Am sărbătorit 12 ani de blogging în Craiova
Întâlnirea anuală a bloggerilor din Craiova are loc mereu în luna februarie. Acum câteva zile am sărbătorit 12 ani de blogging. Am aflat cu mare bucurie că am ajuns la ediția 130. Sunt 12 ani cu întâlniri lunare, cu excepția pandemiei când au fost mai puține evenimente. A fost prilejul să ne bucurăm de evenimentele și proiectele din 2023 și să facem planuri pentru anul 2024.
Aniversarea anuală a bloggerilor o sărbătorim la Casa Universitarilor, o casă de patrimoniu de pe Calea Unirii. Este casa în care a locuit Nicolae Romanescu, primarul orașului în 1898, în perioadele 1901-1905, 1914-1916 și în 1929. Toată averea a lăsat-o orașului. Când deschid ușa acestei case care poartă amprenta începutului de secol XX și zăresc în hol portretul său, mă bucur că sunt acolo.
Descendent al unei vechi familii boiereşti, a fost un vizionar. Cunoștințele în economie, sociologie, urbanism și drept dobândite la Paris și Liege le-a folosit în administrarea orașului Craiova. A atras sprijinul Casei Regale pentru a dezvolta acest loc aflat la intersecția drumurilor comerciale. Inițiativa prezentării la Expoziția Internațională din Paris în anul 1900 a proiectului realizat de peisagistul francez Edouard Redont care transforma Grădina Bibescu într- un parc natural de 96 ha precum și coordonarea activitatilor au aparținut primarului Craiovei. Juriul a acordat Medalia de Aur, apreciind dimensiunile impresionante, costurile reduse, rapiditatea, frumusețea și calitatea lucrărilor. Am scris articolul Parcul Nicolae Romanescu, fereastra orașului Craiova.
Aniversarea bloggerilor a avut loc la parter, acolo sunt saloanele unde erau primiți oaspeții. Tot la parter se află biroul primarului Romanescu, am intrat și aici, îmi place foarte mult.
Seara a început ca de obicei cu multă veselie. Am povestit despre 2023 și am făcut planuri să organizăm noi proiecte. Vrem să vizităm mai multe crame și alte locuri.
Invitații de la Domeniile Vînju Mare ni s-au alaturat, așa că a fost și prilejul de a organiza o degustare de vinuri. Vinurile Mirage si Divin au însoțit preparatele pregătite de gazde și tortul aniversar.
Mirage Riesling Italian sec,
Mirage Rose sec,
Divin Feteasca Neagră demisec.
Îmi plac vinurile din această zonă, este o cramă situată în apropierea Dunării și a pădurilor, în judeţul Mehedinţi. Plantațiile sunt pe coline cu orientare sudică la altitudini de 280-350 m. Se află pe paralela 44–45°, alături de renumitele Bordeaux, Burgundia, Piedmont.
În 1868 suprafaţa viticolă a judeţului Mehedinţi era de 6700 ha, 1500 ha erau numai la Oreviţa. În vremea comuniștilor s-au facut vinuri urmărind productivitatea, nu calitatea. În anul 2001 proprietarii de la Domeniile Vînju Mare au achiziționat Întreprinderea Viti Vinicolă din Vînju Mare construita în anii ‘70.
Între anii 2008-2013 a avut loc o replantare prin programul de reconversie. În plantaţie sunt atât soiuri autohtone: Fetească Neagră, Tămâioasă Românească cât şi internaţionale Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Chardonnay. Începând cu anul 2019, compania se restructurează, patrimoniul viticol se reduce la 133 ha. Continuă modernizarea capacităților de producție atât în vie cât și în cramă.
Gamele Mirage si Divin sunt game pentru Horeca. Mirage creeaza senzații noi, ne îndeamnă spre ceva fermecător și atrăgător. Divin, vine de la divinitate, căci vinul este una din cele mai vechi băuturi. Sunt game nebaricate, se simte gustul strugurelui.
În această seara am ales Divin Feteasca Neagră demisec. Aroma specifică a vinului Feteasca Neagră e de prună uscată afumată. E interesantă, de aceea mi-a plăcut mult. Acest vin nu a stat la baric. Are o aromă ușoară de afumat, nu are o consistență puternică, e un vin delicat. Îți arată că are și specificitatea soiului și tipicitatea locului.
Am discutat cu domnul Ion Gîrniță, proprietarul Domeniilor Vînju Mare despre târgurile de vinuri care se organizează la marginea Parisului. Eu am citit despre ele în cartea Frumoasă era Sena pe sub florile mele de Adrian Cioroianu. În Franta sunt 200.000 de crame și ar fi imposibil să reușească să își vândă vinurile numai prin magazine. Mi-aș dori să existe în Craiova sau în Oltenia un asemenea eveniment. Domnul Ion Gîrniță mi-a spus că dansul cunoaște aceste târguri, se organizează în multe locuri. Am continuat discutia despre un loc potrivit în Craiova sau în afara Craiovei. A propus: in Parcul Romanescu.
De aceea îmi plac mult evenimentele bloggerilor. Întâlnim oameni pasionați ca și noi, cu care discuți multe lucruri. Mi se pare că ar fi extraordinar ca un proiect dedicat vinurilor românești să prindă viață în Casa lui Nicolae Romanescu și să aibă loc în Parcul Nicolae Romanescu.
Seara s-a încheiat ca de obicei cu o fotografie pe scara monumentală din lemn care urcă din hol la etajul întâi.