dacia-România (viitorul sediu al Pinacotecii București) pe renumita stradă Lipscani, nr. 18-20. Îmi place mult această clădire din inima Bucureștiului. Construită în 1882 arată frumusețea supraviețuirii, iar noi astăzi adăugăm alte amintiri.

Art Safari 2023
Art Safari 2023


Vă invit la Art Safari 2023, vin oameni de la sute de km ca și mine. Se formează comunități din generații diferite. Îmi place foarte mult, întâlnești oameni adunați în fața unui tablou care discută. Ei cunosc autorul ori au mai văzut acest tablou. Atunci se apropie și alții, discuția se animă. Este un loc unde oameni cu meserii diferite se bucură că întâlnesc oameni cu aceleași pasiuni.


Am fost în multe muzee din străinătate dar nu am întâlnit această bucurie a publicului de a fi împreună. Când plec, abia aștept să aflu ce va fi în anul următor.
Ioana Ciocan și echipa sa adună în jurul lor poveşti din diferite culturi. Îi admir pentru că trezesc interesul publicului pentru arta de patrimoniu și arta contemporană. În fiecare an publicul este mai numeros, participă mai multe muzee, atrag mai mulți sponsori. Crește vizibilitatea României. Art Safari este un love brand.
Sunt pasionată să îi descopăr pe cei care construiesc branduri pentru cei care privesc peste orizont.

colecția National Portrait Gallery, Londra sursa foto Art Safari
colecția National Portrait Gallery, Londra sursa foto Art Safari

Am scris articolul Branduri pentru cei care privesc peste orizont despre cei care construiesc branduri pentru anii care vin, pentru cei care privesc peste ORIZONT. Despre vizionari, concepte noi și branduri top of mind.
Acum scriu despre love brands.

Cum reusește o echipă să construiască un brand iubit de public?


În 2014 Ioana Ciocan a primit propunerea de a prelua Art Safari. Diana Dochia, directoarea acestui Târg de artă și una dintre cele mai vechi galeriste post-decembriste, pleca din țară. A insistat mult și a convins-o pe Ioana Ciocan promițându-i că va avea mână libera privind conceptul expoziției și formarea echipei. În acel moment echipa era formată din Silvia Rogozea și Attila Kim. Silvia Rogozea a ajuns ulterior la Muzeul Național de Artă Contemporană, iar acum trăiește în Valencia.


Ioana Ciocan vrea să pună România pe o hartă a circuitului internațional de artă, în care a fost inexistentă în ultimele decenii. Parteneriatul cu Victoria and Albert, unul dintre cele mai mari muzee ale lumii a fost semnat în 2022, dar scrisorile privind acest parteneriat au fost trimise începând cu 2015.
Ea povestește că nu se lucrează cu România pentru că România geografic și istoric este o țară marginală în circuitele mari expoziționale. Nu suntem pe hartă. Nu am încercat să facem parte dintr-un sistem sau să ne creăm propriul nostru sistem împreună cu Bulgaria, cu Albania, cu fostele Republici Iugoslave.


Art Safari are un concept special, respectiv o expoziție dedicată unui mare maestru al artei, respectiv Tonitza, Grigorescu, Luchian și o expoziție pentru arta contemporană. Acestea sunt acompaniate de expoziții internaționale. Publicul se documentează din timp și participă cu mare bucurie. Îmi place acest proiect pentru că prezintă arta vizuală în locuri cu emoție și mulți vin special cu avionul sau cu trenul. Vin zilnic 3000 oameni, 80% au vârsta sub 45 ani.

Tonitza- Art Safari 2019
Tonitza- Art Safari 2019


Ioana Ciocan spune că un muzeu trebuie sa fie viu. Un muzeu ideal e un muzeu care pune arta contemporană lângă arta de patrimoniu, un exemplu e British Museum, aici se realizează expoziții flexibile. De asemenea vrea sa fidelizeze publicul.
Am vizitat multe muzee în Europa și am văzut că există un țesut între cultură, comunicare și tehnologie. Admiram aceste echipe, ele atrag publicul din intreaga lume. Voiam să mă implic sau să aflu mai multe.


Când am ascultat-o pe Ioana Ciocan povestind despre British Museum mi-a venit în minte un alt moment când am ascultat un om care m-a fascinat.
Am ascultat-o pe Bogdana Butnar vorbind despre love brands. Are o profesie puțin întâlnită în România, este Strategy Experience Lead User. Ea povestește cum brandurile își fidelizează clienții și cum îi aduci alături pe aceia pe care nu i-ai câștigat încă. Pentru că un brand reacționează cu consumatorii lui prin diverse medii, evenimente, atunci trebuie să existe o viziune integratoare. La conferinta Big Idea organizată de Evensys ne-a prezentat un concept interesant: “Fără cusături”. Felul cum a povestit m-a captivat. După ce s-a terminat conferința am căutat în online alte evenimente unde a fost invitată. Acolo a abordat alte teme.


Eu cred că eforturile Ioanei Ciocan și a echipei pot fi completate cu soluțiile propuse de Bogdana Butnar. În plus ea locuiește în Londra, cunoaște viața culturală, inclusiv marile expoziții. Cred că așa, cu mai multe resurse, putem ajunge să nu mai fim o țară marginală în circuitele mari expoziționale. Acum echipele pot colabora din orice colț al lumii.


Bogdana Butnar spune că strategie înseamnă să observi cum vin clienții la brand, ce vor să obțină, cum interacționează cu brandul. Construiești un ecosistem stabil, asta se numește Digital Brand Experience.
Acest concept: “Fără cusături” înseamnă să creăm o experiență seamless. Înseamnă că nu îl simți, e ca o a doua piele. E opusul a obiceiului din advertising de a oferi ceva memorabil.
Seamless e simplu, util, are un scop, e special pentru tine, ca și când pielea clientului ar fi creată de brand. Astfel, cel care construiește branduri se mută din locul lui în locul clientului. Așa înțelege cum se simte clientul și găsește soluții pentru ca brandul să fie ca o a doua piele pentru client.

Expozitie Art Safari 2021
Expozitie Art Safari 2021


Bogdana Butnar este un agregator al lucrurilor care se petrec cu tehnologie în jurul unui brand. Ea spune că e important să dai oamenilor, să le întâlnești așteptările. Pentru a crea experiente trebuie sa lasi din ego-ul tău de a fi memorabil, să reflectezi la cum e pentru oameni.

M-a captivat acest concept. De aceea cred că eforturile Ioanei Ciocan și a echipei pot fi completate cu soluțiile Bogdanei Butnar. În plus ea cunoaște viața culturală din Londra. Mi-ar plăcea să se alăture proiectului Art Safari. Putem ajunge pe harta instituțiilor culturale din întreaga lume.

Palatul Dacia- Art Safari 2021
Palatul Dacia- Art Safari 2021


Îmi doresc să le întâlnesc pe Ioana Ciocan și Bogdana Butnar. Poate această colaborare va fi prezentată la urmatoarea Big Idea Conference.


Vă invit să urmăriți programul expozitiei ART SAFARI 2023. Din 29 iunie până în 10 septembrie are loc în Palatul Dacia- România o nouă colaborare internațională, cu The National Portrait Gallery din Londra, într-o expoziție-fenomen.

Îmi place mult acest proiect, de aceea scriu despre el și vreau să ajut dacă este posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *