Domeniul Vlădoi, crama de la malul mării

Îmi place să îi întâlnesc pe cei care lucrează în cramă și știu povestea vinului. Povestea vinurilor de la Domeniul Vlădoi este atipică și de aceea acest articol este diferit.

În anul 1924 Niculae Vlădoi împreună cu alte familii din zona Drăgașani din județul Olt au întemeiat așezarea Siminoc, un sat aflat la aproximativ 20 de kilometri de Constanța. Cu soiurile hibride și nobile aduse din zona Drăgășanilor a luat nastere o podgorie. În anii socialismului a fost confiscată. După 1989, familia a redobândit o vie de 19 ha, îmbătrânită și în 2005 familia Vlădoi decide înlocuirea totală a butașilor.

Am dedicat de curând un articol cramei AVINCIS din Drăgășani, care va împlini în curând 100 de ani.

Acum acest articol este dedicat unei alte podgorii care va împlini în curând 100 de ani și își trage rădăcinile din Drăgășani.

Am început anul 2018 cu un pahar de vin de la Domeniul Vlădoi, un vin de la malul mării. O seară minunată alături de prietenii mei, bloggerii din Craiova, un eveniment organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la  Restaurant Marmara.

Degustare Domeniul Vlădoi și Delaco
Degustare Domeniul Vlădoi și Delaco

La degustarea bloggerilor din Craiova au fost prezente 6 vinuri de la Domeniul Vlădoi alături de brânzeturile de la Delaco.

Domeniul Vlădoi și Delaco
Domeniul Vlădoi și Delaco

Cabernet Sauvignon Alb Anca Maria 2016 – Mozzarella

Sauvignon Blanc Anca Maria 2016 – Brie – Ile de France

Chardonnay Pivnița Basarabilor 2016 – Havarti

Pinot Grigio Rose fumee 2016 – Maasdam

Cuvee Primeur Anca Maria 2016 Fetească Neagră, Syrah si Merlot – Gouda

Cabernet Sauvignon Dinastia Basarabi 2013

Alegerea mea din această seară este Cuvee Primeur Anca Maria 2016 Feteasca Neagra, Syrah si Merlot alături de Gouda.

Acest vin este realizat de Ana-Maria, a treia generație de viticultori din familia Vlădoi.

Familia Vlădoi
Familia Vlădoi

Când au început să replanteze podgoria, Ana Maria umbla în premergător. Acum este absolventă a Facultății de Ştiinte ale Naturii și Științe Agricole din Constanța – Specializare Horticultură. Vinurile care îi poartă semnătura câstigă medalii.

Mă bucur că am descoperit acest vin care aduce la un loc Fetească Neagră, Syrah și Merlot. Este un rose, mi-a plăcut culoarea intensă, aromele fructate și am regăsit Feteasca Neagră. Este un vin DOC. Cuvântul ales pentru vin este inspiratie.

Alături de acest vin a fost prezentă Gouda de la Delaco – Fan Brânză. Gouda este brânza de origine olandeză, printre cele mai populare din lume, gustul este dulceag și textura moale și elastică. Cuvântul ales este delicioasă. Pentru combinația Fetească Neagră, Syrah și Merlot alături de Gouda am ales poveste. Vă invit să descoperiți această asociere.

Puteți să faceți o vizită la crama Domeniul Vlădoi. După aceea mergeți să vizitați Lacul de cretă Murfatlar.

Lacul de cretă este situat la ieșirea din Murfatlar. Lacul se numară printre atracțiile mai puțin cunoscute ale Dobrogei. Pentru a-l admira treceți podul peste Canalul Dunare-Marea Neagră și mergeți 1 kilometru pe un drum neasfaltat. Lacul, format pe fundul carierei de var și cretă, impresionează prin apa extrem de limpede de culoarea turcoazului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *