Atracții turistice în zona transfrontalieră România-Bulgaria

Cum poate o zonă să-și valorifice istoria? Care sunt oportunitățile?Prezentarea locurilor, istoriei, tradițiilor și gastronomiei vor genera mai buna cunoaștere a patrimoniului material și imaterial. Astfel, aceste zone devin cunoscute la nivel internațional. 

Dunărea este un mediator cultural. O experiență extraordinară care a durat patru zile, în care am discutat despre tehnologie, turism și cultură, despre marketing și comunicare, a fost prilejul de a cunoaște zona transfrontalieră.

Îmi plac proiectele care promovează destinații renumite în plan regional folosind tehnologii de ultimă generație și Social-Media.

Am descoperit două echipe cu multă experiență în derularea proiectelor europene în cadrul unui focus-grup organizat la Varshets în Bulgaria. 

Fortareata Belogradchik din Bulgaria, foto Gabi Radoi
Fortareata Belogradchik din Bulgaria, foto Gabi Radoi

Dunărea este un mediator cultural. Districtelele Vidin, Vratsa și Montana din Bulgaria și județele Dolj, Mehedinți, Olt din România au valori comune.

Asociația Centrul pentru Dezvoltare Montanesium din Montana și Asociația Mereu pentru Europa din Craiova au inițiat proiectul ”SEE and GO – Atracțiile turistice din zona transfrontalieră România-Bulgaria, la un click distanță”.

Am fost invitată alături de alți bloggeri din Craiova să particip la primul focus grup care a analizat elementele cheie ale unei aplicații software. Atracții turistice din zona transfrontalieră România-Bulgaria vor fi promovate.

Scriu pe blog articole despre locurile pe care le-am vizitat, despre gastronomie, despre oamenii pe care i-am intalnit, despre brandurile care au o promovare diferită şi oferă experienţe consumatorilor. În Bulgaria nu am ajuns până acum. De aceea îmi doream să descopăr atracții turistice din zona transfrontalieră România-Bulgaria, să discutăm despre promovarea turismului.

Bloggeri, specialisti în IT, manageri de pensiuni, alți invitați, împreună cu reprezentanții asociației Mereu pentru Europa, ne-am întâlnit la  ATA SPA Hotel din Varshets, cu Hristina Ivanova alături de un grup de locuitori din districtelele Vidin, Vratsa și Montana din Bulgaria. Ne-am împrietenit imediat, cred că turismul este cel mai frumos mijloc prin care se apropie oamenii.

Prezentarea proiectului ”SEE and GO – Atracțiile turistice din zona transfrontalieră România-Bulgaria, la un click distanță” a avut loc în sala de conferințe.

Atracții turistice din zona transfrontalieră România- Bulgaria
Atracții turistice din zona transfrontalieră România- Bulgaria

Daniel Neagoe-Băcanu și Hristina Ivanova au prezentat în română și bulgară proiectul transfrontalier. O aplicatie software va include:

  • potențialul turistic comun,
  • facilități,
  • atracții turistice
  • produse turistice.

A fost un eveniment interactiv. Am discutat despre calitatea informațiilor. S-au dat exemple de proiecte europene în care nu s-au mai actualizat informațiile după terminarea proiectului. Sunt prezentate locuri care acum nu mai pot fi vizitate, numere de telefon care nu mai există,etc.

S-a discutat despre despre valorile comune și ce avem specific. S-a discutat despre Turism  rural și locurile de cazare, Turism activ, Turism cultural și istoric.

Am aflat despre locuri renumite din Bulgaria, despre Varshets, Bergovitsa, Montana și Belogradchik, care merită promovate la nivel internațional. S-au prezentat câteva festivaluri renumite din Bulgaria. În România afli de multe ori despre un festival, după ce a avut loc. A doua zi apar la TV imagini de la eveniment. De aceea s-a propus existența unui calendar.

Focus grup România-Bulgaria
Focus grup România-Bulgaria

Dunărea trebuie promovată mai mult. A fost propunerea proprietarilor de pensiuni de la Eșelnița, județul Mehedinți. Sunt pensiuni care se află pe malul Dunării. Poți străbate Dunărea cu barca, să vezi Cazanele Mari, Cazanele Mici, Mânăstirea Mraconia.

Am venit și noi bloggerii cu propuneri. Daniel Botea a propus să existe informații despre locurile în care există posibilitatea de campare. Sunt mulți tineri care călătoresc cu bicicleta. În prezent nu există informații pentru acest gen de turism. Eu am prezentat câteva crame pe care le-am vizitat, au pensiuni și merită promovate. Liana Tătăranu a discutat despre legislația din România care permite organizarea unor puncte de gastronomie locală.

Am avut prilejul să povestesc despre experiența mea din cadrul Asociației Radu Anton Roman, despre Piața Turistică din Bucuresti și evenimentele care pot fi organizate într-o Piață Turistică. Oameni din toate țările europene, împart unii cu alții povești, prezintă produse alimentare specifice fiecărei culture, diverse obiceiuri culinare, există un dialog între tradiții locale.

În prezent în Romania nu există o Piață Turistică, cea de la București s-a desființat. De când am revenit în Craiova mi-am dorit să se transforme Piața Centrală într-o Piață Turistică, am încercat să promovez acest proiect.

Acum, la această conferință, am arătat că pot fi organizate într-o Piață Turistică evenimente dedicate gastronomiei de pe malurile Dunării. De asemenea pot fi promovate conservele, dulcețurile și alte preparate tradiționale din Bulgaria.

A fost apreciată ideea. Hristina Ivanova a dat exemple de crame din Bulgaria care pot prezenta evenimente în Craiova, sunt localități care vor să își promoveze gastronomia. În final s-a ajuns la discuții privind partea financiara (ca și în trecut, în București sau atunci când am promovat proiectul în Craiova).

Dacă focus-grup-ul bulgar susține acest proiect, mă încurajează să sper că va exista un proiect europen sau un proiect finanțat de autoritățile din Craiova. Cred în continuare că o Piață Turistică care prezintă gastronomia din Oltenia alături de gastronomii din țările Europei are viitor.

Participanții la focus- grup au fost implicați în proiecte dedicate turismului. Au povestit experiențele lor.

Aplicația software care va promova atracții turistice din zona transfrontalieră România-Bulgaria va fi însoțită de web-site-ul SEEuropeandGo, în limbile bulgară, română și engleză.

Am vizitat în zilele următoare orașele Varshets, Bergovitsa, Montana și Belogradchik.

Atractii turistice din Bulgaria, foto Gabi Rădoi
Atractii turistice din Bulgaria, foto Gabi Rădoi

Un eveniment foarte bine organizat. S-au creat conexiuni între oameni și idei, asta mi-a plăcut cel mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *