Zghihara de Averești, 150 de ani de istorie
Pivniţa Domeniile Averești are un culoar principal de aproape 150 de metri, prevăzut cu 5 arcade din piatră și 10 hrube secundare. La construirea ei s-a folosit cărămidă și un amestec de îngrășământ, nisip și lut, acestea absorb umezeala.
Vă invit să descoperiți povestea vinurilor Domeniile Averești. Alături de reprezentantul cramei, Romică Dumitru, am scris o nouă filă a proiectului de promovare a vinurilor românești organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Am sărbatorit ediția 61. O selecție de vinuri albe pentru verile toride alături de brânzeturile Delaco, în centrul orașului Craiova la restaurantul 12 Doișpe.
Centrul Viticol Averești este situat în Podgoria Huși, județul Vaslui. În aceste locuri vița de vie a fost cultivată de mii de ani. Această zonă este recunoscută pentru solul și climatul temperat care permit realizarea unor vinuri de calitate.
Domeniile Averești dețin o suprafață de circa 650 de hectare de viță de vie, cu soiuri tradiționale și internationale. Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Zghihară, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră, Chardonnay, Muscat Ottonel, Aligoté, Sauvignon Blanc, Traminer, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot.
Prezentarea vinurilor, povestea lor, asocierea cu brânzeturile, totul a transformat această seară. Am stat multe ore împreună, am pus întrebări, am râs, am făcut fotografii.
Asocierile prezentate, vinurile Domeniile Averești si branzeturile Delaco:
- Diamond Busuioaca Blanc de rose + Aperifrais Ile de France,
- Nativus Zghihara + Camembert Delaco,
- Nativus Cuvee de Averesti demisec + Emmentaler Delaco,
- Nativus Aligote + Cascaval Sofia,
- Nativus Chardonnay + Havarti Castelo.
Nativus Zghihara a atras de la început atenția. Zghihara, un soi tradițional românesc este cultivat pe 10-12 hectare. Povestea lui începe la sfârșitul secolului XIX, fiind apreciat de oenologul francez René Faure. Povestea lui este povestea vinurilor din podgoria Huși.
Povestea cramei e încărcată de istorie. Primele însemnări apar în manuscrisele cronicarilor în anul 1874. Boierul Ștefan Negruzzi a adus un oenolog francez pentru a obține vinuri de calitate folosind tehnologie modernă. Inginerul Réné Faure a introdus primul sistem de irigaţie a viţei de vie din România. Nu exista curent electric, apa era împinsă în sistem de o instalaţie care funcţiona pe baza presiunii – diferenţa de nivel era de 100m.
Oenologul francez a vinificat soiurile vechi românești, Zghihara și Busuioaca, și a introdus soiurile Merlot, Cabernet, Aligoté din Franța. Vinurile de Averești erau apreciate în Viena, boierul Ștefan Negrutzi le prezenta cu mândrie la baluri, ieșiri la vânătoare și serate.
Domeniile Averești produce vinuri albe, roșii, rose. Primul vin prezentat în această seară, Diamond Busuioaca Blanc de rose, are un nume frumos și atrage atenția imediat. Este într-o sticlă înaltă, elegantă. Un vin apreciat vara, la terase.
A fost a treia întâlnire cu vinurile acestei crame. În 2018 am scris articolul Zghihara de Averești și Camembert în Cetatea Băniei. În 2022 am scris articolul Busuioaca inconfundabilă de la Domeniile Averești. De aceea acum vă invit să descoperiți un alt vin care mi-a atras atenția, Aligote.
Alegerea mea din această seară este Nativus Aligote + Cascaval Sofia
Aligoté, soi originar din Franța, este puțin cunoscut în România. Nativus Aligote este un vin D.O.C. de Huși. Este un vin alb, sec, are 13% alcool/volum. Mi-a plăcut prospetimea lui și aromele de mere verzi.
Mi-a plăcut și datorită istoriei lui în aceasta podgorie de 150 de ani. Cuvântul ales este prospețime.
Vinul acesta a fost acompaniat de Cașcaval Sofia de la Delaco – Fan Brânză. Delaco este unul dintre cei mai mari furnizori de brânzeturi din România și parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de lactate la nivel mondial. Delaco este importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya și Milkana, oferind un portofoliu vast de produse de înaltă calitate pentru piața din România. Produsele sunt atent selecționate și produse conform unor rigori stricte pentru a asigura cea mai bună calitate.
Cașcavalul este răspândit în toată peninsula Balcanică, dar originea sa este controversată. Unii susțin că provine din sudul Italiei, alții spun că rădăcina cuvântului „caș” sugerează origini aromâne. Cașcavalul Sofia este obținut prin metoda Pasta Filata, similar cu Mozzarella. Textura sa este fermă și semitare, gustul ușor sărat, iar aroma fină de lapte. Cuvântul ales este copilărie. Cașcavalul Sofia are o rețetă care îmi amintește de copilărie.
Cuvântul ales pentru asociere este bucurie.
Am avut și un alt invitat care ne-a însoțit în aceasta seară. Apa DolceVita, o apă de origine locală. Apa de izvor cu un pH de 7.5 produsa după ultima tehnologie de filtrare și tratare. În productie se folosește tratamentul cu OZON care este un tratament natural a apei de sterilizare și curățare. Totodată purificarea apei se face cu o bariera de filtre în cascada de pana la 0,1 MICRONI.
Orele au trecut repede, am povestit și am făcut planuri să mergem sa vedem aceste locuri încărcate de istorie.
Sursa foto Daniel Botea