Economie la energie într-o casă interactivă

Îmi plac campaniile de informare a cetățenilor propuse de Comisia Europeană. Aduc la un loc oameni creativi, cu experiență, care știu să propună activități atrăgătoare pentru locutori din țări diferite, din culturi diferite. Campania-pilot Economie la energie a fost lansată în 21 martie în Cehia. În România este promovată începând cu 25 aprilie în București, Mioveni și Craiova. Pavilionul expozițional Economie la energie va pleca după aceea în Grecia și Portugalia.

Aceasta campanie mi-a amintit de un articol în care prezentam un proiect din Polonia. Poți merge seara pe o pistă de biciclete luminată spectaculos. Tehnologia este diferită, nu necesită o sursă de alimentare suplimentară, depinde numai de energia solară. Materialul sintetic folosit poate radia lumină până la zece ore.

Sunt interesată și promovez solutiile de reducere a consumului de energie. Nu doar consumatorii industriali trebuie să se implice. Fiecare familie, fiecare școală, fiecare instituție poate face economii.

Economie la energie
Economie la energie

Costul utilităților este mai mic în România, comparativ cu cel din alte state europene, însă românii se numără printre cetățenii care plătesc cele mai mari facturi la utilități din Europa, raportat la venit.

În Europa valoarea medie a costurilor nu depășește 6% din veniturile unei familii. În România ea poate ajunge la 9%. Statisticile Eurostat arată că aproximativ 14% dintre români nu își permit să își păstreze locuințele încălzite în sezonul rece. Pavilionul expozițional Economie la energie ne arată cum schimbările din comportamentul zilnic ne aduc economii fără să fie afectat confortul personal.

Principalul mesaj al campaniei Economie la energie : cheltuiește mai puțin pe întreținere, banii pot fi folosiți în alte scopuri.

Am mai ascultat acest mesaj, dar în această campanie ni se arată si rezultatele, cât poti să economisești. Toate exemplele sunt prezentate în mod creativ, sunt utilizate tehnologiile multimedia. Vă invit să mergeți cu copiii și să descoperiți, eu am fost deja de două ori și astazi voi fi din nou acolo.

Pavilionul expozițional este organizat sub forma unei case interactive. Publicul este invitat să descopere cum poți obține eficiența energetică, prin intermediul unor pereți interactivi.

Campanie Economie la energie
Campanie Economie la energie
  • Scoțând din priză electrocasnicele atunci când nu le folosești sau folosind un prelungitor cu întrerupător poți economisi cam 180 lei pe an.
  • Alege cu atenție electrocasnicele pe care le cumperi, pentru că cele din cea mai înaltă clasă energetică pot fi mai eficiente cu 60% decât celelalte. 6. Spălând la 30°C, o familie poate economisi până la 75 de lei pe an. Ciclurile de spălare la temperatură ridicată sunt utile doar pentru rufe foarte murdare.
  • Cuptorul cu microunde este mai eficient decât plita pentru încălzirea unor porții individuale. Gătind economic o familie poate economisi până la 160 lei pe an.
Proiect al Comisiei Europene,Economie la energie
Proiect al Comisiei Europene,Economie la energie

Două treimi din locuințele din România au fost construite înainte de 1989. Performanța lor energetică poate fi îmbunătățită pentru a reduce consumul energetic.

Investițiile în îmbunătățirea locuințelor duc la o mai bună eficiență energetică. Este modalitatea de a reduce costurile la utilități și de a contribui la conservarea energiei și la protejarea mediului. Îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile rezidențiale au impact asupra calității locuirii.

Politicile privind eficiență energetică ar putea duce la o reducere suplimentară a consumului de energie, menținând în același timp nivelul de confort la domiciliu.

Am avut o mare bucurie să mă întâlnesc cu echipa de la DC Communication. Sunt aproape zece ani de cand le urmăresc proiectele.

Economie la energie, proiect initiat de Comisia Europeana, implementat in Romania de DC Communication
Economie la energie, proiect initiat de Comisia Europeana, implementat in Romania de DC Communication

Inițiativa Comisiei Europene beneficiază de aportul partenerilor: Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Primăria Municipiului Craiova, Primăria Orașului Mioveni, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Asociația Orașe Energie România (OER) și Fundația ”Terra Mileniul III”, precum și de sprijinul Enel Energie, CEZ România și E.ON Energie România.

Voi urmări această campanie și după ce va pleca din România. Turneul Economie la energie continuă în Grecia și Portugalia.

2 thoughts on “Economie la energie într-o casă interactivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *