Busuioacă de Bohotin și Gouda Delaco D’Excepție-două branduri renumite

Podgoria Cotnari din regiunea viticolă a Podişului Moldovei are o istorie de 2000 de ani. Plantațiile de viță de vie sunt în forme concentrice și de aceea calitatea vinurilor este cunoscută la nivel mondial. În 1899, inspectorul viticol de la Cotnari a fost invitat să trimită în Franţa la şcolile de agricultură din Montpellier şi Ecully (Beaujolais) viţe autentice, indigene, verificate. El a trimis: Grasă de Cotnari, Fetească Neagră, Fetească Albă, Plăvae, Mustoasă, Galbenă.

Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin și Fetească Neagră de la Casa de Vinuri Cotnari alături de branduri internaționale de brânzeturi de la Delaco au fost invitații bloggerilor din Craiova.

În fiecare lună descoperim secretul vinurilor românești și al brânzeturilor de la Delaco. Brânzeturi cum se cuVin 27, organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar a avut loc la restaurant Il Forno.

Casa de Vinuri Cotnari si brânzeturile Delaco, Craiova
Casa de Vinuri Cotnari si brânzeturile Delaco, Craiova

Furnizorul de brânzeturi Delaco este parte integrantă a grupului francez Savencia, un producător renumit pe piața de lactate la nivel mondial. Importator exclusiv al brandurilor renumite Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, este partenerul și prietenilor bloggerilor din Craiova de peste doi ani de zile.

Asocierile prezentate la degustare au fost:

  • Colocviu la Moscova – alb sec – Grasa de Cotnari – Havarti Delaco D’Exceptie
  • Colocviu la Paris – rose sec – Busuioaca de Bohotin – Bavaria Blu
  • Domenii Tamaioasa Romaneasca demisec – Maasdam Delaco D’Exceptie
  • Domenii – rosu sec – Feteasca Neagra – British Cheddar Delaco D’Exceptie
  • Domenii Busuioaca de Bohotin rose demidulce – Gouda Delaco D’Exceptie
  • Domenii Desert Grasa de Cotnari – Danish Blue Extra Creamy Castello

Alegerea mea din această seară este Domenii Busuioaca de Bohotin rose demidulce – Gouda Delaco D’Exceptie. Mi-a plăcut asocierea și mi-a plăcut povestea lor.

Busuioaca de Bohotin rose demidulce si Gouda Delaco D’Exceptie, Craiova
Busuioaca de Bohotin rose demidulce si Gouda Delaco D’Exceptie, Craiova

Casa de Vinuri Cotnari are sediul la Castelul Vlădoianu, construit în anul 1901 în stilul belle époque dupa un proiect al unui arhitect italian. Fostul guvernator al Băncii Naţionale, boierul Vasile Vlădoianu era un viticultor renumit. Imaginea acestui castel se regăsește pe eticheta vinurilor. Crama Vlădoianu, amplasată în spatele castelului Vlădoianu este astăzi o cramă modernă.

Am aflat că Busuioaca de Bohotin se găsește în puține zone viti-vinicole din România: Bohotin, Huși, Cotnari, Pietroasa și Tohani.

La Cotnari, într-o zonă renumită pentru soiurile albe, prezintă rezultate deosebite vinurile roșii, Busuioaca de Bohotin și Fetească Neagră. Multe crame au preferat să producă vinuri din soiurile internaționale consacrate și au distrus plantațiile vechi pe care le aveau. Efortul de a păstra tradiția și de a continua să ofere românilor Busuioaca de Bohotin este unul dintre motivele pentru care am ales acest vin. Îmi place și alegerea de a prezenta publicului un rose demidulce din Busuioacă de Bohotin. Este un vin proaspăt cu arome de fragi și grapefruit.

Cuvântul ales este continuitate.

Acest vin a fost prezentat alături de brânzeturile Gouda – Delaco D’Exceptie de la furnizorul de brânzeturi Delaco, unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România.

Brânza Gouda este cea mai cunoscută brânză olandeză, printre cele mai populare din lume.

Din secolul al XII-lea, datorită gustului renumit era exportată în întreaga Europă. Locul ei de origine este orașul Gouda, din provincia Zuid-Holland. Este o brânză grasă, din lapte de vacă obţinut în fermele producătoare de lactate şi maturată în camere speciale. Mi-a plăcut gustul dulceag si textura mai moale si elastica.

Cuvântul ales este valoare.

Cuvantul ales pentru asocierea Domenii Busuioaca de Bohotin rose demidulceGoudaDelaco D’Exceptie este tradiție.

Brânzeturi cum se cuVin, Craiova
Brânzeturi cum se cuVin, Craiova

A fost o seară specială, de neuitat.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *