Secretele vinului, o invitație la Casa de Vinuri Cotnari

Casa de Vinuri Cotnari este un proiect început în anul 2007 din inițiativa celei de-a doua generații a principalilor acționari de la SC COTNARI SA, cel mai mare producător din podgoria Cotnari. Dorința acestor tineri a fost de a înființa noi plantații din soiuri tradiționale si de a oferi vinuri premium destinate exclusiv segmentului HoReCa și magazinelor specializate. Producători de vinuri premium, folosesc tehnologie de ultima generatie, cantitatea de struguri pe hectar nu depășeste 6 tone.


Vinurile de la Casa de Vinuri Cotnari alături de brânzeturile Delaco au fost prezentate la ediția Brânzeturi cum se cuVin nr. 47.

Evenimentul a avut loc la C House Milano Craiova. O seară minunată alături de Mădălina Constantin (Croitoru), povestitorul vinurilor din Moldova.

Degustare de vinuri, Casa de vinuri Cotnari si Delaco


Asocierile prezentate:


⦁ Naiv Busuioaca de Bohotin + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
⦁ Naiv Tamaioasa Romaneasca + Emmentaler Delaco,
⦁ Naiv Grasa de Cotnari + Havarti Castello,
⦁ Naiv Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie


Mi-a plăcut foarte mult această întâlnire.

Vinuri si branzeturi in Craiova, Casa de Vinuri Cotnari si Delaco


Acest eveniment a fost o lecție de istorie adusă în prezent. Soiuri tradiționale vinificate de Casa de Vinuri Cotnari folosind tehnologie modernă. Cramele renumite acum un secol, au astăzi o viață nouă.


Alegerea mea din asocierile prezentate a fost Naiv Busuioaca de Bohotin + British Cheddar Delaco D’Exceptie.

Naiv Busuioaca de Bohotin, Casa de Vinuri Cotnari

Am ales aceasta asociere pentru calitatea produselor si felul in care se armonizează. Ele au deschis seara si ne-au invitat sa aflam povestea.
Suprafața exploatată este de 350 ha. Fetească Neagră – 100 ha, Busuioacă – 75 ha, Tămâioasă Românească – 75 ha, Grasă de Cotnari – 50 ha şi Fetească Albă – 50 ha.


Casa de Vinuri Cotnari are sediul în Castelul Vlădoianu, localitatea Cîrjoaia. Castelul a fost construit în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naţionale și un renumit viticultor, boierul Vasile Vlădoianu, împreună cu soția sa Raliţa Balş, descendentă a boierului Balş. La construirea castelului s-a folosit un proiect italian şi materiale aduse din Italia.
În timpul celui de-al doilea război mondial aici armata rusă a deschis un spital, iar între anii 1945-1950 a fost un orfelinat. După anul 1950 a fost sediu CAP apoi sediu IAS Cotnari. În 2000 acest castel a fost retrocedat moștenitorilor, iar aceștia l-au vândut. Amprenta timpului se vede, de aceea realizarea unui proiect de restaurare îi va reda strălucirea perioadei belle époque.

Casa de Vinuri Cotnari are două crame : Crama Vlădoianu, o cramă modernă de vinificare a strugurilor roșii și Crama Axinte, o cramă achiziționată in 2013 ce urmează a fi modernizată pentru vinificarea a strugurilor albi.
Crama Vlădoianu, amplasată în spatele castelului, este locul în care fostul guvernator BNR producea vinul obținut din recoltarea strugurilor de pe cele 50 de hectare pe care le administra. Beciul are o adâncime de 15 metri, înaltimea de 6 metri și o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați.
Crama Axinte.este o cramă veche renumită. Ioan Axinte, un cunoscut avocat și fost prefect de Iași, era un podgorean renumit. A achiziționat o vie în anul 1933 de la celebra soprană Hariclea Darclee. Într-un an excepțional, recoltatul a avut loc foarte târziu, iar cupajul realizat din trei soiuri tradiționale s-a vândut la un preț de 10 $ pe sticla. Istoria vinificatorului a constituit motivul determinant al achiziționării Cramei Axinte de catre Casa de Vinuri Cotnari. La finalizarea investiţiilor, aici se vor obține vinuri albe și rose, dar și vinuri spumante și distilate.


Istoria de peste 2000 de ani a podgoriei Cotnari, o tradiție neîntreruptă de producere a vinurilor și a transmiterii acestui meștesug. Prima distincție internațională a fost obținută în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.


Alegerea mea din vinurile prezentate de Casa de Vinuri Cotnari, vinul Naiv Busuioaca de Bohotin m-a atras din primul moment.

Este un vin premium și are o etichetă realizată de un designer tânăr. Observi calitatea și tipicitatea acestui soi, în plus am aflat că tehnologia de ultimă generație urmăreste o densitate mică a plantelor. Aceasta permite o circulare eficientă a aerului. Cantitatea de struguri recoltată pe hectar nu depășeste 6 tone, iar strugurii au o acumulare de minim 230 grame zahăr.

Îmi plac vinurile rose, este o bucurie să descopăr nuanța pe care o dă enologul acestor vinuri. Devii curios, vrei să afli mai mult. Naiv Busuioaca de Bohotin este vinificat in sec și are 13,5% alcool. Aromele sunt de capsuni, fragute. Este catifelat ca un trandafir. Poate acompania preparate din pește, pui, fructe de mare. Cuvântul ales este tradiție.


Acest vin a fost acompaniat de British Cheddar Delaco D’Exceptie. Brânza Cedarl e cea mai cunscută brânză britanică. Are un gust puternic, o textură densă, stratificată și aromă de alune. Cuvântul ales este prietenie.


Cuvântul ales pentru asociere este armonie.

Degustare de vinuri, Craiova

A fost o seară in care am aflat secretele vinurilor și al brânzeturilor.

Foto Daniel Botea, Flori Manda

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *