Domeniul Bogdan și viticultura biodinamică din România

Domeniul Bogdan aflat în Dobrogea este un deschizător de drumuri. Antreprenorul Bogdan Mihalcea și echipa sa au arătat că este posibil să realizezi un vin biodinamic în România. Este singurul producător din țară acreditat în viticultura biodinamică. Din 2022 via va fi integral acreditată Demeter.
Calitățile recunoscute ale terroir-ului dobrogean, soarele, vântul, apropierea de apă și-au pus amprenta asupra vinurilor obținute la crama Bogdan. Leonello Anello – doctor în agricultură biodinamică a realizat aici vinuri de excepție.


E o seară în care orașul Craiova vibrează, a început Festivalul Shakespeare. Mă îndrept spre restaurantul Trattoria Il Calcio Craiova aflat pe o stradă aproape de centrul orașului. Străzile sunt pline de lume care merge la teatru, la semafor auzi ce evenimente au fost aseară, cafenelele așteaptă turiștii veniți la festival. E o sărbătoare în întregul oraș.


Am întâlnire cu bloggerii, la ora 19 începe evenimentul organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. „Brânzeturi cum se cuVin” a ajuns la editia #43.

În această seară somelierul Vlad Burugă și Dan Cherăscu – Area Sales Manager ne prezintă vinurile unei crame din Dobrogea, Domeniul Bogdan.

Degustare vinuri crama Domeniul Bogdan si branzeturi Delaco

Domeniul Bogdan are 154 ha în podgoria Murfatlar, aproape de satul Peștera și la aproximativ 20 km de Medgidia. Domeniul Bogdan se ocupă de cultura organică a viței de vie și se orientează spre viticultura biodinamică. În anul 2011 soiuri renumite românești au fost plantate, Fetească Neagră și Tămâioasă Românească, împreună cu renumite soiuri internationale, Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Riesling de Rhin. În 2016-2017 a fost obținută certificarea ecologică a viei, iar în 2020 a fost lansat ” Pătrar”, primul vin biodinamic din România.


Toate activitatile din podgorie sunt planificate astfel încât să nu folosească insecticide, pesticide, îngrășăminte chimice. Totul este în regim organic, prietenos cu mediul, fără vreo intervenție dăunătoare. Totul continuă în procesul de vinificatie, standardul bio impune un plafon mai mic al concentrației de sulf, utilizarea unor drojdii nemodificate genetic.
Crama este recunoscută oficial ca fiind ecologică. Certificarea a fost obținută în 2016, de la Austria Bio Garantie, Organism de Inspecție și Certificare. În anul 2020 a fost lansat oficial primul vin biodinamic al cramei.


In salonul restaurantului Il Calcio mesele erau frumos aranjate pentru bloggeri și invitații lor.

La intrare era masa cu asocierile pregătite. Branzeturile Delaco alături de 6 vinuri din 4 game: Cuvee Experience – o gamă în care anual se experimentează menținând obligatoriu un standard, Primordial – gama oenologului francez Philip Cambie ce include vinuri monosoi, Premium – gama dedicată aromelor primare și Pătrar, primul vin certificat biodinamic din România.

Asocierile cu vinurile de la Domeniul Bogdan si brânzeturile Delaco prezentate au fost:

  1. Cuvee Experience Rose (Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco
    Rose-ul din gama Cuvee Experience este un cupaj din anul 2021 cu 13% alcool. Are o culoare roz pudră, care este apreciată de consumatori. Un vin proaspăt asociat cu bucățele de brânză proaspătă Aperifrais, condimentate.
  2. Premium Riesling (Rhin)  + Camembert  Ile de France
    Riesling din 2020 asociat cu Camembert, o asociere în care arome tipice ale vinului și-au dat mâna cu aromele fine ale renumitei brânze Camembert.
  3. Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Brie Ile de France
    Un cupaj din 2021: Sauvignon Blanc și Riesling italian alături de Brie, o brânza grasă cu mucegai alb.
  4. Primordial Chardonnay + Havarti Castello
    Chardonnay, regele vinurilor albe, un vin din gama Primordial a stat 4 luni în butoaie de stejar franțuzesc din Burgundia, asociat cu Havarti maturat de la Delaco.
  5. Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco
    Cabernet Sauvignon din 2109, prima ediție în gama Premium, maturat în butoaie de beton cu o capacitate de 2500 litri. NicoVelo este producătorul italian de recipiente de beton în care se maturează vinul. O culoare recognoscibilă, rubinie și arome de fructe roșii, Cabernet Sauvignon-ul a fost asociat cu o brânză recognoscibilă datorită găurilor sale: Emmentaler.

6. Feteasca Neagră Pătrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Pătrar, vinul biodinamic de la crama Domeniul Bogdan si Grana Padano Delaco D’Exceptie

Aceasta asociere este alegerea mea favorită din această seară.
Vinul așteptat al serii a fost primul vin certificat biodinamic în România. Feteasca Neagră Pătrar. Poartă acest nume dedicat fazelor lunii care sunt importante pentru a ști când se realizează anumite activități. Se fac multe remontaje (antrenarea părților solide), se folosește foarte puțin sulf, fermentația este fără enzime, fără taninuri. Producția este de 3000 sticle.
Cuvântul ales este COLECȚIE.
Speciala Grana Padano Delaco D’Exceptie, o brânză crocantă cu arome fine a acompaniat primul vin certificat biodinamic în România. Conținutul de grăsimi este de aproximativ 32%, iar pasta are o consistență dură. Pentru obținerea unui kilogram de Grana Padano sunt necesari aproximativ 15 l de lapte.
Cuvântul ales este SPECIAL.
Cuvântul ales pentru asociere este EXCEPȚIE


Fiecare eveniment al bloggerilor este deosebit prin asocierile pe care le descoperi și oamenii cu care te întâlnești.


În această seară am avut ocazia să discutăm între noi la fiecare asociere de vin despre gastronomia românească. Să vedem ce s-ar potrivi. Mi s-a părut extraordinar și de aceea vreau să rămână pe blog aceste propuneri. Ele sunt utile pentru fiecare dintre noi dar și pentru cramele care organizează evenimente sau producătorul Delaco. Este propunerea consumatorilor.

La Rose propunerea a fost pentru o plăcintă de cartofi, realizată dintr-un aluat dospit, o foaie peste care se adaugă un strat de cartofi rași și deasupra o alta foaie de aluat. O altă propunere a fost pentru scrumbie cu mamaliguță și mujdei din usturoi verde sau scrumbie cu piure de mazăre realizat din mazăre pisată amestecată cu un cub de unt și puțină smântână. La vinul alb a fost propusă o ciulama cu sos fin din ciuperci sau o plăcintă cu brânză sărată cu stafide. Am aflat de asemenea că Gina Bradea propune mâncăruri vechi românești.
Va invit să invitați prietenii la un pahar de vin de la crama Domeniul Bogdan și brânzeturi Delaco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *