Domeniul Aristiței și o poveste – Riesling de Rhin

Domeniul Aristiței poartă amprenta unui nume vechi boieresc. Este în familie de trei generații, moștenit din nașă în fină, iar acum există o mică Aristița care duce mai departe acest nume. 

În Valea Nicovani, lângă Valea Călugărească erau la începutul secolului XX conace cu vii, proprietatea unor oameni politici. Ion Bujoiu, fost ministru al economiei în perioada interbelică a fost proprietarul acestui domeniu pâna în 1947. În 2013, moștenitorii acestei familii l-au vândut familiei Ioniță, redenumind domeniul după Doamna Adina Aristița Ioniță. 

Povestea vinurilor și a cramei am descoperit-o la evenimentul organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, de la directorul de vânzări Anca Nică. Gazda noastră a fost ca de obicei Ribs House Craiova.

Branzeturi cum se cuVin

Crama este situată în zona Dealu’ Mare, cunoscută pentru vinurile roșii. Suprafața este de 4 ha de viță de vie proprie și 12 ha în arendă. Proprietara a avut încredere în oenologul Cristian Tudor. Vinurile poartă semnatura sa. 

În această seară m-a fermecat povestea cramei și pasiunea proprietarilor de acum.

Asocierile prezentate au fost:

Domeniul Aristiței Vizionar Riesling Rhin + Camembert

Riesling de Rhin este un soi rar întâlnit în România. Acest soi a fost păstrat de noii proprietari. Este soiul care a trecut prin filoxeră, are peste 100 de ani. Este un soi valoros și prezentat într-un brand cu un nume de prestigiu: colecția Vizionar de la Domeniul Aristiței. Are o culoare galben-verzui, o aciditate ridicată și 14% alc./vol. Asociat cu Camembert Ile de France, o brânză din lapte de vacă, cremoasă, cu un gust vag, dulceag de ciuperci, a oferit un pairing interesant. 

Riesling de Rhin si Camembert

Domeniul Aristiței Vizionar Chardonnay + Irish Cheddar + Aperifrais

A urmat această combinație interesantă , un vin și două brânzeturi. Chardonnay este regele vinurilor albe și vinul din gama Vizionar nu este baricat. Irish Cheddar este o brânză din lapte de vacă pasteurizat, cu gust untos și aromă de alune a avut alaturi Aperifais, o cremă de brânză cu diverse condimente: Aperifrais Italie cu măsline, ceapă, roșii; Aperifrais Provence cu ardei roșu, piper,, busuioc, cimbru și Aperifrais Cote D’Azur cu ardei, oregano, busuioc, roșii, pătrunjel, piper, măsline verzi.

Domeniul Aristiței Vizionar Cupaj alb (Sauvignon Blanc + Chardonnay + Riesling Rhin + Muscat Ottonel) + Emmentaler Delaco

Un cupaj alb, 30% Sauvignon Blanc, 20% Chardonnay, 20% Riesling de Rhin și 30% Muscat Ottonel este vinificat sec, are arome interesante și 14% alc/vol. În asociere cu Emmentaler de la Delaco, o brânză tare din lapte de vacă pasteurizat, a dat naștere la multe întrebări pe care i le-am adresat Ancăi Nica.  

Rose (Burgund si Fetească Neagră) + Bavaria Blu

Din nou un cupaj, 30% Burgund și 70% Fetească Neagră. A fost un vin Rose, cu o culoare interesantă de cupru și 14% alc/vol. Lângă Rose am degustat Bavaria Blu, o brânză din lapte de vacă pasteurizat, cu două tipuri de mucegai. Este o brânză cremoasă cu un gust intens. A fost o asociere interesantă, pentru prima oară am descoperit Feteasca Neagră alaturi de Burgund și în plus Bavaria Blu a fost partenerul perfect.

Crama Domeniul Aristitei la Craiova

Fetească Neagră + Delaco Creamy Blue + Grand Bavarese

Dealu Mare este recunoscut pentru calitatea vinurilor Fetească Neagră. Acum un vin renumit a avut alaturi Delaco Creamy Blue, o brânză moale cu mucegai nobil, albastru, făcut din lapte de vacă pasteurizat și Grand Bavarese, o brânză cu mucegai albastru. 

A fost o seară cu multe povești și multe întrebări.

Alegerea mea este povestea cramei și dorința de a merge la cramă alături de bloggeri. De asemenea am și o asociere preferată

Domeniul Aristiței Vizionar Riesling Rhin + Camembert

Am ales Riesling de Rhin, un soi rar întâlnit în România. Este soiul care a trecut prin filoxeră, are peste 100 de ani. De aceea cuvântul ales este prestigiu. Camembert Ile de France este preferata mea dintre brânzeturile franțuzești, așa că aleg cuvântul poveste. Pentru asociere aleg cuvântul curaj.

Închei cu povestea numelui domeniului care m-a fermecat. Aristița este numele care a traversat trei generații, moștenit din nașă în fină, iar acum există o mică Aristița care duce mai departe acest nume. 

Abia aștept să ne întâlnim și să aflăm și alte povești.

Bloggerii din Craiova si invitatii lor
Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *