Degustare crama La Salina si Delaco, Craiova

Vinurile de la crama La Salina au fost invitate în Cetatea Băniei de bloggerii de la Asociația Bloggerilor Olteni și Dictionarculinar.ro.
Promovarea este diferită, un proiect de enoturism a dus povestea în toate colțurile țării . Plantația și crama sunt amplasate în apropierea Salinei Turda, într-o zonă cu tradiție în viticultură din vremea Imperiului Roman.

Degustare crama La Salina si Delaco, Craiova
Degustare crama La Salina si Delaco, Craiova

Gazda evenimentului a fost restaurantul Viena, o locație frumoasă din centrul Craiovei.

2019 este anul în care se va ajunge la capacitatea maximă de producție de pe suprafața de 42 de hectare.

Folosind poveștile locului crama „La Salina” a realizat un proiect de enoturism. La baza dealurilor cu viță de vie, restaurantul „Sarea-n bucate” își așteaptă oaspeții.

Am multi prieteni care lucrează la companii cu sediul în Cluj și au participat la evenimente organizate in podgorie. Au povestit când s-au întors în Oltenia despre mâncărurile gătite după rețete tradiționale care au alaturi vinurile „La Salina”. Prezentarea vinurilor românești într-un program integrat este rar întâlnit și îți dorești să afli mai multe despre producător și să afli povestea vinurilor.

Este prima degustare din anul 2019 organizata in cadrul proiectului Branzeturi cum se cuVin si acest eveniment a fost plin de surprize.

Degustare crama La Salina si Delaco, Craiova
Degustare crama La Salina si Delaco, Craiova

Vinurile prezentate sunt însoțite de obicei de brânzeturile oferite de Delaco – Fan Brânză. De aceasta dată, a fost prezentat un singur sortiment în mai multe variante. Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Este importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana.

Asocierile prezentate au fost următoarele:

  1. Issa Rhin Riesling cu pâine cu maia și ulei de masline,
  2. Issa Rosé (Pinot Noir) cu Emmentaler Delaco rece,
  3. Issa Sauvignon Blanc cu Emmentaler Delaco și sare de Himalaya,
  4. Issa Chardonnay cu Emmentaler Delaco și sare de Himalaya,
  5. Issa Chardonnay baricat cu Emmentaler Delaco și sare afumată
  6. Issa Pinot Noir cu Emmentaler pe pâine la cuptor

Selecția vinurilor a fost foarte interesantă, au fost mai multe vinuri care mi-au plăcut.

Somelierul Dumitrescu Bogdan la Craiova
Somelierul Dumitrescu Bogdan la Craiova

De asemenea mi s-au părut interesante prezentarile  Emmentaler Delaco, preferata mea fiind Emmentaler pe pâine la cuptor. Emmentaler este o brânză tare, obtinută din lapte de vaca pasteurizat. Aroma este fructată și de aceea permite multe asocieri.

Branza Emmentaler Delaco la cuptor
Branza Emmentaler Delaco la cuptor

Asocierea pe care o voi alege acum este Issa Rhin Riesling cu pâine cu maia și ulei de măsline. Este pentru prima oară cand intalnesc acest vin și m-a fermecat.

Vinul este sec, are o culoare galben pai, este strălucitor. Aroma este interesantă, persistentă, nuanțe florale te însoțesc. Gustul este catifelat, am aflat că este specific solului Transilvaniei. Aciditatea este foarte bună, vinul îți rămâne în minte.

Mi-a plăcut foarte mult prezentarea vinului, am admirat designul etichetei. Cuvântul ales este elegant. Cuvântul ales pentru asociere este eleganță.

A fost o seară frumoasă, am descoperit vinuri noi, asocieri noi și prieteni noi. Am promis că vom păstra legătura, să mergem la cramă să aflăm și alte povești, pe care le vom împărtăși prietenilor.

Degustare crama La Salina si Delaco, Craiova
Degustare crama La Salina si Delaco, Craiova
Distribuie articolul:
Google+
https://mirelacoman.ro/crama-la-salina-delaco/
Facebook
Email
TWITTER
LINKEDIN
Share: