Craiova, Capitala gastronomiei din Estul Europei

Craiovenii sunt invitați în 30 noiembrie 2024 și 1 Decembrie 2024 la festivalul gastronomic Craiova Capitala Gastronomica Est-Europeana. Invitații din Azerbaidjan, Bulgaria, Croatia, Moldova, Polonia, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Ungaria au colaborat cu restaurantele din Craiova.

  • Big Ben – Azerbaidjan
  • The Manor – Bulgaria
  • Iberico – Croatia
  • Ellipse – Georgia
  • Dolce Vita – Grecia
  • Epoca – Macedonia de Nord
  • Nobel – Moldova
  • Olive – Polonia
  • Steso – Serbia
  • Artizan 35 – Turcia
  • Craft – Ungaria
  • Mâncăruri din Oltenia sunt pregătite de Liceul de Industrie Alimentară din Craiova.

Preparate internaționale și locale, vinuri de la 13 crame sau distribuitori și produse de la 25 de expozanți ne așteaptă să le descoperim.

În luna decembrie aceste restaurante vor avea în meniurile lor preparatele prezentate.

Împreună, vom discuta despre gastronomie și despre rolul său. Vom avea ocazia să descoperim gastronomia acestor țări, să punem întrebări și cel mai important să aflăm modul în care restaurantele din Craiova au colaborat cu specialiștii din Europa de Est. Festivalul gastronomic Craiova Capitala Gastronomica Est-Europeana aduce la un loc pasionați de gastronomie, specialiști, antreprenori locali.

Craiova Capitala Gastronomica Est Europeana

În cele 2 zile vor avea loc:

  • degustări culinare internaționale și oltenești,
  • demonstrații culinare,
  • degustări de vinuri,
  • masterclass-uri,
  • workshop-uri,

Evenimentul a fost inițiat de Primăria Craiova și Liceul de Industrie Alimentară Craiova în colaborare cu Asociația „Curaj Înainte”. Această asociație administrează platforma de cercetare și promovare We Are Romania / You Are Welcome!

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Program Ramada Plaza Craiova 30 Noiembrie 2024 si 1 Decembrie 2024

Sala Constantin Brâncuși:

  • Sâmbătă, 30 Noiembrie – 12:00 – 20:00,
  • Duminică, 1 Decembrie – 12:00 – 18:00.

Conferințe și evenimente:

Sâmbătă 30 Noiembrie

  • Prezentarea activităților de promovare națională și internațională ale Asociației Winelover România. Răzvan Stoenescu prezintă “Wine Secrets of România” și Concursul național de vinuri rose;
  • Eveniment “Brânzeturi cum se cuVin”– Daniel Botea și Asociația Bloggerilor Olteni;
  • Prezentarea ofertei educaționale și de consultanță și a evenimentelor Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați – FNDA – Marian Timofti.

Duminica 1 Decembrie

  • Dezbaterea “Gastronomia – cu bune, cu rele”pe tema identității regionale gastronomice a Olteniei. Despre brandul de țară, branduri de regiuni, turism și plusvaloarea pe care producția alimentară și serviciile de ospitalitate turistică o pot aduce României.

Invitați:

  • Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR),
  • FNDA,
  • We Are Romania / You Are Welcome,
  • Asociata Bloggerilor Olteni.
  • Lansarea cărții “Colecționarul de sarmale”de Cosmin Dragomir și o degustare Eliada – primul brand românesc de uleiuri de măsline din Grecia

Mai multe informații sunt pe site-ul festival est-european de gastronomie.

Mă bucur că Restaurantul Olive va prezenta mâncarea tradițonală din Polonia. Anul trecut, am fost invitați la Centrul Cultural Polonez la o masă tradițională poloneză. Mi-au plăcut mult ciorbele și deserturile. Am stat de vorba cu bucătarul polonez care a gătit, am făcut schimb de rețete, toți bloggerii au fost impresionați. Eu ca de obicei i-am întrebat pe militarii polonezi ce fac în timpul liber în Craiova. Dacă le place orașul. Mi-au spus că le plac casele vechi și parcurile. Am aflat că le este dor de mâncarea poloneză, deoarece nu au întotdeauna un bucătar polonez.

Am mers la Restaurantul Olive și am propus să existe măcar ocazional preparate poloneze. Sunt sute de militari în Craiova. Și craiovenii sunt curioși să descopere o bucătărie nouă. Acum, mă bucur că acest lucru se întâmplă, cheful de la Restaurantul Olive a gătit alături de un chef polonez. Sunt convinsă că au gătit ceva special.

În Craiova sunt multe evenimente culturale. Dirijori din străinătate sunt invitați de Filarmonica Oltenia. Teatrul Național invită regizori renumiți din țară sau din străinătate. În 2020 și 2021, Craiova a participat alături de alte orașe la selecția pentru statutul Capitală Europeană a Culturii. Am mers în multe restaurante să le propun ca să includă în meniu mâncăruri tradiționale din Oltenia. Nimeni nu m-a refuzat, dar nu s-a întâmplat nimic. Am scris și pe blog. Nici în 2024 nu există un restaurant unde să găsești aceste mâncaruri simple și gustoase.

De aceea îmi place acest festival de gastronomie. Este un prim pas pentru anii care vor urma. Industrii diferite vor colabora în viitor. Îmi doresc să continuăm aceste evenimente în 2025, să sărbătorim Ziua Națională a acestor țări în restaurantele din Craiova.

Vă aștept la Ramada Plaza Craiova să îi aplaudăm împreună pe organizatori și pe invitați.

Craiova, aici descoperi gastronomiile din Estul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *