O sărbătoare a culturii poloneze în Craiova
Casa Romanescu din Craiova de pe frumoasa Calea Unirii este casa în care a locuit Nicolae Romanescu, primarul orașului în 1898, în perioadele 1901-1905, 1914-1916 și în 1929. Averea sa a lăsat-o orașului. Astăzi este Casa Universitarilor. Aici poți să îți închipui cum era orașul în jurul anilor 1900 și poți da viață unor proiecte noi. Îmi plac întâlnirile pe care le organizăm în această casă și discuțiile nesfârșite alături de un pahar de vin. Avem invitați și ne bucurăm să povestim despre Craiova.
Acum, noi bloggerii din Craiova am fost invitați aici de Magdalena Filary, directoarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză din Cadrul Universității din Craiova. Au trecut zece ani de când Magda a venit în Craiova, zece ani de proiecte de promovare a tradițiilor și culturii poloneze. Am scris de multe ori despre aceste proiecte.
Această aniversare a fost o adevarată sărbatoare. Joi au fost organizate evenimente la Universitatea Craiova și la Muzeul de Artă. Vineri la Casa Romanescu a avut loc o degustare de vinuri românești de la Domeniile Vînju Mare, un prilej să povestim invitaților polonezi despre tradiția viticulturii din Oltenia.

M-am bucurat să ne întâlnim la Casa Romanescu cu o parte din invitații polonezi pe care i-am întâlnit cu o zi înainte. La Universitate a avut loc ”Conferința Internațională Români și polonezi: convergențe istorice”, urmată de lansarea a două expoziții: expoziția istorică despre armata poloneză și lupta polonezilor din exil si expoziția dedicată Voievodatului Varmia și Mazuria. Au participat: Excelența Sa Pawel Soloch, Ambasadorul Republicii Polone în România, Delegația Voievodatului Varmia și Mazuria, Wojciech Mrozowski – director adjunct al Insitutului Polonez București, reprezentanți ai Contingentului Militar Polon din cadrul fortei multinaționale NATO stationate la Craiova. Seara la Muzeul de Artă din Craiova a avut loc concertul cvartetului Varmia și Mazuria al Filarmonicii „Feliks Nowowiwjski” din Olsztyn. Am ascultat pentru prima dată integral Balada lui Ciprian Porumbescu, a fost extraordinar.
Vineri, la degustarea de vinuri românești de la Casa Romanescu a avut loc Ediția #58 a proiectului nostru Brânzeturi cum se cuVin. I-am avut alături pe prietenii noștri de la Domeniile Vînju Mare, a fost prilejul să povestim invitaților polonezi despre istoria acestor locuri și tipicitatea vinurilor. Ion Gîrniță, proprietarul cramei a prezentat vinurile.
Crama Domeniile Vînju Mare din judeţul Mehedinţi se află pe paralela 44–45°, similar renumitelor zone Bordeaux, Burgundia, Piedmont. Este situată în apropierea Dunării și a pădurilor. Colinele au orientare sudică, la altitudini de 280-350 m. În 1868 suprafaţa viticolă a judeţului Mehedinţi era de 6700 ha, 1500 ha erau la Oreviţa.
În anul 2001 proprietarii de la Domeniile Vînju Mare au achiziționat Întreprinderea Viti Vinicolă din Vînju Mare construita în anii ‘70. Între anii 2008-2013 a avut loc o replantare prin programul de reconversie. În plantaţie sunt atât soiuri autohtone: Fetească Neagră, Tămâioasă Românească cât şi internaţionale Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Chardonnay. Din 2019, patrimoniul viticol se reduce la 133 ha. Continuă modernizarea capacităților de producție atât în vie cât și în cramă.
În această seară la Casa Romanescu am fost invitați să descoperim Vinul Pricipelui și Vinul Prince Vlad. Bineînțeles, acompaniate de brânzeturile Delaco.

Asocierile prezentate au fost:
Vinul Principelui Tămâioasă Românească si Chardonnay + Aperifrais Ile de France,
Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello,
Vinul Principelul Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
Prince Vlad Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Alegerea mea din această seară a fost Vinul Principelul Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie.
Gama de vinuri liniștite Vinul Principelui este creată de oenologii de la Domeniile Vînju Mare în memoria principelui Mihai, voievod al Țării Românești. Este primul unificator al celor trei principate române, Țara Românească, Moldova și Transilvania. Acest vin are arome discrete de fructe roșii de pădure, o culoare diafană, este catifelat. Este un vin sec, cu 12% alcool și este un vin D.O.C. – Mehedinți, Vânju Mare. De aceea cuvântul ales este Original.

Acest vin a fost asociat cu British Cheddar Delaco D’Exceptie.
Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România. Parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco oferă un portofoliu de produse vast, atent selecționate pentru a oferi cea mai înaltă calitate.
Cheddar este o brânză din lapte de vacă cu o aromă delicată, savuroasă. Are o consistență compactă și solidă, iar culoarea portocalie rezultă prin adăugarea unei substanțe vegetale. Brânza Cheddar se potrivește foarte bine cu vinurile Rose. Cuvântul ales este seducător.
Cuvântul pentru asociere este prietenie.
A fost o seară frumoasă cu multe povești. Am aflat că Ciprian Porumbescu are origini poloneze, de aceea balada sa este in repertoriul cvartetului polonez. Am aflat că unele instrumente au sute de ani, de aceea sunetul este extraordinar.

A fost prilejul să povestim despre Craiova și despre Polonia. Despre institutiile culturale din Craiova și din Polonia. Și bineînțeles despre vinurile românești, acest renumit ambasador.
Am facut fotografii împreună, a fost minunat.