….pentru ca toată lumea să audă de Colțul Românesc – SUVENIR de Sălaj

Promovez proiectele designerilor români, scriu despre brandurile românești și acum mă alătur cu bucurie celor care promovează Colțul Românesc – SUVENIR de Sălaj, primul kit de suveniruri autentice  românesti.
După un an de documentare, creație și meșteșugărit, echipa formata din designeri, creatori de produs, meșteșugari
și atelierul-șezătoare Mândra Chic & Muzeul de Pânze și Povești a realizat piese lucrate manual sau serii mici de obiecte tip suvenir, cu grafici originale, inspirate din specificul zonei.
Suvenir de Salaj
Suvenir de Salaj

Din 2011 cunosc proiectele atelierului-șezătoare Mândra Chic & Muzeul de Pânze și Povești. Alina Zară este din Mândra și a venit împreună cu echipa sa în București la un eveniment care promova Țara Făgărașului.

Era un eveniment care a durat două zile și am constatat că a doua zi au venit din nou cei care veniseră în prima zi. S-au îndrăgostit de produsele și oamenii din Mândra. Am scris, am povestit prietenilor și de atunci le urmăresc proiectele.

Acum Alina Zară are alături o echipă mai mare pregătită să dezvolte proiectul Colțul Românesc – SUVENIR de Sălaj.

Este un proiect pilot al Fundației pentru Educație și Dezvoltare Locală Agapis – Sălaj. Partener este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus.
Kitul de bază cuprinde: perne decor de zestre și podoabă, zadii de socăcit cu aplicații manuale, straițe urbane, bijuterii inspirate de tezaurele dacice din Sălaj, cărți poștale cu poveștile locului, tricouri cu aplicații lucrate manual și inspirate din modelele vechi de spăcele (ii sălăjene) mixate cu vorbe nealcoșe din partea locului. Acestora li se adaugă și un pachet gourmet, care cuprinde: miere de albine, pălincă, prune uscate cu nucă, silvoiță, vin spumant și alte bunătăți locale.

Brandurile românești au nevoie de oameni inimoși, care pun pasiune în ceea ce fac. Această echipă a realizat produse care vorbesc despre istorie, emoții și locuri minunate. Acum le prezintă publicului și ne invită să le descoperim.

Pernele decor de zestre și podoabă sunt cusute manual. Materialele sunt naturale fabricate în România, cu aplicații de pânze cusute și texte brodate. Când le privesc îmi vin în minte imagini cu pernele pe care le regăseam în casele bunicilor la loc de cinste și grija cu care femeile coseau toată iarna. Aceste perne sunt realizate de 6 meșterițe sălăjene, în colaborare cu atelierele-șezătoare Mândra Chic, din cadrul Muzeului de Pânze și Povești din Mândra, Țara Făgărașului.
Pernele au forma clasică de „puiuț” tradițional, iar pernița colț este reinterpretarea unui popular simbol românesc, colții lupului. Ei reprezintă semnul de forță care te scoate din întuneric, te călăuzește pe calea cea bună și îți poartă noroc.
Din luna februarie se pot comanda online în magazinul ColțulRomânesc.
 
Coltul Romanesc
Coltul Romanesc

Vă plac zadiile (sorțuri de bucătărie) de socăcit cusute manual sau țesute după izvoade vechi locale descoperite în muzee? Sunt realizate din materiale naturale fabricate în România și brodate cu vorbe de socăcit (bucătărit) din partea locului.

Au aplicate pânze cu motive tradiționale din zonă sau reinterpretări a unor elemente specific locale: albine, ceapa de
Pericei, pasărea de pe ceramica de Zalău, prunele folosite la celebra pălincă din zonă sau simboluri decorative.

Vă invit să admirați straițele urbane. Straița din această colecție însoțeste povestea oricărei călătorii prin lume.

Colțul Românesc ne invită sa trimitem celor dragi cărți poștale. Este o colecție de imagini și povești reprezentative într-un set de cărți poștale de excepție.

Povești despre căsuțele țărănești din Sălaj, despre nunțile ca spectacol popular le găsim în cărțile poștale cu poveștile locului.

Este interesant conceptul acestui kit de suveniruri inspirate de specificul local. Îmi plac tricourile inspirate din modelele vechi de spăcele (ii sălăjene) sau sacoșe de pânză cu grafici stilizate.

Totul este o poveste. Vă invit să descoperiți toate produsele de la Colțul Românesc și să comentați ce v-a plăcut cel mai mult.

Zestrea contemporană cu elemente de patrimoniu local, reinterpretate în design modern îmi transmite emoții puternice despre locuri și oamenii de care îmi este dor.

Distribuie articolul:

2 thoughts on “….pentru ca toată lumea să audă de Colțul Românesc – SUVENIR de Sălaj

 • ianuarie 6, 2017 la 1:44 pm
  Permalink

  România toata este o poveste! Blogul este o poveste despre povesti!
  Felicitari!

  Răspunde
  • iunie 13, 2017 la 6:17 pm
   Permalink

   Multumesc, in fiecare luna voi spune povesti.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *