Povestea brandului Pogany alături de brânzeturi de excepție

Este prima cramă din zona Zalău- Satu Mare pe care o descopăr și istoria locurilor este fascinantă. Viticultura este atestată documentar în secolul XVI. Dobra Wine continuă tradiția care s-a transmis din generație în generație. Pe cele aproximativ 300 de hectare sunt plantate 16 soiuri de struguri. Este interesant că s-a cultivat o suprafață aproximativ egală pentru fiecare sortiment.

Sunt soiuri autohtone și soiuri internaționale: Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Mustoasă de Măderat, Fetească albă, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Traminer, Fetească neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cadarcă, Burgund mare.

Brânzeturi cum se cu….Vin este evenimentul organizat în fiecare lună de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.

De când am depășit cifra 20 ne bucurăm la fiecare ediție mult mai mult decât până acum. Am cunoscut aproape 20 de crame ( cu multe crame am legat prietenii și ne-am întâlnit de mai multe ori), am cunoscut proprietari de crame sau oenologii lor, am cunoscut somelieri și cel mai important am aflat despre istoria locurilor și despre tradiția de mii de ani în cultivarea viței de vie.

Brânzeturi cum se cu…Vin nr. 22 a fost o întâlnire specială, întâlnirea cu crama Dobra Wine din zona Zalău-Satu Mare și brandul Pogany alături de brânzeturile renumite de la Delaco.

Degustare vinurile Pogany și brânzeturile Delaco
Degustare vinurile Pogany și brânzeturile Delaco

Și locația a fost specială. Restaurantul CRAFT aflat în centrul orașului, care ne-a găzduit de mai multe ori.

 Dobra Wine
Dobra Wine

M-am bucurat să îl întâlnesc pe Ovidiu Frîncu, reprezentantul cramei și să pun multe întrebări.

A fost interesantă fiecare propunere, dar vreau să încep cu povestea brandului Pogany. Numele brandului Pogany își are rădăcinile în amuletele celtice găsite în zonă. Celții erau considerați pagâni de către creștini și de aceea dealurile din zonă au fost denumite Dealurile Păgâne. Imaginea unei amulete celtice se regăsește pe eticheta fiecărei sticle de vin. Este o legatură puternică a brandului Pogany cu istoria locului.

Asocierile prezentate la degustare:

  1. Sauvignon Blanc demisec – Mozzarella Delaco
  2. Traminer Roz Sec – Havarti Delaco D’Exceptie
  3. Cadarca Rose Sec – Cascaval Sofia Delaco
  4. Merlot Rose Demidulce – Brie au bleu – Ile de France
  5. Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie
  6. Feteasca Neagra Sec alaturi de Irish Cheddar Delaco D’Exceptie.

Este destul de greu sa povestesc despre asocierea care mi-a plăcut cel mai mult. A fost prima degustare la care am savurat Traminer Roz. Culoarea este frumoasă și toti am fost fascinați de aroma sa, o aromă de trandafiri. A mai fost o premieră. A fost prima dată când am avut la degustare sortimentul Cadarcă. Eu sunt pasionată și promovez soiurile tradiționale românești. Știam despre acest soi, dar nu l-am avut niciodată la un eveniment. Și acest sortiment a fost o surpriză plăcută pentru toți bloggerii.

Alegerea mea din această seară este Fetească Neagră Sec alături de Irish Cheddar Delaco D’Exceptie.

Feteasca Neagră și Irish Cheddar Delaco D'Exceptie
Feteasca Neagră și Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

Mi-a plăcut că au ales să producă Fetească Neagră Sec, este o alegere curajoasă. Consumatorii au început să aprecieze vinurile seci, dar sunt puține crame care oferă Fetească Neagră vinificată în sec. Mi-a plăcut culoarea intensă și aroma sa de fructe roșii. Este un vin corpolent și în acelasi timp este delicat. Pentru vin aleg cuvântul poveste.

Irish Cheddar Delaco D’Exceptie este prezentă de puțin timp la degustări, dar este preferata mea. Irish Cheddar este cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie. Este din lapte de vacă pasteurizat și are o aromă de alune. Este fărâmicioasă și se topește în gură. Pentru Irish Cheddar Delaco D’Exceptie aleg tradiție. Pentru asocierea Fetească Neagră Sec alături de Irish Cheddar Delaco D’Exceptie aleg cuvântul prietenie.

Acest proiect al bloggerilor arată diversitatea vinurilor produse în România, diversitatea brânzeturilor Delaco și bucuria noastră de a descoperi mereu senzații noi.

Degustare vinuri Pogany și brânzeturile Delaco.jpg
Degustare vinuri Pogany și brânzeturile Delaco.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *