Bloggerii promovează covorul oltenesc

Poveștile din casa bunicilor sunt cele mai frumoase. Eram un copil mofturos și voiam să mă duc la joacă cu prietenii. Bunica avea un secret, știa să spună povești, multe povești. Le știam pe de rost, dar bunica îmi spunea mereu povești de când era și ea copil într-un sat din Oltenia. Acelea îmi plăceau cel mai mult, despre viața dintr-un sat de lângă Caracal.

Oltenia este o zonă etnografică cunoscută, tradiția este foarte importantă.

Mă fascina dorința fiecarei femei de a-și împodobi casa. Bunica mea povestea mereu despre serile lungi de iarnă în care stătea lângă războiul de țesut covoare.

Mama ei avea cele mai frumoase modele, îi plăcea să combine culorile. Erau secrete modelele, fiecare femeie țesea
toată iarna, iar primăvara se lăuda și era o concurență acerbă între ele. Și în timpul războiului mama bunicii mele a reușit să își ajute familia.
 
Avea covoare frumoase și mergea cu căruța drum lung, în alte zone ca să vândă covoarele și să cumpere produse care nu se găseau la ei. Erau vremuri grele și lumea cumpăra strictul necesar, dar covoarele bunicii găseau cumpărători, erau femei care își doreau să le cumpere ca să își împodobească casa. Casa bunicii era plină de covoare oltenești, erau în fiecare cameră dar unele erau pastrate cu grijă.
 
De atunci multe s-au schimbat. Acum bunicii nu mai sunt, casa nu mai e, numai poveștile din copilăria mea au rămas.
 
Merg la târgurile meșterilor populari, acolo întâlnrsc oameni pasionați care păstrează în continuare tradiția și țes la război covorul oltenesc.
Îmi place să îi descopăr și să stăm de vorbă. Culorile s-au mai schimbat și firul de lână e mai subțire acum.
 
Acum câteva luni am fost la un curs de antreprenoriat. Am fost rugați să povestim despre afacerile pe care vrem să le dezvoltăm. Atunci am descoperit afacerea Covorul Oltenesc.
 
 Este de admirat curajul și pasiunea de a promova tradiția, de a transmite și altora povestea acestor covoare tradiționale.
 
Este o afacere care acordă atentie promovării, are un site cu multe informatii și vă invit să îi descoperiți. Îmi plac foarte mult covorul olteneșc, decorat cu simboluri. Flori, frunze și ramuri, toate îți transmit o poveste.
 
Coloritul este frumos, sunt culori pastelate, dar si culori aprinse. Un covor oltenesc albastru este preferatul meu, pentru camera fetiței mele.

 

 
O cameră de poveste,  cu un covor oltenesc cu povești frumoase.

 

 

 

2 thoughts on “Bloggerii promovează covorul oltenesc

 • noiembrie 25, 2016 la 7:15 pm
  Permalink

  Ce frumos……..si eu am scris in campania asta pentru ca si eu iubesc Oltenia, cea mereu plina de frumuseti nebanuite! Bine, e adevarat, sunt si pe jumatate olteanca, imi curg prin vene dealurile si padurile si raurile ce impodobesc aceasta zona minunata!

  Răspunde
 • noiembrie 25, 2016 la 10:10 pm
  Permalink

  Ma bucur ca ai scris. Trebuie sa promovam covorul oltenesc.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *