Crăciunul Bloggerilor la Pensiunea Jianca
Pensiunea agroturistica Jianca se află în comuna Almăj, la 2 km de râul Jiu și la 12 km de Craiova. Este un loc în care bloggerii din Craiova au sărbătorit Secret Santa 2021.
Ne-am bucurat să ne întâlnim după atâta timp și ne-am bucurat să păstrăm tradiția. Fiecare blogger cumpără un cadou altui blogger. Se pun bilețele și se extrag unul cate unul. Este foarte interesant, primești de multe ori un cadou la care nu te-ai gândit. Afli că altcineva te cunoaște foarte bine.
Am fost întâmpinați de proprietarul pensiunii și ne-am oprit la recepție în fata unui brad cu multe globuri. Am pus cadourile pe care le-am adus într-un loc și am fost invitați să vizităm pensiunea. Categoria de confort este de 4 margarete.
Pensiunea are 7 camere și un apartament cu terasă. De asemenea există o sală cu masă de ping-pong și masă de biliard.
Pensiunea agroturistică Jianca face parte din Complexul Agricol Sere Ișalnita. Acest complex a început activitatea în 2004, suprafața serelor este de 14 hectare. Aici lucrează doi ingineri alături de personal permanent și sezonier. Se cultivă castraveți iar pe 2500 de metri pătrați se cultivă răsaduri pentru serele de aici și pentru alți fermieri. Ne-am bucurat să vedem că au la vânzare produse realizate din legumele de aici: castraveți murați, zacuscă și ardei capia.
Restaurantul este frumos amenajat, are 8 mese și turiștii pot opta pentru pensiune completă, demipensiune sau simplă.
Se organizează seri gastronomice, evenimente cu ocazia Revelionului. Am fost invitați la masa special pregătită pentru noi.
Erau castronașe din ceramică cu piftie, salată de vinete, zacuscă și alături un platou cu lebăr, caltaboși și alte bunătăți. A urmat o porție de sarmale cu mămăliguță și friptură.
După aceea am mers să descoperim ce cadouri a primit fiecare. S-a râs mult, s-au făcut glume și au fost ca de obicei pentru unii dintre noi cadouri la care nu se așteptau.
La sfârșit a venit tortul și am stat de vorba cu proprietarul pensiunii Jianca.
Bloggerii au propus promovarea soiurilor tradiționale de vin și mâncarea tradiționala din Oltenia. În prezent nu există un restaurant care să promoveze această zonă. Sunt renumite vinurile oltenești. Hidratarea este importanta alaturi de un pahar de vin.
Eu am inițiat din 2015 discuții cu mai multe restaurante, dar nu există deschidere. În Craiova sunt invitați regizori, dirijori, sunt festivaluri internaționale renumite în plan mondial. Toți acești invitați sunt dornici să cunoască gastronomia din Oltenia și vinurile din soiuri românești.
De asemenea bloggerii au propus să existe în meniu vestita saramură de pui, plăcinta cu oua, brânză și urzci, feluri de mâncare gătite cu castraveți, raci, lutiță, peste. Prazul ar putea avea un loc de cinste sau maghiranul.
De asemenea se poate amenaja un traseu pentru biciclete de-a lugul Jiului. De la pensiune sunt 2 km până la Jiu.
La Pensiunea Jianca am aflat multe lucruri interesante despre aceasta zonă
Comuna Almăj se află pe culoarul inferior de vărsare a Jiului în Dunăre, de-a lugul Luncii Jiului. Localitatea are ieșire spre DE 70 si DN 6, drum intens circulat care face legătura dintre țările din Europa Occidentală cu cele din Balcanii de Vest. În această zonă, pe malul Jiului în cadrul a două cetăți au fost descoperite vase ceramice cu incrustații și simboluri.
În a doua epocă a fierului, secolul IV i.e.n. au apărut așezări geto-dacice și drumuri comerciale care făceau legătura cu restul Daciei. Începând cu secolul XIV aceste așezări inclusiv pământurile din jurul Craiovei devin domeniul central al familiei Craioveștilor. Această familie își dovedește puterea în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, reușește să mute sediul Băniei de la Strehaia la Craiova. Apogeul puterii lor a fost în timpul domniei lui Neagoe Basarab, el însuși un Craiovesc. Atunci și au mărit averea, stăpâneau 132 de sate și moșii, 13 dintre ele se regăsesc astăzi în Zona Metropolitană a Craiovei, inclusiv comuna Almăj.
Comuna Almăj este inclusă în situl NATURA 2000 Coridorul Jiului. Aici sunt ecosisteme cu o diversitate și abundență locală, ceea ce-i conferă o personalitate biogeografică de excepție. Există 135 de specii de păsări, 12 specii de pești protejate la nivel european, mamifere. Acestea se datorează și faptului că Valea Jiului este unul dintre principalele culoare transbalcanice de migratie a păsărilor.
În zonă sunt numeroase plante medicinale, sunătoare, mușețel, măceș, pătlagină, sulfină.
Marile familii de boieri care au stăpânit satele din jurul Craiovei: boierii Craiovești, boierii Filișanu, Constantin Argetoianu, familia Otetelișanu, familia Bibescu, familia Poenaru, familia Obedeanu, familia Știrbei, au lăsat un patrimoniu cultural în mediul rural.
Oferta turistica culturală și monahală este bogată, sunt cule și case boierești, biserici, mânăstiri. Cula Cernătești, Cula Barbu Poenaru ridicată în 1653, Cula Izvoranu, Conacul familiei Argetoianu, Casa Boierilor Coțofeni- conac neoromânesc, sunt cateva exemple. În Craiova se află Casa Glogovenilor.
Meșteșugurile din această zonă sunt: torsul, țesutul, prelucrarea lemnului, împletitul papurei, confecționarea instrumentelor muzicale.
Vă invit la Pensiunea Jianca și vă invit să vizitați aceste locuri încărcate de istorie.