Crama Gramma și Delaco două branduri fascinante
Crama Gramma se află pe dealul Bucium din localitatea Vișan, apropape de capitala Moldovei. Vița de vie are peste 50 de ani și povestea ei este știută de oamenii locului. Mie îmi plac poveștile și mă bucur să le împărtășesc prietenilor.
GRAMMA este un concept care deschide o noua direcție în comunicarea vinurilor: cea a conversației. Numele Gramma provine din greaca veche și înseamnă literă.
Povestea unor vinuri deosebite alături de brânzeturile renumite de la Delaco am aflat-o la un nou eveniment organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Întâlnirea a avut loc la Restaurantul Oxigen din Craiova.
Este pentru prima oară cand avem oaspeți din aceste locuri. Pentru mine Moldova înseamnă artă. Înseamnă “ La Medeleni” pe care am citit-o de zeci de ori, poeziile lui Mihai Eminescu, Rapsodia lui George Enescu, bisericile vechi și minunatul Palat al Culturii din Iași.
Vinul Gramma este Vinul Conversației, aceasta este misiunea lui.
Așa a început prezentarea celor patru asocieri.
Aligote + Brie Ile de France
Feteasca Alba + Camembert Ile de France
Cuvee Visan Alb (Aligote+FeteascaRegala+Feteasca Alba) + Maasdam Delaco D’Exceptie
Cuvee Visan Rosé (Feteasca Neagra+Merlot) + Havarti Castello
Alegerea mea din această seară este Aligote + Brie Ile de France.
Este pentru prima oară când descopăr acest vin și mi-a plăcut foarte mult. Este un vin elegant, armonios, discret și are nuanțe de citrice. Am ales Aligote și pentru că am aflat că sunt extraordinare sarmalele moldovenești învelite în vița de Aligote. Cuvântul ales este conversație.
Brie Ile de France, este sortimentul meu preferat de la Delaco și mă bucur că a fost ales să însoțească Aligote.Delaco este unul din cei mai mari jucatori de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial.
Povestea ei este fascinantă. Este considerată regina brânzeturilor franțuzesti. Charlemagne s-a îndrăgostit iremediabil de această brânză atunci când a gustat-o în secolul 8 la o mănăstire. El a cerut ca anual să îi fie trimise două caruri cu brânză Brie. Exemplul regelui a fost urmat de nobili și apoi de popor. Așa brânza Brie a devenit preferata francezilor. Istoria mai oferă exemple de monarhi care au apreciat brânza Brie, între care Charles de Orleans sau Henry al IV-lea.
Este fabricată din lapte de vacă, pasteurizat și are o textură moale, mătăsoasă. Aroma este blândă, cu nuanțe de ciuperci.
Cuvantul ales pentru Brie Ile de France este istorie.
Cuvântul pentru asocierea Aligote + Brie Ile de France este prietenie.
Cred că v-a atras atenția eticheta vinurilor de la crama Gramma. Realizator este Horațiu Mălăele și mă bucur că un mare artist este alături de Vinul Conversației.
Am aflat că proprietarii cramei, familia Olteanu, au o poveste apropiată de proprietarii cramelor Avincis, Histria Vladoi și Casa de Vinuri Cotnari. Generația tânără se implică în comunicare, branding, vânzare.
Paul de la Crama Histria, Ana-Maria de la Domeniul Vlădoi și reprezentanții de la Casa de Vinuri Cotnari au venit în Craiova, îi cunosc. La crama Avincis bloggerii din Craiova sunt invitați de Andreea Micu în fiecare an de Rusalii. Toți pun pasiune și au acumulat multe cunoștințe despre vin.
M-aș bucura să realizeze un proiect de promovare a vinurilor românești. Un proiect al tinerilor despre tradiții, autenticitate, gastronomie și branduri de loc care se vor dezvolta in jurul cramelor. Asociația Bloggerilor Olteni va fi vârful de lance în comunicare.
A fost o seară minunată și ca de obicei la final am făcut fotografia consacrată.