Domeniile Franco-Române, vinuri bio renumite
O degustare a vinurilor Domeniile Franco-Române a fost prilejul să sărbătorim a 50-a editie a proiectului Brânzeturi cum se cu…Vin. Un eveniment special organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la C House Milano.
Mihai Frincu, reprezentantul Domeniilor Franco-Române, un povestitor cu har, ne-a prezentat istoria cramei. Am citit despre această cramă și vinurile bio de aici, dar nu mi-am închipuit că are o poveste atât de interesantă.
Denis Thomas a găsit în zona Săhăteni din Dealu Mare un terroir asemănător celui din Burgundia. În anul 2000, cu ajutorul unor specialiști români și francezi a plantat peste 45 de hectare cu viță de vie între Gura Vadului și Săhăteni. În anul 2003 a început conversia spre cultura ecologică, obținând certificarea Ecocert. În 2006, Domeniile Franco-Române a produs primul vin din România obținut din struguri crescuți ecologic, iar energia verde este prezentă în cramă și în vie.
Au fost deschizători de drumuri. Certificarea Ecocert garantează implementarea unor măsuri stricte. Domeniile Franco-Române sunt primii producători de vinuri bio din România. Vinuri din soiuri românești și internaționale vinificate în stilul consacrat din Franța realizate la o cramă aflată o parte în județul Buzău, cealaltă în Prahova au atras atenția tuturor.
În 2020 plantația se mărește cu încă 40 de hectare de la Domeniile Perșu-Eminescu. Această suprafață păstrează amprenta unui secol. Reprezinta darul primit la nuntă de Ecaterina Eminescu, nepoata poetului Mihai Eminescu și inginerul agronom Alexandru Perșu.Era înainte de Primul Război Mondial. Acest cadou a fost oferit de primarul din Mizil, care i-a cununat.
Din 2020 strănepoții familiei Perșu-Eminescu sunt proprietarii Domeniilor Franco-Române, acționariatul este românesc.
Plantația viticolă cuprinde soiurile: Feteasca Albă, Sauvignon Blanc, Feteasca Regală, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Pinot Noir BIO, Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagra BIO, Merlot BIO.
Vinurile Domeniile Franco-Române și Brânzeturile Delaco prezentate în această seară:
⦁ DFR Fetească Albă Bio 2021 + Aperifrais Ile de France
⦁ Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camembert Ile de France
⦁ Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello
⦁ DFR Sauvignon Blanc și Tamaioasa Romaneasca Bio 2021 + Cascaval Sofia Delaco
⦁ Arrogance alb demisec 2021 + Emmentaler Delaco
⦁ Arrogance Rose sec Bio 2021 + British Cheddar Delaco D’Exceptie
⦁ Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D’Exceptie
A fost o seară cu multe provocări. Am fost fascinată de pasiunea lui Denis Thomas născut în Burgundia pentru soiurile românești, am întâlnit prima oară Sauvignon Blanc și Tămâioasă Românească Bio 2021, am admirat eleganța Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018. Toți bloggerii au pus întrebări, iar Mihai Frincu, reprezentantul cramei, a venit la fiecare masă să vorbească cu noi.
M-am bucurat că această cramă încă mai are Riesling Italian și Muscat Ottonel. În 2007-2010 erau cele mai vândute vinuri albe în România. Puțini știau de Sauvignon Blanc sau Chardonay. Sunt două soiuri iubite de români, multe crame le aveau, însă la conversie au ales soiurile internaționale consacrate. Se pot face proiecte speciale despre tradiția din România cu aceste vinuri. Îmi doresc să ajung la cramă să aflu mai multe.
Alegerea mea din această seară este un vin cu o poveste aparte, Feteasca Albă, însoțit de brânzeturile Aperifrais Ile de France.
Mi-a plăcut foarte mult acest vin, reflectă terroir-ul zonei, este expresiv. Este DOC-CMD Dealu Mare, un vin de origine controlată din struguri culeși la maturitate deplină.
Culoarea este galben pai, are 13% alcool, 0,56 g/l zahăr și 5,51 g/l aciditate.
Are note florale, de flori de câmp. Postgustul este lung şi intens. Cuvântul ales este prietenie.
Vinul a fost acompaniat de brânzeturile Delaco.
Delaco este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de brânzeturi din România, fiind parte a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de lactate la nivel mondial. Compania este importator exclusiv al unor branduri renumite, cum ar fi Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, oferind un portofoliu vast de produse de înaltă calitate clienților de pe piața din România. Produsele sub brandul Delaco sunt atent selecționate și produse în conformitate cu cele mai stricte rigori pentru a oferi cea mai bună calitate.
Aperifrais Ile de France de la Delaco ne însoțeste la degustările noastre, este un sortiment iubit și apreciat. Este produsă în Auvergne – Rhône-Alpes, Grieges din lapte de vacă pasteurizat, smântână din lapte, fermenți lactici. Bucățele de brânză cu diverse condimente, au un gust proaspăt. Cuvântul ales este bucurie.
Pentru asociere aleg tinerețe.
S-a încheiat cu multă veselie această seară minunată de aniversare, a 50 a, de degustari de vinuri. Abia aștept să sărbătorim aniversarea cu numărul 100.