Vinurile cramei Corcova, complexitate și identitatea mâncării
Informații despre vinuri, asocieri culinare și ce înseamnă un restaurant bun în care revii, toate la un loc au fost prezentate de Eduard Jakab la Brânzeturi cum se cuVin40, un eveniment organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.
Am scris în 2016 despre întâlnirea bloggerilor cu vinurile D.O.C. Mehedinți-Corcova, Oltenia și brânzeturile Delaco. M-am îndrăgostit atunci de povestea acestei podgorii înconjurate de păduri și de crama Corcova.
Primul document de atestare este din 1594, Mihai Viteazu întărește lui Necula două vii la Corcova. Ca moșie a Bibeștilor, a cunoscut perioada sa de glorie la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a sec. al XX-lea. Prințul Anton Bibescu a angajat un tânăr agronom francez pentru a se ocupa de podgorie, Aristoteles Sauget.
Acum în 2021, ne-am întâlnit cu Eduard Jakab și Cătălin Balota, reprezentanții cramei Corcova, la Oxygen Bistro. A fost o seară specială, am discutat despre istorie și prezent, despre tancurile de ciment în care se vinifica vinul în cramele românești la începutul secolului XX, maturarea vinurilor în butoaie de stejar românesc, despre gastronomia de atunci și gastronomia de acum.
Asocierile prezentate au fost:
Chardonnay + Maasdam + struguri albi
Rose + British Cheddar + smochine proaspete
Feteasca Neagra + Brie + prune uscate
Syrah + Camembert + piper roz
Dessert + Roquefort + nuca
Strugurii, smochinele, prunele uscate, nuca, aceste ingrediente au pus într-o altă lumină anumite caracteristici ale vinurilor de la crama Corcova și au deschis noi discuții.
De aceea articolul acesta despre crama Corcova si Delaco va fi altfel decât alte articole dedicate proiectului nostru Brânzeturi cum se cuVin.
Un restaurant bun vinde o emoție spune Eduard Jakab. Noi ne bucurăm de complexitate, dar trebuie o identitate a mâncării. Gust, aromă. Vrem să ne bucurăm de acest fel. Aici intervine asocierea cu vinul.
Am fost invitați să ne gândim la un preparat care ne-a plăcut, la care ne întoarcem des. cu gândul. Un preparat pe care l-am mancat într-un restaurant, dar poate fi si un preparat din copilarie sau poate fi un preparat pe care l-am gatit noi in camin. Mâncăm asociat, carne, sos, vin. Animalele mănâncă disociat.
Papilele se obișnuiesc cu felul de mâncare, o înghițitură de vin îmbogățeste preparatul. Paleta aromatică a vinului imbogațeste preparatul. Masa poate începe cu un vin lejer, continuă cu un rose, după aceea un vin rosu și la final un vin desert.
Am început seara cu Chardonnay proaspăt, alături de Masdam și struguri albi, am continuat cu un vin Rose alături de British Cheddar și smochine proaspete, după care a urmat Fetească Neagră alături de Brie și prune uscate.
Am spus că a fost o degustare atipică. Nu am mai avut la degustarile noastre smochine sau prune care să însoțească asocierea brânzeturilor cu vinurile.
Eduard ne-a spus că fiecare asociere trebuie să aibă o identitate, fructul dă o identitate. A vorbit despre sinergia prunelor uscate cu Feteasca Neagră. Prunele se regăsesc în Fetească neagră și au fost și pe masă.
După primele trei asocieri a fost o pauză și au urmat alte surprize.
Syrah alaturi de Camembert și piper roz urmat de un vin Dessert alături de Roquefort și nucă.
Am învățat că elementul de aromă și gust cel mai puternic din vin se asociază cu elementul de aromă si gust cel mai puternic din mâncare.
Alegerea mea din această seară este Syrah alături de Camembert și piper roz. Mi-a plăcut asocierea și mi-a plăcut povestea.
Podgoria Corcova Roy & Dâmboviceanu a luat ființă în anul 2005. Crama Corcova a fost renovată și modernizată cu ajutorul fondurilor europene. Plantarea viței de vie se face de la nord la sud, pentru a obține o expunere cât mai lungă la lumina și câldura soarelui. Pe 70 de hectare au fost replantate soiurile tradiționale existente și pe vremea moșiei Bibeștilor precum și un soi nou, Syrah. Syrah s-a adaptat foarte bine la Corcova. An de recoltă: 2016, Volum alcool: 14%, Tip produs: Vin roșu sec. Are o culoare interesantă și un buchet aparte. Cuvântul ales este CURAJ, cuvânt care transmite și aprecierea mea proprietarilor cramei.
Am întrebat despre asocierile din punct de vedere gastronomic. O friptură din carne grasă împreună cu sos condimentat, iar garnitura din jeleu de menta sau piureu de menta. Carnea grasă va fi gătită în sânge. O fleică trântită pe o tigaie încinsă ca să se facă o crustă. Nu am mâncat până acum jeleu de mentă sau piureu de mentă, dar mă voi documenta cum se prepară.
Și acum s-a discutat despre sinergie : piper roșu pe brânză, piperul e în aromele syrah. A fost interesant piperul roșu nu doar pentru vin. În combinație cu Camembert gustul a devenit foarte interesant. Camembert este brânza mea preferată și acum am descoperit-o altfel. Camembert are o pastă moale, o crustă de mucegai, are o formă rotundă și este preparată din lapte de vacă. Este un simbol al patrimoniului gastronomic din Franta. Cuvantul ales este TRADIȚIE.
Pentru asocierea vinului de la crama Corcova și a brânzei de la Delaco aleg cuvântul…bucurie.
Seara a fost o bucurie pentru noi toți. Am aflat lucruri noi și am văzut că vinurile pot fi prezentate altfel.