Domeniile Prince Matei , un reper cultural
O întâlnire cu vinurile Domeniile Prince Matei de la crama din satul Zorești -regiunea Dealu Mare. Merlotul de la Zorești este singurul din România care are o calitate verificabilă în timp. Verticalele 1998 – 2016 pot depune mărturie.
Costel Cainamisir a venit la întâlnirea cu bloggerii să ne spună povestea cramei și a vinurilor. Ne-am întâlnit de multe ori și mă bucur să îl ascult. Lucrează de mulți ani în această lume și cunoaște istoria vinurilor după 1990, puțini o știu. El povestește despre anii buni sau răi, cu secetă sau ploi. Despre oamenii pe care i-a întâlnit. Despre restaurante sau magazine specializate de vinuri. Despre marketing și vânzări.
Proiectul Brânzeturi cum se cuVin a ajuns la evenimentul 46. Pentru prima oară, C House Milano – restaurant cu specific italian a găzduit evenimentul organizat de Asociașia Blogerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.
Pe masa din mijloc erau vinurile. Costel Cainamisir a început să povestească despre Dealu Mare.
Dealu Mare are o istorie îndelungată și este renumită pentru producţia de vinuri roşii datorită solului argilos bogat în oxizi de fier. Vițele de vie sunt situate pe dealurile însorite, cu o expunere la sud și sud-est, sunt protejate împotriva vânturilor reci din nord. Acumulează căldură în timpul verii, iar toamna lungă şi blândă favorizează culesul până târziu.
Această regiune se află în dealurile Subcarpatilor de curbură între Buzău și Ploiești, pe o lungime de aproximativ 65 de kilometri. Sunt 55 de crame, crama din Zorești este cea mai apropiată de Buzău.
Podgoria și crama au aparținut fostului IAS construit în anii ’78-’80, iar casa în care se afla serviciul administrativ și sala baricurilor a fost construită în 1850 de familia poetului Vasile Cârlova. După 1990 renumele vinurilor de aici a atras atentia multor companii. În 1998 un grup de oameni de afaceri români, francezi și italieni au achizișionat domeniul viticol Villa Zorilor-Dealu Mare și au creat brand-ul Vinarte.
Acum aici sunt Domeniile Prince Matei. În anul 2019 crama si podgoria de 80 de hectare împreună cu brandul Prince Matei au trecut în proprietatea holdingului care deţine Via Viticolă Sarica Niculiţel. Pe dealurile Tegăneanu și Zorilor crește o viță de vie bătrână de peste 40 de ani. Sunt 20 ha cultivate cu Merlot, iar restul cu Fetească Negră, Cabernet Sauvignon, Fetească Albă, Fetească Regală și în curând Busuioacă.
Peste 2 ani la Zorești vom vizita o cramă nouă, un restaurant și un hotel cu 50 de camere. Este și un parc impresionant lângă cramă.
Somelierul Vasile Ghimpu ne-a invitat să începem degustarea vinurilor Domeniile Prince Matei.
Domeniile Prince Matei Bistrot Alb (Feteasca Regala + Feteasca Alba)
Domeniile Prince Matei Bistrot Rose (Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir)
Domeniile Prince Matei Bistrot Rosu (Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon)
Domeniile Prince Matei Petit Matei (Merlot)
Domeniile Prince Matei Prince Matei (Merlot Rezerva)
Alegerea mea din această seară este Domeniile Prince Matei Bistrot Alb (Feteasca Regala + Feteasca Alba). Acest vin arată curajul oenologului de a realiza un vin din două soiuri tradiționale românești.
Sunt multe crame care oferă un vin din Fetească Albă alături de Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Este un vin complex și elegant realizat din struguri de înaltă calitate.
Are arome de fructe verzi și flori albe. Este proaspăt, fin, echilibrat, plăcut. Poate fi asociat cu o brânză proaspătă, cremoasă. Sau cu legume trase în tigaie cu ulei de măsline sau cu scrumbie la grătar pentru că avem aciditate. Un iubitor al vinurilor de la masa de lângă mine a propus ca primul vin să fie asociat cu o mâncare de mazăre simplă. Doar ceapă călită, mazăre și la sfârșit usturoi, la fel cum pregătim fasolea cu usturoi. Gama Bistro Alb se comercializează numai în horeca și magazine specializate.
Este minunat că la aceste evenimente povestim și noi despre preferinșele noastre.
Domeniile Prince Matei Bistrot Rose (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir) are o culoare frumoasă, este complex. Poate fi asociat cu brânza cedar sau piept de pui cu garnitură de legume gratinate la cuptor. Am aflat în această seară că nu carnea condiționează asocierea ci sosul. Arome de vișină, cireșe negre, fructe uscate, prune uscate. Aciditatea bună permite asocieri cu cârnați, carne, sarmale.
Domeniile Prince Matei Bistrot Rosu (Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon) are o culoare interesantă, rubinie. Are corp și arome de fructe de pădure. Poate fi asociat cu parmezan sau o brânză locală, salamuri de la Aurora din Vrancea.
Domeniile Prince Matei Prince Matei (Merlot Rezerva) este cel mai important. Se culeg doar 5 tone de struguri la hectar, se vinifică, după care vinul se păstrează la baric timp de 1 an. Are notă de pământ, ciuperci, tutun, anason, cireșe negre, ciocolată. O culoare strălucitoare, intensitate olfactivă mare, elegant, complex, aciditate bună, postgust lung, echilibru. O armonie aproape perfectă. Poate fi asociat cu rață, dar e un vin de discuții.
Vinul e cultură. Îi admir pe aceia care aduc arta alături de vin.
De aceea închei cu o poveste din 2011 pe care se poate construi în anii următori.
„Zece sticle de Prince Matei 2001 au fost vândute în cadrul unei licitații de artă, organizată în Aula Bibliotecii Central Universitare, de către Casa de Licitații Goldart. Potrivit lui Costel Cainamisir, director de vânzări Vinarte, cele 10 sticle vândute au avut parte de o prezentare special realizată pentru acest eveniment. Ele au fost ambalate în cutii din lemn, în care s-a aflat și o copie a diplomei primite de Prince Matei 2001 la concursul Mondial du Merlot, de la Lugano. La această competiție vinul a fost distins cu medalie de aur”.
A fost o seară memorabilă alături de prieteni și cei care povestesc cu plăcere despre vin.
Domeniile Prince Matei scriu o nouă pagină.