România fără gluten, informare și testare gratuită dedicată persoanelor cu intoleranță la gluten

Asociația română pentru intoleranță la gluten (ARIG) sprijină creșterea calității vieții persoanelor cu intoleranță la gluten. Între 250.000 și un milion de români suferă de această boală și simptomele sunt ușor de confundat cu ale altor afecțiuni. Este necesară o monitorizare continuă.

Boala poartă numele de boala celiacă, poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei și până la vârsta a treia. În lipsa tratamentului pot aparea complicații grave.

Tratamentul în boala celiacă: Alimentația specială cu produse fără gluten pentru tot restul vieții.

Am întâlnit mămici care sunt interesate de produse fără gluten și căutau informații despre alimentația corectă a copiilor, dar nu am știut despre aceste cifre îngrijorătoare a celor care suferă deja și nici de implicațiile asupra sănătății în lipsa unei monitorizări permanente.

Am inițiat campanii dedicate mămicilor și copiilor, mă implic în educația tinerilor părinți și promovez evenimente dedicate lor.. În primul rând ei trebuie să aibă grijă de sănătatea lor și să aibă grijă de sănătatea copiilor lor. De asemenea ei transmit mai ușor informațiile celor din jur: părinților, rudelor, colegilor de birou și prietenilor.

Caravana testare persoane cu intoleranta la gluten
Caravana testare persoane cu intoleranta la gluten

Caravana națională „România fără gluten” mi-a atras atenția datorită conceptului. Este dedicată pacienților și se implică de asemenea în dezvoltarea unei rețele naționale de medici specialiști, astfel încât în fiecare regiune a țării să existe un spital pregătit să ofere diagnostic și tratament persoanelor cu boală celiacă. Este o campanie care se desfasoară în 9 orașe și are o echipă care se ocupă de promovarea fiecarui eveniment.

Se formează comunități în jurul fiecărui eveniment, poți pune întrebări și este interesant să afli cum s-a desfășurat în restul țării, să vezi drumul parcurs de Caravana de informare și testare. Este mijlocul de a cunoaște persoane care au aceleasi probleme. Urmăriți pagina Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten – ARIG . 

ARIG este acreditată de Asociația Societăților Europene de Celiachie (AOECS).

Participarea este gratuită, dar înscrierea este obligatorie, link-ul către formularul de înscriere este specificat în descrierea evenimentului.

Caravana testare persoane cu intoleranta la gluten
Caravana testare persoane cu intoleranta la gluten

Consumul de gluten (o proteină care se găsește în grâu, orz și secară) de către persoanele intolerante duce la apariția de leziuni la nivelul intestinului subțire, care nu mai poate digera alimentele și instalează malabsorbția.   

România fără gluten, prima caravana de informare și testare gratuită pentru boala celiacă în România

Caravana are trei componente:

  • ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de sensibilitate la gluten. Ofera o testare care determina prezenta anticorpilor specifici bolii. presupune o simplă înțepătură în deget și nu necesită o pregătire prealabilă. Rezultatul este anuntat în 10 minute și sunt interpretate de medicii prezenți.            
  • se adresează celor care suferă deja de boală celiacă. Aceștia vor primi sfaturi și materiale educative din partea reprezentanților ARIG și a medicilor prezenți.
  • Caravana pune bazele unei rețele naționale de medici specializați în boală celiacă. Medicii vor beneficia de un curs specializat „Afecțiuni induse de gluten: prevenție, diagnostic și urmărire”, pentru perfecționarea în diagnosticarea corectă a acestor afecțiuni

Partenerul campaniei „România fără gluten” este Kaufland România. Anterior debutului Caravanei, ARIG și Kaufland România au derulat primul târg de produse fără gluten din România, Happy Gluten Free.

Kaufland oferă sprijin celor care au nevoie de o alimentație specială, se implică în proiecte complexe de responsabilitate socială, iar în magazinele sale există produse dedicate: produsele fără gluten marca K-free.

Kaufland are o rețea de 126 de magazine în România. În 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”. Va invit sa vizitați www.kaufland.ro

Craiova testare gratuita pentru diagnosticarea persoanelor cu intoleranta la gluten
Craiova testare gratuita pentru diagnosticarea persoanelor cu intoleranta la gluten

Programul din luna august al caravanei dedicată persoanelor cu intoleranță la gluten este următorul

  • Brașov – luni, 26 august 2019, Hotel Belfort, Strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, nr.4 , orele 14.00-18.00
  • Cluj – marți, 27 august 2019, Hotel Ramada, Calea Turzii, nr. 43-49, orele 14.00-18.00
  • Oradea – miercuri, 28 august 2019, Hotel Continental Forum, Aleea Ștrandului, nr.1, orele 14.00-18.00
  • Timișoara – joi, 29 august 2019, Hotel Continental, Bd. Revoluției din 1989, nr.21, orele 14.00-18.00
  • Sibiu – vineri, 30 august 2019, Hotel Parc, Strada Școala de Înot, nr.1-3, orele 14.00-18.00

Vă invit să vă înscrieți pe pagina dedicată fiecărui eveniment, să discutați cu medicii, să puneti întrebări și să urmăriți în continuare proiectele organizate de Asociația Română Pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) și Kaufland .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *