Crama Dradara și vinurile Europei

Crama Dradara de pe Dealul Mocrii este o cramă înființată în 2015. Podgoria Miniș-Măderat se află în partea de nord a județului Arad, este situată în zona Banat-Crișana. Zona este cunoscută datorita unui sol vulcanic care permite obținerea unor vinuri de calitate.

Este prima dată când avem oaspete o cramă din Banat-Crișana, eram foarte curioasă. Proprietarii și au dorit să ofere vinuri de calitate create într-o cramă boutique. Crama din satul Mocrea a început în 2015 să producă vinuri pe o suprafață de 19 hectare de vie. Acum au 36 de hectare plantate cu: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Palava, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon. Pe o suprafață de 1 hectar au un soi local Mustoasa de Măderat.

Degustare de vinuri crama Dradara si branzeturi Delaco

Este interesantă această viziune, produc vinuri din: Fetească Regală și Fetească Neagră -soiuri românești, Muscat Ottonel – un soi apreciat de români, păstrat acum în putine crame, Palava – un soi tradițional cunoscut în Cehia și Slovacia, precum și soiurile internaționale: Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon. De asemenea acordă atenție unui soi local: Mustoasa de Măderat din care se obține un vin interesant. Totodată din soiurile roșii realizează un cupaj: Fetească Neagră cu Merlot și Cabernet Sauvignon, asemenea vinurilor din Bordeaux.

În această seară, povestea cramei a fost interesantă, descrierea vinurilor și a locurilor din Banat-Crișana, și atmosfera placută la Restaurantul C House Milano Craiova. A fost editia #56 a evenimentului Brânzeturi cum se…cuVin, organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și dictionarculinar.ro.

Degustare de vinuri de la Crama Dradara acompaniate de brânzeturile Delaco

Fetească Regală 2022 + Aperifrais Ile de France

Mustoasă de Măderat 2022 + Havarti Castello

Sauvignon Blanc 2022 + Chevre Ile de France

Crama Dradara Orange Wine 2022 + British Cheddar Delaco D’Excepție

Dradara Cupaj Roșu Conac + Cașcaval Sofia Delaco

Dradara Cupaj Roșu Premium + Grana Padano Delaco D’Excepție

Povestea vinurilor a început de la terroir-ul specific acestei zone, aici acum câteva milioane de ani a erupt un vulcan. Acest avantaj permite tânărului enolog Cosmin Reaboi să dea viață unor vinuri care stârnesc curiozitatea consumatorului.

Familia Alexa, proprietarii firmei care au creat această cramă boutique acordă multă atenție prezentării vinurilor. Pe eticheta unor sortimente observi sigiliul localității Mocrea, iar eticheta Orange Wine atrage atenția prin intermediul culorilor și concepției artistului Ovidiu Batista.

Detaliile le-am aflat de la Daniel Popescu, reprezentant al cramei Dradara.

Alegerea din această seară a fost grea, deoarece am avut vinuri din soiuri tradiționale românesti, un cupaj interesant și vinul surpriză putin întâlnit Orange Wine. De aceea voi prezenta alegerea mea și după aceea câteva propuneri.

Alegerea mea este Fetească Regală 2022 + Aperifrais Ile de France

Fetească Regală 2022 + Aperifrais Ile de France

Feteasca regală face parte din categoria soiurilor semi-aromate, la fel ca Chardonnay-ul. Feteasca Regală 2022 este un vin alb, sec, cu 14% alcool/volum. Te farmecă cu aromele sale de flori de câmp și mai apoi de fructe confiate. L-am ales pentru că este un vin fresh datorită rocii vulcanice. Această rocă oferă viei caracteristici deosebite și implicit vinului. Cred că la orice promovare a vinurilor românești de Fetească Regală trebuie să fie prezent acest vin de la crama Dradara.

Cuvântul ales este prospețime.

Aperifrais Ile de France a însoțit vinul Fetească Regală. Este o brânză proaspătă cu o textură cremoasă, echilibrează vinul. Aperifrais Cote D’Azur este o cremă de brânză și smântână, îmbogățită cu un „topping” de legume, ierburi aromate și condimente. Sunt multe bucățele pe care le poți alege în funcție de preferințe, datorită ingredientelor sale diferite: oregano, ardei, roșii, pătrunjel, ceapă, busuioc, piper. Este branza de la Delaco care ne insoteste aproape la fiecare degustare.

Cuvantul ales este delicios.

Pentru asociere am ales cuvântul prietenie.

Am câteva propuneri care să explice cât de mult mi-a plăcut această degustare. Pentru că aduce la un loc trecutul, prezentul și privește in viitor.

M-am bucurat să aflu despre soiul aromat Pálava, cultivat în Cehia și Slovacia. Este o încrucișare între Gewürztraminer și Müller-Thurgau. În plus am avut ocazia să cunoaștem o cramă care a avut curajul să creeze un Orange Wine. Metoda Orange presupune sa obții vinuri din soiuri albe prin metoda de vinificare a strugurilor roșii. După o lună de fermentare pe coajă, vinul a căpătat o culoare frumoasă ca mierea, cu un parfum pe care îl ții minte.

Orange Wine de la Crama Dradara

M-am bucurat să aflu de acest soi aclimatizat în Romania, deoarece pe clisura Dunării există multe sate cehești: Biger, Sfânta Elena, Rovenska, Gârnic, Eibenthal, Baia Nouă. Cel mai cunoscut este Eibenthal. Au fost aduse colonii de cehi pentru paza graniței Imperiului Austro-Ungar începind cu 1823, promițânduli-se locuri de casă și facilități fiscale.

Am vizitat această zonă minunată și am scris articolul Clisura Dunării. În satele aflate pe graniță te îndrăgostești de România.

La restaurantul din Eibenthal se servește mâncare tradițională cehească. Vin mulți turiști români și străini. În fiecare an în luna august are loc un festival de promovare a întregului Banat cehesc. Din Republica Cehă vin turiști cu un tren special, a intrat în istoria căilor ferate europene. Are lungimea de jumătate de kilometru, nu încape într-o gară. La ultimul festival, 2.000 de persoane au străbătut satele cehești.

Eu cred că Orange Wine de la crama Dradara poate participa la acest festival  de promovare a întregului Banat cehesc.

Mai am o propunere. Cred că povestea cramei poate fi spusă prin intermediul unei cutii de cadouri formate din 3 sticle de vin. Aceste vinuri vorbesc atât despre trecut, despre prezentul Europei Unite si privesc in viitor: vinul Fetească Regală 2022 care prezintă un soi tradițional, Crama Dradara Orange Wine 2022 care prezintă soiul Palava din Cehia și Dradara Cupaj Roșu Conac care prezinta un cupaj din Fetească Neagră și două vinuri din Franța (Merlot si Cabernet Sauvignon).

Despre trecut, prezentul Europei Unite și viitor poți vorbi prin intermediul vinurilor. Ele pot fi prezentate la festivaluri, ambasade, în Cehia, în Franța și în alte locuri.

A fost o seară frumoasă și sper să ajungem la cramă să aflăm alte povești.

Sursa foto Daniel Botea si Alexandra Daniela Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *