Dantele și povești din Țara Cerurilor Deschise …

Pentru comunitatea de făgărășeni aflați în București – dar și pentru cei care doreau să facă cunoștință într-un mod inedit cu Țara Făgărașului, Earth Market/Târgul Țăranului a găzduit un proiect care își propune o viziune proprie asupra culturii autentice prin imagini și povești.

Țara Făgărașului este „Țara Cerurilor Deschise”. I se spune așa deoarece la intersecțiile de drumuri se află câte o troiță cu brațele întinse spre cer.

Earth Market este singura Piață Turistică din România. Situată în curtea clădirii de patrimoniu The Ark-Bursa Mărfurilor, a invitat la București conviviumul “Slow Food Țara Fagarașului” și echipa tarafagarasului.eu care derulează proiecte pentru redescoperirea, conservarea și promovarea locurilor, oamenilor, obiceiurilor, gastronomiei, vestimentatiei și mesteșugurilor.

Slow Food Țara Făgărașului
Slow Food Țara Făgărașului

 O expoziție de costume vechi de peste 60 de ani din satul Mândra și o colecție de „dantele și povești“. Două venerabile doamne și două tinere au povestit tuturor curioșilor cum își păstrează costumele, cum își cresc copiii, cum își primenesc casele. Toți oaspeții puneau întrebări, ascultau și se fotografiau cu cele două doamne.

Oaspeții care au venit sâmbătă, au mâncat și au stat la povești mult după ora la care se termină de obicei târgul. S-au întors duminică cu prietenii lor să ne vada din nou.

Slow Food la The Ark
Slow Food la The Ark
Maria Dinulescu descoperă poveștile din Țara Făgărașului
Maria Dinulescu descoperă poveștile din Țara Făgărașului

Atunci am cunoscut această echipă minunată și de atunci urmăresc proiectele lor. Copiii și tinerii sunt mici designeri vestimentari la “Mândra Chic”,  divizia fashion & souvenir a proiectului tarafagarasului.eu.
„Tricoul fain” este un alt proiect al lor -bucăţica de ţesătură şi vorba brodată pe ea, reciclată cu stil și reinterpretată .

 
Un alt proiect al acestei minunate echipe este Perniță faină Mândra Chic – pernă decor, UNICAT, din materiale naturale.
Mândra Chic
Mândra Chic
 

Mândra Chic
Mândra Chic
Eforturile copiilor și tinerilor implicați în acest proiecte, pentru documentare, concept și confectionare presupun multe luni de zile
de muncă.
Voi promova în continuare aceste proiecte speciale.
Distribuie articolul:
Google+
https://mirelacoman.ro/dantele-si-povesti-din-tara-cerurilor/
Facebook
Email
TWITTER
LINKEDIN

21 thoughts to “Dantele și povești din Țara Cerurilor Deschise …”

  1. Minunat proiect menit sa nu lase cultura romaneasca sa se piarda in negura timpului. Mai auzisem de proiect dar ma fascineaza cu fiecare noua veste. Sper, intr-o zi la un costum popular vechi sau macar la un tricou inscriptionat ce sa poarte si o bucata de port vechi. 🙂

  2. Foarte minunata initiativa. Imi plac creatiile lor!
    Atat tricourile cat si pernitele. Cat despre masina de cusut, orice fac japonezii, sunt sigura ca este lucrat in cel mai mic detaliu. Bafta la SB!

  3. Am auzit și cu alta ocazie de aceste proiecte, dar nu cunoșteam amănunte. Felicitări pentru articol și pentru promovare! Astfel de brandurile românești merită mult mai multă atenție, pentru că ele aduc tradițiile și emoțiile în cotidianul nostru anost.
    Toate cele bune!

  4. Este o echipa minunată…Tanti Cornelia (care este în prima fotografie) are peste 80 de ani, ma sună de atunci în fiecare Crăciun și mă colindă…imi cântă un colind la telefon..și mie îmi dau lacrimile. În Țara Făgărașului se colindă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *