Chardonnay Chateau Valvis acompaniat de brânzeturi poloneze

Bloggerii și reprezentanți ai trupelor militare din Polonia care se află în Craiova au răspuns invitatiei la evenimentul organizat de Magdalena Filary – lector la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză Craiova. O degustare de vinuri oltenești alături de brânzeturi poloneze.

Magda a adus brânzeturi din Polonia și a fost prilejul să ne întâlnim. Vinul este un bun ambasador, evenimentele din jurul lui aduc bucurie, timpul pare că stă în loc.

La 1 Decembrie 2019 am sărbătorit împreună Ziua Națională a României. Mâncăruri românești, mâncăruri poloneze și vinuri oltenești au fost vedetele întâlnirii. A fost un eveniment special, mâncărurile poloneze au fost pregătite de bucătarul de la Unitatea Militară care găzduiește trupele poloneze. La final am discutat să organizăm la începutul anului un eveniment în care să asociem vinul românesc cu brânzeturile poloneze.

Vinurile de la Domeniile Sâmburești au acompaniat brânzeturile poloneze. Sâmburești, o comună din județul Olt, apare în documente acum 400 de ani, în stăpânirea marelui boier Theodosie Rudeanu, mâna dreaptă a lui Mihai Viteazu. Sunt dovezi că se făcea vin în acele vremuri și sunt povestite subtilitățile funcției de paharnic.

A fost provocator pentru Daniel Botea să pregătească asocierile:

  • Sauvignon Blanc din 2018
  • Chardonnay Domeniile Sâmburești, vinul care înțelege femeile
  • Chardonnay Chateau Valvis și brânza Tilsit
  • Roze de Sâmbureștiobținut din Cabernet Sauvignoncu Gołka, o brânză afumată din lapte de vacătradițională în Silezia
  • Merlot și Oscypek, o brânză originară din Munții Tatra din lapte sărat și nepasteurizat de oaie

A fost prezentată pentru prima oară analiza senzorială a brânzeturilor : aspect, textură, găuri de fermentație, miros, gust, consistență.

Alegerea mea preferată a fost :

Chardonnay Chateau Valvis și brânza Tilsit

Chateau Valvis Chardonnay 2017 este medaliat cu aur la ”Vinalies Internationales” de la Paris, una dintre cele mai prestigioase competiții, organizată de Uniunea Oenologilor Francezi.

La Chardonnay Chateau Valvis, maturarea se face timp de 3-4 luni în vase noi de stejar. Are o culoare galben aurie, este catifelat, un vin deosebit cu note de vanilie și fructe exotice.

Brânza Tilsit – Tylżycki

Tilsit sau Tilsiter este o brânză semi-tare de origine elvețiană, creată de elvețienii din Valea Emmental care locuiesc în Tilsit. O brânza din lapte de vacă cu un conținut de grăsime de 30 – 60%, cu un gust intens. Brânza Tilsit se caracterizează prin găuri de fermentație neregulate. Se găsește în România, în zona Bucovinei. În Polonia se regăsește sub numele Tylżycki.

Între vinuri, Aqua Carpatica ne-a însoțit.

O zi minunată în care am făcut planuri pentru evenimentele pe care le vom organiza împreună cu Magdalena Filary la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză Craiova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *