Crama Aramic de pe Dealul Silagiului
Crama Aramic se află pe Dealul Silagiului. Acest loc păstrează mărturiile celor care au păstrat timp de 300 de ani tradiția cultivării viței de vie în Banat. Silagiu supranumit și „satul așezat pe trei văi” aparține administrativ de orașul Buziaș. Strugurii se regăsesc pe blazonul orașului Buziaș. Acest loc minunat se află la 40 de kilometri de Timișoara.
Am vizitat această cramă la sfârșitul anului 2023, am petrecut o zi minunată în lumea vinurilor alături de domnul Adam Crăciunescu. Am scris articolul: Eleganța vinurilor de la crama Aramic. Și noi bloggerii, l-am invitat în Craiova.
Acum, la inceputul anului 2024 evenimentul „Brânzeturi cum se …. cuVin” organizat de Asociația Blogerilor Olteni și dicționar culinar.ro la C House Milano a ajuns la editia 55. Bloggerii din Craiova l-au primit cu multa bucurie pe domnul Adam Crăciunescu. La acest eveniment au participat bloggerii care au fost la Silagiu, alți bloggeri și ca de obicei multi invitați. Ne-am bucurat că am putut și noi să fim gazde bune.
Domnul Adam Crăciunescu este omul care deschide conversatii și împărtașește cunoștințele acumulate. Povestește despre istoria locurilor, tradiția vinurilor, business, fonduri europene, locurile în care a călătorit. Am admirat acest lucru cand am fost la Silagiu si am scris si in articol. Acum a fost la fel, de aceea o să scriu în primul rând ce lucruri noi am aflat. Acum știu mai mult despre vinurile de la crama Aramic și despre Banat.
Asocierile prezentate: vinurile de la Crama Aramic acompaniate de brânzeturile Delaco
• Feteasca Albă și Aperifrais Ile de France
• Sauvignon Blanc Piatra Soarelui și Havarti Castello
• Rosé și British Cheddar Delaco D’Exceptie
• Feteasca Neagră și Cașcaval Sofia Delaco
• Feteasca Neagră Reserve și Grana Padano Delaco D’Exceptie
Pe o suprafață de 46 de hectare se cultivă soiurile de struguri: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, Burgund și Shiraz. Sunt 14 tipuri de vin, grupate în 4 game : ARAMIC, PREMIUM, PIATRA SOARELUI și REZERVA.
Alegerea mea din această seară a fost Rosé și British Cheddar Delaco D’Exceptie dar vreau să menționez și alte informații care mi-au atras atenția.
În Banat se cultivă puțin Feteasca Albă. La crama Aramic au un consultant italian, el este îndrăgostit de acest soi tradițional românesc. Am aflat că în România acest soi ocupă 8% din suprafață, nu știam. Acest vin este recomandat să fie consumat cu brânzeturi proaspete.
Am degustat Fetească Albă din anii de producție: 2022 și 2023. Cel din 2022 te duce cu gândul la floare de nalbă, la caise și are un postgust de citrice. Cel din 2023 are o aciditate mai accentuată. Asocierea cu Aperifrais Ile de France, o brânză cremoasă cu diverse ierburi aromatice a fost potrivita, a marcat începutul serii.
La Sauvignon Blanc se urmarește reducerea numarului de struguri pe butuc pentru a spori calitatea vinului. Acest vin face parte din gama Piatra Soarelui, are un nume frumos. A fost asociat cu Havarti Castello, renumita brânză de proveniență daneză.
Rose este vinul pe care îl beau tinerii la terase în Timișoara. Mă bucur că este așa. Rose și British Cheddar Delaco D’Exceptie, este asocierea preferată din această seară din mai multe motive.
Acest vin este un Rose din Pinot Noir, sunt puține crame care au curajul să vinifice acest soi, este o provocare. Multe crame oferă clienților un Rose din Cabernet Sauvignon. Am admirat culoarea fermecătoare și aromele fine. Rose din Pinot Noir, sec, anul 2022 are arome de zmeură, de fragi, are multă mineralitate. Am ales cuvântul provocare, reprezintă curajul de a alege drumuri noi de a obține vinuri de calitate și în același timp de a provoca clienții să afle mai mult despre Pinot Noir.
Am ales această asociere și datorită potrivirii cu o brânză de excepție, British Cheddar Delaco D’Exceptie. Ceddarul e cea mai cunscută brânză britanică. Are un gust puternic, o textura fermă și aroma de alune. Furnizorul de brânzeturi, Delaco – Fan Brânză, este unul dintre cei mai importanți jucatori din piața de brânzeturi. Delaco face parte din grupul francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de lactate la nivel mondial. Cuvântul ales este complex.
Cuvântul ales pentru asocierea Rosé și British Cheddar Delaco D’Exceptie este prietenie.
Feteasca Neagră, producție 2022 este un vin obținut dintr-un soi românesc vinificat în sec. Are arome de cireșe negre iar în postgust de prună afumată. Feteasca Neagră Reserve, este un vin sec producție 2019, baricat în butoaie de stejar produse în România la Săvârșin. Nu știam că se produc la Săvârșin butoaie de stejar.
Acest vin românesc a fost prilejul de a-l întreba pe Domnul Adam Crăciunescu despre asocierile acestui vin de la crama Aramic cu mâncarea din Banat. Am aflat multe lucruri interesante. Vinul poate fi asociat cu vânat, cu carne din cerb lopătar, cu căprior. În Banat există multe locuri în care se vânează. Se poate asocia acest vin cu gulaș din vânat, cu pastramă de căprior, cu mușchiuleț din cerbide. Nu am mâncat așa ceva până acum.
Am întrebat despre asocierea celuilalt vin romanesc, Feteasca Albă, cu gastronomia din Banat. Am aflat că rulada de curcan sau curcanul umplut, pregatit la cuptor, amandoua se potrivesc cu vinurile albe.
În Banat se mai gătește supă de fazan, rasol de fazan, rasol de pui, gâscă pe varza, gulaș de vită, gulaș de porc.
Am întrebat unde pot turiștii să mănânce aceste preparate, noi am stat două zile în Timisoara și am fi vrut să descoperim ceva nou. În Timișoara la restaurantul Zara, la restaurantul Merlot, la hotel Belvedere. Iar la Casa del Sole găsim supa de fazan.
Vinul Feteasca neagră baricat au vrut să îl promoveze în cadrul evenimentelor care au avut loc cu ocazia Timisoara- Capitala Europeană a Culturii 2023.
O să închei cu o pagină de istorie din Silagiu care continuă și astăzi.
Între 1840 – 1850 coloniști maghiari și svabi de pe valea Rinului s-au stabilit aici, erau viticultori. Filoxera a distrus vița de vie în 1865, totul se usca. În 30 de ani s-au distrus suprafețele cu vita de vie. La sfârșitul secolului XIX, preotul din Silagiu a adus Muscat din Franta și se implică în refacerea suprafețelor. În perioada interbelică vinurile de aici erau renumite, șvabii ajungeau cu ele la curtea vieneză.
Din 1923 șvabii sărbătoresc vinurile obținute aici. Și acum vin. În fiecare an vin din toate colțurile lumii în care au plecat. Nu știam, mă bucur că se adună cei care iubesc vinul din aceste locuri.
Mă bucur că în continuare la Silagiu se produc vinuri de calitate.
A fost o întâlnire extraordinară și îmi doresc să ne mai întâlnim.
Povestea cramei, istoria ei, vă invit să o descoperiți în articolul pe care l-am scris la sfârșitul anului 2023 atunci cand am vizitat crama, articolul Eleganța vinurilor de la crama Aramic. Acolo găsiți și despre bucatele cu care am fost întâmpinați alături de vinurile cramei.