CRAIOVA STEP U.P., o viziune îndrăzneață de urbanism participativ
Craiova e un oraș european. Îmi place să văd cum se transformă, fracturile care l-au modelat și îmi imaginez cum va fi în viitor. Locuri încărcate de istorie de pe Calea Unirii alături de cartierele construite în comunism. Noi aparținem orașului și orașul ne aparține.
Astăzi scriu despre viitorul orașului, transformarea lui într-un oraș prietenos în care stabilești conexiuni, te dezvolți și trăiești frumos. Pornim la drum cu STEP U.P. urbanism participativ.
La Street Delivery 2019 am întâlnit-o pe Adela Trif. Discuta cu liceenii despre drumul lor către școală. Pe o hartă a Craiovei își imaginau trasee pentru biciclete, separate de mașini și pietoni. Eu i-am povestit despre comunitățile de bicicliști, evenimentele JCI Cycling la care am participat și întâlnirea din 2014 care a avut loc la Primăria Craiova. La întâlnirea cu autoritățile locale, Marius Ivan, Președinte la Optar, a prezentat proiecte ale primăriilor din marile orașe din Europa.
Avem nevoie de mers așa cum păsările au nevoie de zbor, avem nevoie să fim în prezența altor oameni, avem nevoie de frumusețe, avem nevoie de contact cu natura. Un spațiu public remarcabil este magic. Nu încetează niciodată să producă fericire. Este aproape fericirea însăși, se spune în cartea Orașul Fericit scrisă de Charles Montgomery. Mi-a plăcut mult această carte, sunt prezentate proiecte din orașele lumii, de aceea am scris pe blog un articol AICI. În Orașul Fericit trăiești împreună cu cei care reușesc să schimbe mentalități, să aducă natura în oraș.
În vremea comunismului primeai o bicicletă Pegas dacă luai premiu la școală. Nu am uitat, costa 1500 de lei. Mergeam cu bicicleta cu prietenii din bloc, eram veseli. Ne întâlneam cu colegii din alte clase, se legau prietenii. O întâlnire cu cei care au aceleași pasiuni îți oferă posibilitatea să cunoști oameni, stabilești conexiuni, te dezvolți. La rândul meu am cumpărat biciclete copiilor.
Acum comportamentul copiilor și tinerilor s-a modificat, plimbările zilnice în grup cu bicicleta nu au dispărut, s-au transformat. De aceea mă alătur initiațivelor conectate la problemele comunității care surprind, provoacă, atrag locuitorii orașului.
Am păstrat legătura cu Adela și ne-am întâlnit câteva luni mai târziu. Participase la evenimentul Smart City organizat la Sibiu în octombrie 2019. Împreună cu soțul ei Mihai Trif au prezentat rezultatele evenimentului Street Delivery, un traseu de 8 kilometri de piste de biciclete în centrul Craiovei. Am discutat despre dialog. Asta imi place la Adela. Vorbește mereu despre dialog. Mi-a spus că avem nevoie de dialog în interiorul comunității, să dăm un sens proiectului. Acum ne adunăm, există optimism și avem dorința să continuăm.
Platforma STEP U.P., o inițiativă cetățenească dedicată infrastructurii de mobilitate concentrată pe îmbunătățirea calității vieții a luat naștere în 2020. Strategia ei prezentată la Barcicleta în cadrul Street Delivery 2020, te convinge să te alături. Mihai Trif a povestit despre părinții care merg pe bicicletă alături de copiii lor. Copiii încep să fie responsabili, le sporești atenția, orașul văzut prin ochii copiilor este diferit față de ceea ce percepem noi adultii, copiii care merg pe bicicletă nu mai sunt obezi. De aceea a propus un tur ghidat pe trotuar dedicat copiilor.
Au apărut încă două trasee, ele țin cont de stilul de viață al fiecărei generații și au un anumit specific urban. Trei inele concentrice cu piste de biciclete, unesc cartierele orașului cu patrimoniul construit la sfârșitul secolului 19 și străzile pitorești din centrul vechi. Inelul C trece prin zona istorică, inelul B face legătura dintre cartierele orașului, instituțiile de învățământ și clădirile administrative, iar inelul A este o centură care închide cartierele.
Bicicleta e atractivă, grupurile Dau Pedala, Pedala în Bănie au mulți membri și s-au alăturat acestui proiect. Mihai a arătat că Platforma Step U.P. este un exemplu la nivel de țară. Vor apărea bike-shop, bike- service.
Adela ca și anul trecut era în mijlocul tinerilor, le prezenta traseele. Au fost organizate ture ghidate formate din 10 bicicliști cu coordonator și o tură ghidată cu coordonator dedicată copiilor preșcolari, o tură cu bicicleta pe trotuar. Copiii s-au distrat, a fost plăcut, văd o casă altfel decât o văd din mașină. Adela a pus accentul pe dialog.
STEP U.P. este o inițiativă civică locală care susține implicarea locuitorilor orașului în procesul planificării urbane. Nucleul format din generatorii platformei, alături de influenceri și grupurile de bicicliști propun o viziune îndrăzneață de urbanism participativ.
Evenimentul a arătat că suntem prezenți în trafic, putem produce o schimbare și va ridica nivelul dialogului cu administrația publică locală. Primăria și Poliția au susținut acest eveniment. În prezent există un act de donație către Primăria Craiova pentru introducerea proiectului STEP U.P. în strategia de dezvoltare a orașului.
Îmi place vitalitatea orașului. Am discutat cu cei care vin în Craiova, îmi spun și ei același lucru. Este minunat să-l descoperi pe bicicletă, să admiri străzile pitorești și centrul istoric alături de prieteni.
În Săptămâna Europeană a Mobilității, 14 septembrie – 20 septembrie 2020, ne-am întâlnit din nou să arătăm interesul nostru de a ne conecta la problemele comunității. Există șoferi, bicicliști și există soluții să fim împreună în trafic. Există o continuitate a evenimentelor și a dialogului. Acum a fost organizat pe 19 septembrie un tur ghidat cu bicicleta pe un traseu care pune în valoare patrimoniul arhitectural și urbanistic și a doua zi am fost invitați la dialog despre Mobilitatea Urbană, interacțiune ce susține principiile urbanismului participativ, un dialog în care opiniile locuitorilor sunt esențiale în procesul de planificare urbană. La acest eveniment s-au alăturat Barcicleta.ro, Go Romania, Basicra Oltenia Garden, Amn Design Craiova și Primaria Craiova.
Adela a povestit tinerilor despre platforma Craiova STEP U.P. și cum putem împreună să contribuim la obținerea unei mase critice de cetățeni responsabili. Suntem toti locuitorii orașului, să descoperim orașul împreună, să-l modelăm împreună.
Acest proiect este diferit față de alte proiecte organizate de grupurile de bicicliști. Adela și Mihai reușesc să aduca toate forțele să tragă în aceeași direcție. Rezultanta forțelor care trag în direcții diferite poate fi zero și nu reușești să mergi nicăieri. Are și o componentă de inovație, are obiective, proiectul crește de la un eveniment la altul.
Îmi doresc ca peste un an să avem primele rezultate ale platformei STEP U.P. urbanism participativ. Construirea unor piste de biciclete cu sprijinul Primăriei Craiova, aplicații mobile în care găsești informații despre oraș, despre clădirile istorice, despre grupurile de bicicliști și evenimentele care aduc culoare orașului.
Să povestesc despre transformarea orașului Craiova într-un oraș prietenos în care stabilești conexiuni, te dezvolți și trăiești frumos.