Dulceața de căpșuni și creativitatea în gastronomie
Tradițiile populare românești merită să fie integrate în prezent. Creativitatea în gastronomie mă fascinează, caut mereu ceva ce n-am mai mâncat înainte. Mi-am propus să cunosc producatori locali care îndrăznesc să dea o interpretare proprie rețetelor pe care le știm de mult. Sunt curajoși, prezintă specificul local într-o perspectivă modernă, folosesc ingredientele în moduri neașteptate.
Arta culinară românească este dominată de autenticitate. Există o istorie și o afecțiune deosebită pentru dulceață, face parte din identitatea noastra culinară.
În copilăria mea, în fiecare duminică mergeam în vizită cu mama la prietena ei. Gazda întotdeauna scotea farfuriile și lingurițele cele bune din sertar și ne aștepta în prag. Mă bucuram pentru că ne servea cu dulceață. Avea multe feluri și mă întreba mereu ce îmi doresc. Mi se părea că sunt și eu un om mare, abia așteptam să îmi aleg. Vremurile s-au schimbat și duminica nu mai există vizitele de altădată. Nici gospodinele nu mai pregătesc dulceață.
Sunt mii de rețete transmise prin viu grai, au fost publicate cărți cu rețete, este integrată și prezentată în deserturi consacrate, în papanași și clătite. E important ca aceste tradiții să trăiască. Altfel vor dispărea.
Gustul fructelor românești este recunoscut. Acum este sezonul căpșunilor și am descoperit un producător local care oferă clienților o interpretare proprie a rețetelor de demult. Dulceața Veronica este facută artizanal și natural. Nu conține conservanți, aditivi alimentari sau arome artificiale.
Mi-au atras atenția:
– dulceața de căpșuni cu busuioc. O asociere interesantă, preparată în special pentru cei care doresc un desert fără zahăr. Zahărul este înlocuit cu un produs special – „green sugar”. Acesta nu are calorii, indicele glicemic este zero, este un îndulcitor natural recomandat de Societatea de Nutriție din România.
– dulceața de căpșuni cu Pinot Noir și condimente din gama Gourmet. Nu conține conservanți sau aditivi naturali. O poveste a căpșunilor alături de minunatul pinot noir, acompaniate de lămâie, scorțisoară, cardamon, anason și cuișoare.
Dulceața Veronica ne arată că rețetele vechi pot fi reinterpretate și tradițiile pot fi prezentate într-o manieră modernă. Creativitatea în gastronomie într-un proiect de succes al unui producător local.