Brânzeturi poloneze acompaniate de vinurile de la Sâmburești

Proiectul Brânzeturi cum se cuVin a împlinit deja 2 ani. Peste 25 de evenimente în care am promovat vinurile din Romania și branzeturile Delaco. Multe amintiri și clipe minunate petrecute alături de enologi, somelieri, proprietarii cramelor și cei care promoveaza vinurile. Zeci de locuri în care ne-am întalnit și am povestit după aceea prietenilor.

Totuși, ne doream altceva în 2019. Și surpriza a venit chiar în prima lună de la Magdalena Filary, director la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză din Craiova. Magda ne-a invitat să organizăm împreună o degustare de vinuri românești cu brânzeturi poloneze. Nu cunoșteam brânzeturile din Polonia
și eram toți foarte curioși.

Ne-am întâlnit de multe ori în 2018 și am sărbătorit 1 Decembrie Ziua României, cu mâncare românească și mâncare poloneză. Acum Magda ne-a mai pregătit o surpriză. La degustare ne-am întâlnit cu soldații de la Contingentul Militar Polonez afiliați Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Degustare România-Polonia, Craiova 2019
Degustare România-Polonia, Craiova 2019

Vinurile prezentate la degustare au fost renumitele vinuri de la Crama Sâmburești. Istoria modernă a cramei începe cu pasiunea lui Vintilă Brătianu pentru vin și podgoriile din Valcea. Acesta l-a invitat la moșia lui din Sâmburești pe August Joseph Ville, unul dintre cei mai vestiți oenologi francezi și primește recomandarea să replanteze toată moșia cu vinuri nobile. După câțiva ani de la replantarea viilor, în 1926 crama Sâmburești câstigă medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris.

A fost un eveniment interesant, soldații polonezi cunoșteau brânzeturile foarte bine și erau curioși să descopere vinurile românești. Noi eram curioși să descoperim asocierile pregătite.

Se prezentau asocierile în română, Magda traducea în poloneza și discuțiile din pauze erau în engleză. Am râs foarte mult, am pus întrebări și ne-am împrietenit.

Degustare vinuri românești și brânzeturi poloneze, Craiova
Degustare vinuri românești și brânzeturi poloneze, Craiova

Asocierile prezentate au fost:

1. Sauvignon Blanc + Camembert

2. Chardonnay + Tilsit (Tylzycki)

3. Roze + Edam (Edamski)

4. Merlot + Podlaski

5. Cabernet Sauvignon+ Oscypek

Asocierea preferată a fost Merlot + Podlaski.

Merlot Sâmburești și brânzeturi poloneze
Merlot Sâmburești și brânzeturi poloneze

Merlot este unul dintre cele mai populare soiuri de vinuri roșii din lume. Merlot realizat la crama Sâmburești este catifelat, are o culoare rubinie și arome de prune, afine și ciocolată. Eram curioasă să descopăr asocierea lui cu brânzeturi poloneze. Acum a fost asociat cu brânza poloneză Podlaski. Podlaski este o brânză celebră fermentă. Are o textura semi-moale și o aromă ușoară, delicată, ușor dulce. Se asociază cu vinurile roșii. Această brânză este exportată și cunoscută în întreaga lume. Asocierea a fost apreciată de bloggerii din Craiova și de soldații polonezi.

La final a fost organizată ca de obicei o tombolă. Fiecare participant scrie pe un bilet care a fost asocierea preferată . Și la tombolă au fost multe persoane care au ales Merlot. M-am bucurat că a fost declarat câștigător un soldat polonez, care a lăudat din nou această asociere.

Aqua Carpatica ne-a însoțit întregul eveniment, este prietenul bloggerilor din Craiova.

La sfârșitul degustării cu brânzeturi poloneze și vinuri românești am aflat de la Magda că vom avea în acest an și alte surprize la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză Craiova.

Degustare vinuri românești și brânzeturi poloneze la Craiova
Degustare vinuri românești și brânzeturi poloneze la Craiova
Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *