Eliada, brand românesc de ulei de măsline
Eliada este brandul românesc de ulei de măsline cel mai premiat. S-a născut dintr-o întâmplare și o pasiune. Așa a început discuția cu Cătălin Adam, proprietarul acestui brand, la magazinul aflat în centrul Craiovei. Într-un spațiu primitor, la parterul hotelului Minerva, am fost invitată împreuna cu alți bloggeri să descoperim o cultură nouă, produse medaliate de o calitate deosebită, grija de a transmite mai departe și altora informații despre sănătate.
Fiind într-un grup Rotary în Grecia, a ajuns la o moară. Întâlnind un tip pasionat care voia sa reînvie tradiția, primul pas a reprezentat achiziția acestui ulei de masline fabricat aici. Calitatea acestui produs a condus la ideea de a avea un ulei cu semnătură proprie. Un ulei de calitate pentru sănătate.
Brandul Eliada are mai mulți polifenoli decât alte uleiuri. Polifenolii sunt buni pentru organism. Ajută organismul să se regenereze. Așa a inceput afacerea.
Uleiul Eliada se face din măsline verzi. Cătălin Adam controlează fiecare pas, colaborează cu asociațiile de producători. De aceea se obține o recoltă de calitate. Urmărește ce fel de îngrășăminte se folosesc, cantitatea de apă din pamant, culegerea măslinelor și producerea uleiului. Este importantă această cantitate de apă pentru a permite măslinului să intre în hibernare.
Anul 2024 anunță o calitate deosebită, deoarece a plouat când a trebuit, nu a apărut musca măslinului. După ce se recoltează măslinele, uleiul ajunge la moară. Sfârșitul lunii septembrie până în 20 octombrie e foarte importantă.
Cătălin Adam are diplomă de degustator autorizat împreuna cu ONAO (din Italia). Brandul Eliada a fost inițial înregistrat la nivel național, iar acum datorită rezultatelor foarte bune este înregistrat și la nivel european.
A fost foarte interesant, nu știam aceste lucruri despre uleiul de măsline, deși îl folosesc mereu la salate. Întreaga întâlnire a fost presărată cu lucruri noi.
Pentru degustrea uleiului de măsline se folosește un pahar mic. Îl încălzim cu palma și rotim paharul. Apoi mirosim uleiul: constatăm dacă uleiul este proaspăt, fresh, apreciem intensitatea mirosului. Gustul se evaluează: amar și picant.
Am degustat și am ascultat despre proprietatile uleiurilor de măsline premium: Eliada Gold, Eliada SuperPremium, Eliada Agoureleo. Ne-au insotit și alte produse grecești: măsline umplute, pastă de măsline obținută prin spargerea măslinelor cu sâmburi cu tot, dulceață de măsline sau de portocale.
Uleiurile de măsline Eliada de calitatea superioară oferă beneficii importante pentru sănătate. Sunt obținute din măsline de soiul Hondroelia Halkidikis, cultivate în regiunea Halkidiki. Măslinele sunt culese manual și prelucrate în aceeași zi pentru a păstra toate valorile nutriționale. Măslina conține zahăr. Tinde să fermenteze. Conteaza cum se culeg, dacă stau în contact cu solul umed. Uleiul este obținut printr-un proces de extracție la rece, un proces care păstreaza toate valorile nutriționale.
Uleiul de măsline Eliada Gold este ideal pentru utilizarea zilnică. Eliada Gold un ulei de măsline din Grecia, extra virgin.
Uleiul prezentat este din 2023. Realizat din 3 tipuri de măsline, e încă puternic ca parfum, are doar 1 an. Aroma este de nucă verde, de roșii. Este entry level pe gourmet, anghinare, rozmarin. E versatil. Poate fi folosit la salata verde sau la gătit, nu denatureaza gustul cărnii. Se poate praji până la 220 grade. Este ideal pentru paste, ceapa, usturoi sau legume la grătar.
Ulei de măsline Eliada SuperPremium și Eliada Agoureleo
Eliada SuperPremium și Eliada Agoureleo sunt bogate în polifenoli, antioxidanți puternici care ajută la combaterea inflamațiilor și protejează inima. Conțin acizi grași omega-3 și omega-6, fier, zinc, vitaminele E și K, esențiale pentru o piele sănătoasă și pentru susținerea funcțiilor vitale ale organismului.
Eliada SuperPremium – medaliat cu aur la competițiile internaționale de la Atena, Berlin, Londra. Este un ulei de măsline extra virgin. Acesta este ideal pentru carnea de vită maturată, legume la grătar sau paste de grâu dur. Are proprietăți terapeutice, este recomandat pentru o dietă sănătoasă.
Eliada Agoureleo – un ulei proaspăt, intens aromat, nefiltrat, disponibil doar în sezonul rece, între octombrie și martie. Este un ulei de măsline nefiltrat, proaspăt și intens aromat. Se consumă la salate, paste, poti acoperi cu un strat carnea de vită maturată, legume la grătar. Este ideal pentru a fi consumat crud. Având un conținut bogat în polifenoli și antioxidanți, Agoureleo contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare și întărirea sistemului imunitar.
Aceste uleiuri sunt un element de bază în alimentația zilnică a celor care pun accent pe o dietă sănătoasă.
Stocarea se face în sticle închise la culoare.
Cum alegi uleiul de măsline
Un ulei de de măsline de calitate trebuie să ofere o experiență plăcută olfactivă și gustativă. Să aibă un parfum proaspăt, fructat și un gust plăcut, ușor amărui. De asemenea, trebuie să prezinte note fine de picant. Nu trebuie să prezinte defecte, care includ orice miros sau gust neplăcut, de:
- rânced;
- pământ;
- mucegai;
- fermentat (oțetit);
- de măslină supracoaptă și oxidată (precum măslinele de consum în saramură sau în pungă);
- de roșie stricată sau gust puternic, înțepător și neplăcut în partea superioară a palatului.
Cursuri de inițiere și degustări ulei de măsline
Eliada promovează cultura uleiului de măsline, organizează cursuri de inițiere și degustări. oferă consumatorilor ocazia de a descoperi secretele acestui produs autentic grecesc.
În colaborare cu o asociație de degustători de uleiuri de măsline, la aceste cursuri de inițiere poți învăța despre calitățile produselor, modul de folosire, noutăți despre o altă cultură și despre sănătate. Și este o ocazie de a întâlni pe cei care au aceleași pasiuni. Cursurile sunt dedicate atât amatorilor, cât și celor care vor să urmeze o carieră în gastronomie sau să ajunga degustători de uleiuri de măsline.
Fiind pasionata de gastronomie am întrebat unde livrează aceste uleiuri. Voiam să știu ce restaurante sunt interesate de aceste produse premium. Le găsiți la Restaurantul Oșanu, Restaurantul Epoca, Restaurantul Big Ben, Restaurantul Bulevard. La Restaurantul Epoca se află pe fiecare masă pentru salată. Acolo vând și minunatul oțet balsamic de portocale.
Vă invit la magazinul Eliada din Craiova, sa descoperiți aceste produse, să puneti intrebari, să aflati noi povești.