Busuioaca inconfundabilă de la Domeniile Averești
Domeniile Averești renumite pentru soiurile autohtone Zghihara de Huși, Fetească Regală, Busuioacă de Bohotin sunt o lecție de istorie. Boierul Ștefan Negruzzi este considerat un pionier al viticulturii românești. Faima și renumele Avereștilor au trecut hotarele Moldovei și ale țării în 1874 după ce moșia a intrat în proprietatea sa.
Vă invit la o întalnire cu vinurile Domeniile Averești și brânzeturile Delaco, un eveniment organizat la C House Milano de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.
Ținutul Hușilor se află la o altitudine ridicată, de 380 m. Climatul este racoros și solul de pădure favorizează obținerea de vinuri seci. Temperaturile zilelor de vară sunt ridicate, iar nopțile sunt răcoroase. Astfel, o ardere mai lentă a acizilor din struguri duce la obținerea unor vinuri cu aciditate ridicată, chiar în anii secetoși.
Faima și renumele Avereștilor au trecut hotarele Moldovei în 1874, după ce moșia a intrat în proprietatea lui Ștefan Negruzzi.
Boierul Ștefan Negruzzi este considerat un pionier al viticulturii românești.
A studiat la Paris. Intuind potențialul terroir-ul zonei, înființeaza împreună cu talentatul oenolog francez René Faure o plantație de 30 de ha de viță de vie la Averești. cu soiuri autohtone ( Zghihara de Husi, Busuioaca de Bohotin, Feteasca regala si Feteasca alba) și soiuri renumite frantuzesti,(Cabernet Sauvignon, Merlot si Aligoté).
Pentru a asigura o productie ridicata an de an boierul Ştefan Negruzzi și oenologul francez René Faure au folosit concepte şi practici de viticultură modernă. Au înființat în podgoria Huși primul sistem de irigare cu țevi al viței de vie din România. Un sistem care funcționa prin lovitura de berbec”, adus din Germania.
Diferenta de nivel era de 100m.Apa din luciurile de apă dimprejurul satului era captată in vale, apoi prin presiune, urca și iriga hectarele viță nobilă.
Podgoria de la Averești este prima podgorie irigată din țară.
Eforturile boierului Ștefan Negruzzi si a lui Réné Fauré sunt răsplătite. In anul 1900 cea mai modernă podgorie a României concura cu cele mai bune din Franța.
Réné Fauré a administrat podgoria și a fost cel dintâi vinificator al cramei. Mormântul său se află în spatele bisericii de la Averești.
Tot în acea perioadă Familia Negruzzi a ridicat și un conac boieresc nu departe de biserica satului. In curtea conacului au amenajat un parc dendrologic cu specii de castan, tei si salcam, care au rezistat vremurilor potrivnice, alaturi de cateva specii rare, aduse din strainatate. Acest conac pastrat pana astazi este o emblema a Domeniilor Averesti.
Pivniţa cramei are un culoar principal de aproape 150 de metri. Este prevazut cu 5 arcade din piatra si 10 hrube secundare. Pentru construirea ei s-a folosit cărămidă si un amestec de ingrasamant, nisip si lut, cu proprietati speciale de absorbtie a umezelei.
Pentru a marca fiecare an și a cinsti locul, o sticlă din primul vin obținut în anul respectiv este îngropată în locul cel mai răcoros al pivniței. Este o ofrandă adusă podgoriei și celor ce au muncit.
Vinurile de Averesti erau cunoscute si apreciate in Viena, unde boierul Stefan Negruzzi le prezenta la diferite ocazii: baluri, iesiri la vanatoare si serate.
După moartea soților Ana și Ștefan Negruzzi, înmormântați la Cimitirul Eternitatea din Iași, podgoria a fost donată Epitropiei Spitalelor „Sfântul Spiridon” din Iași.
Astazi aceasta podgorie trăieste o noua viață. Domeniile Averesti au o suprafata de 550 hectare, iar suprafata de vita replantata este de 470 de ha.
In urma modernizarii crama are o capacitate de 40.000 hl.
Asocierile prezentate in aceasta seară au fost:
⦁ Nativus Rose Merlot sec + Camembert Ile de France
⦁ Herb Busuioaca de Bohotin sec + Aperifrais Ile de France, Provence si Cote D’Azur
⦁ Herb Tamaioasa Romaneasca si Sauvignon Blanc demisec + Cheddar DeSenvis Delaco
⦁ Nativus Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco
⦁ Regal Cabernet Sauvignon + Gorgonzola Delaco D’Exceptie
Alegerea mea din aceasta seara este Herb Busuioacă de Bohotin sec + Aperifrais Ile de France, Provence si Cote D’Azur
Eram curioasa sa descopăr acest vin. La Domeniile Averești este cea mai mare plantație de Busuioacă de Bohotin din România, 105 ha.
Herb Busuioaca de Bohotin sec este un vin care te atrage imediat. Este delicat și catifelat cu arome de trandafiri și busuioc. Este un soi tradițional românesc, pe care vrei mereu să îl descoperi. Cuvântul ales este bucurie.
Aperifrais Ile de France, Provence si Cote D’Azur sunt preferatele mele. Au o diversitate de arome datorita topingurilor sale naturale. Sunt realizate din lapte de vacă pasteurizat, smântână de lapte, sare, fermenti lactici. O diversitate de arome, nu ai cum sa te plictisesti. Au un gust fresh. Cuvantul ales este veselie.
Pentru combinatie cuvantul ales este prietenie.
A fost o seara minunata intre prieteni.
fotoȘ Danie Botea