Cultura poloneză în Craiova
Craiova are o relație strânsă cu Polonia. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial în noaptea de 17 spre 18 august 1939, guvernul Poloniei împreună cu tezaurul Poloniei şi o parte din armată au trecut graniţa României. Pentru siguranţa oaspeţilor, Guvernul din România a trimis pe C. Roseti, funcţionar superior în cadrul MAE ca să însoţească omologii poloni.
În cea mai somptuoasă clădire din Craiova, Palatul Jean Mihail astăzi Muzeul de Artă, au fost găzduiți președintele Poloniei, comandantul șef al Fortelor Armate Poloneze și mulți polonezi.
Universitatea din Craiova a fost onorată să găzduiască expoziția de fotografie „Parcuri Naționale din Polonia”, o expoziție care a ajuns în Craiova dupa Haga și Paris. Această expoziție este un proiect comun al Parcurilor Naționale și Ministerului Mediului din Polonia și cuprinde prin intermediul fotografiilor o călătorie în cele 23 de parcuri naționale.
Cu această ocazie l-am cunoscut pe directorul Parcului Naţional Karkonoski din Polonia, domnul Andrzej Raj, care
are colaborări strânse cu organizațiile din România care activează în protecția mediului.
După aceea, o ceremonie de depunere de coroane de flori de catre oficialități la mormintele polonezilor de la Cimitirul Catolic din Craiova a fost urmată de o vizită la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză.
La ora 19, am sarbătorit împreună Ziua Independenței Poloniei în sala filarmonicii.
În perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016 Filarmonica Oltenia oferă publicului o stagiune europeană alcătuită din 28 de concerte.
Fiecare concert este dedicat unei ţări membre din Uniunea Europeană, are invitați doi muzicieni şi un dirijor, nativi, ai fiecărei ţări. Programul cuprinde cel puţin o lucrare clasică a unui compozitor nativ alături de o lucrare contemporană a unui compozitor nativ scrisă după 1985.
După cuvintele calde adresate craiovenilor de E.S. Dl Marcin Wilczek ambasadorul Poloniei în România, a urmat concertul care i-a avut invitati pe Jacek Rogala (dirijor) și Patrycja Piekutowska (vioară player).
Dupa concert, domnul ambasador a invitat bloggerii din Craiova, autorităţile locale și muzicienii filarmonicii la o recepție, unde ne-am întâlnit și am povestit despre ziua minunată care a trecut.
A fost o seară deosebită.
Noi am adus brânzeturi, murături, zacuscă, dulceață și palincă, Magda ne-a adus pirogi, un fel tradițional polonez.
Acum la început de an, eu am iniţiat un proiect destinat Craiovei, care încurajează schimbul de idei, un dialog al bloggerilor din Craiova cu personalități din țările Uniunii Europene.
Vom discuta despre conexiuni și colaborări între orașele europene prin intermediul bloggerilor, despre profilul internațional al unui oraș și al unei regiuni, despre promovarea culturii orașelor și promovarea valorilor.
Prima invitație o lansăm ambasadorului Poloniei în România. Ne dorim foarte mult să ne întâlnim din nou cu E.S. Dl Marcin Wilczek și să discutăm aceste lucruri la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză.