Brânzeturi cum se cuVin #34,evenimentul organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro a început noul an cu o premieră: brânzeturile Delaco alături de 4 vinuri roșii de la Domeniile Sâmburești.

Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial.

Terroirul de la Sâmburești este prielnic pentru vinurile roșii, un pământ mineralizat, adăpostit de Olt. Domeniile Sâmburești sunt renumite pentru vinurile roșii. Cabernetul Sauvignon de Sâmburești este cel mai cunoscut.

Am început noul an la Ribs House cu un eveniment special, cu mulți invitați, care s-a încheiat după miezul nopții.

Asocierile Delaco și Domeniile Sâmburești prezentate:

  • Chardonnay și Havarti Delaco D’Exceptie
  • Roze (Cabernet Sauvignon & Merlot) și Cascaval Sofia
  • Pinot Noir și Emmentaler Delaco
  • Feteasca Neagra și British Cheddar Delaco D’Exceptie
  • Merlot și Maasdam Delaco D’Exceptie
  • Cabernet Sauvignon și Grana Padano Delaco D’Exceptie

Au fost reamintite elementele definitorii ale vinului: dulceața, aciditatea, alcoolul, corpul vinului, echilibrul. După aceea a fost prezentat modul de evaluare a brânzeturilor: aspectul exterior, aspectul interior, crusta și subcrusta ( dacă este cazul) și găurile de fermentație.

Vinul trebuie să valorizeze brânza, iar brânza trebuie să pună în valoare vinul. Asocierea lor trebuie să fie mai bună decât fiecare element luat în parte.

Pinot Noir este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri din lume și este greu de vinificat.

Produsele sub brandul Delaco sunt atent selecționate și produse după rigori stricte pentru a oferi cea mai înaltă calitate.

De aceea asocierea mea preferată este: Pinot Noir și Emmentaler Delaco.

Pinot Noir a fost denumit după forma de con de pin pe care o are strugurele înainte de a fi cules. Este un vin fin, amplu, rotund. Culoarea sa rubinie este fermecătoare. Aromele lui sunt de cireșe, prune și căpșuni. Cuvântul ales este fermecător.

Emmentaler, originară din valea Emmental din Elveția, este considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură.

Emmentaller Delaco este obținută din lapte de vacă pasteurizat. Este o brânză tare, cu un gust dulceag, ușor acid. Îmi place aroma sa fructată, cu nuanțe de nucă. Cuvântul ales este tradiție.

Pentru asociere cuvântul ales este poveste.

Seara celor 4 vinuri roșii s-a încheiat cu evaluarea Grana Padano. Am învățat cum se realizează Fișa de evaluare Grana Padano

Am discutat despre cele 10 elemente:

  • aspect exterior
  • aspectul pastei
  • gauri de fermentație – mucegaiuri
  • sub-crustă – maturare – consistență
  • miros
  • structura în cavitatea bucală
  • echilibru gustativ
  • persistență aromatică
  • tipicitate
  • complexitate

Au fost acordate note de la 1 la 10 pentru fiecare criteriu:

  • 1, 2, 3 sau 4 pentru senzații neplăcute și defecte foarte grave
  • 5 –  „insuficient”, pentru senzații nu prea plăcute și defecte ușoare
  • 6 –  „suficient”, pentru senzații fără defecte
  • 7 si 8 –  „bun”,  pentru senzații plăcute și normale
  • 9 – „optim” ca aspect vizual, senzații gustativ-olfactive, tipicitate și complexitate
  • 10 – „excelent”, se dă atunci când caracteristicile ating perfecțiunea.

Se adună notele pentru fiecare dintre cele 10 criterii. După aceea a fost eliminată nota cea mai mică și nota cea mai mare și s-a făcut media notelor care au rămas.

Un eveniment special, cu vinuri roșii de la Domeniile Sâmburești alături de brânzeturi Delaco, care s-a încheiat după miezul nopții cu obișnuita poză de grup.

Distribuie articolul:
Share: