Cuartz, un vin cu rezonanta

Brânzeturi cum se cuVin 36, o nouă degustare de vin organizata de Asociatia Bloggerilor Olteni (ASBO) și DicționarCulinar.ro. la Ribs House. A fost prima degustare organizata in 2021, dupa un an in care am facut doar planuri. Prima crama invitata in acest an a fost Crama Gîrboiu dîn zona viticolă Cotești, județul Vrancea. Asteptam de mult intalnirea cu aceasta crama, auzisem deseori de soiurile romanesti Sarba si Plavaie. Ca de obicei voiam sa ascult povestea de la somelierul cramei, sa o transmit si altora.

SARBA este emblemal cramei. Un soi vrancean putin cunoscut, delicat si cu o aroma suava.
A fost prima data cand am servit acest vin.

Judetul Vrancea este o zonă cu tradiție în viticultură datorita condiților climatice deosebit de favorabile și a solului bogat în minerale, unic în partea de sud-est a României. Dealurile sunt situate la o altitudine ce variază între 150 şi 200 de metri. Șarbă, Plăvaie, Fetească Regală, Fetească Albă, Fetească Neagră spun povestea vinurilor de aici si te invita sa le descoperi istoria.

Prietenii nostri de la Restaurantul Ribs House, gazda noastra, ne-au intampinat ca de obicei cu bucurie. Vinurile acompaniate de branzeturile Delaco asteptau sa fie fotografiate.

Povestea cramei si a vinurilor au fost prezentate de somelierul Eugan Taras.

Crama Gîrboiu este o afacere de familie înființată în anul 2005. Constantin Gîrboiu a achizitionat de la mostenitorul Familiei Zamfirescu, fosta Ferma 16 care apartinea de IAS Cotesti, un domeniu de 45 de hectare de vita de vie compacta si fostul combinat de vinificatie aflat intr-o stare de degradare vizibila impreuna cu beciurile din faianta de sticla ulterior reconditionate pentru maturarea vinurilor de vinoteca.
A urmat un proces de reconversie a viilor cu soiuri nobile romanesti si internationale, noi investitii intr-o noua crama si marirea suprafetei domeniului la 230 de hectare.
Brandul Varancha a fost primul vin creat in noua crama, un omagiu adus zonei, oamenilor si traditiei milenare din Vrancea. A urmat gama Epicentrum si gama Tectonic.

In aceasta seara au fost prezentate sase vinuri de la crama Girboiu si sase branzeturi de la Delaco

Cuartz White (Alb) (spumant Fetească Albă) + Camembert Île-de-France,
Bacanta Barrique Sarba + Cheddar Delaco,
Petite Helena (Chardonnay și Sarba) + Maasdam Delaco D’Exceptie,
Bacanta Special Edition Tămâioasă Românească + Emmentaler Delaco,
Constantin (Merlot + Cabernet Sauvignon + Fetească Neagră) + Grana Padano Delaco D’Exceptie,
Cuartz Rosé (spumant rosé) + Brie-au-Bleu Île-de-France.

SARBA este emblemal cramei Gîrboiu. Un soi vrancean putin cunoscut, delicat si cu o aroma suava.
A fost prima data cand am servit acest vin. Este un soi despre care vreau sa stiu mai mult si am discutat deja sa mergem sa vizitam crama.

Asocierea preferata din aceasta seara a fost Cuartz White (spumant Fetească Albă) + Camembert Île-de-France.

Nu am mai avut pina acum doua vinuri spumante la o degustare, unul la inceputul evenimentului si altul care a incheiat aceasta seara. Sunt putine crame care au achizitionat aceasta tehnologie de spumantizare. Am ales acest vin si datorita numelui care are o rezonanta interesanta. Cuartz. Am ales si datoria curajului cramei Gîrboiu de a regasi Feteasca Alba intr-un spumant. Este realizat prin metoda Charmat, fermentarea naturala in tancuri sub presiune. Aciditatea obtinuta acompaniata de mineralitatea specifica zonei arata personalitatea si unicitatea acestui vin.
Asocierea a fost interesanta, cu Camembert Île-de-France.

Camemebert Île-de-France este o brânză născută în Normandia, una dintre cele mai fertile regiuni ale Franței. Este fabricată din lapte de vacă pasteurizat și invenția acesteia este atribuită producătoarei de brânză Marie Harel, în primii ani ai revoluției franceze. Brânza Camembert și-a câștigat un bun renume și l-a extins în afara Normandiei spre sfârșitul secolului al XIX-lea, astfel că astăzi este un monument gastronomic și istoric. O brânză bună este „affiné” pană în inima ei. Coaja catifelată albastră are și puțin pigment roșu, cât să dea impresia de un roze pal. Interiorul are o culoare gălbuie clară cu un gust delicat sărat și arome fructate.

Cuvintele din aceasta seara sunt Cuartz, France si o asociere Premium.

Vă invit să citiți și AICI despre asocierile din aceasta seara.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *