„Elixirul dragostei” … din Milano … în Cetatea Băniei

Opera Română Craiova  ne invită la premiera absolută, Elixirul dragostei (“L’elisir d’amore”),  o operă în 2 acte de Gaetano Donizetti. Această lucrare muzicală de excepţie a avut premiera la „Teatro Cannobiana” din Milano în ziua de 2 mai 1832. De atunci se joacă pe toate scenele lumii cu săli pline şi in variante regizorale de excepție.
Pentru prima dată pe scena lirică din Bănie, o poveste încântătoare despre iubire este prezentată publicului într-o varianta regizorală de excepţie.

Andras Kurthy revine la Craiova dupa succesul din stagiunea trecuta cu opera “Silvia”.
Andras Kurthy îi are alături pe coregraful Adrian Mureşan şi scenograful Răsvan Drăgănescu pentru a da viaţă acestui spectacol modern.
Noemi Modra, Opera Romana Craiova
Noemi Modra, Opera Romana Craiova
 Conceptul este inedit, Andras Kurthy a propus 3 distribuţii pentru rolul principal. Vor urca pe scenă: Ioana Mitu / Forina Ilie / Cristina Oltean (Adina), Florin Ormenișan / Andrei Fermeșanu (Nemorino), Noemi Modra / Andreea Blidariu (Giannetta).
„Una furtiva lagrima”, arie care a cucerit inimile iubitorilor de muzică din toata lumea,va fi interpretată de orchestra sub conducerea muzicală încredințată maeștrilor Marius Hristescu şi Alexandru Iosub.

Am asistat la una dintre repetiţii.

Am fost în culise şi am simţit emoţiile artiştilor. Am stat în sală şi l-am urmărit pe regizorul  András Kürthy cum discută cu fiecare in parte.

Am discutat cu Bogdan Botezatu, Sef de Sectie Programe Artistice şi am înţeles care sunt eforturile OPEREI ROMÂNE CRAIOVA pentru a prezenta publicului un spectacol de operă modern.

A fost de-ajuns să vad cum “prinde viata”această producţie şi zilele acestea au trecut ascultând de multe ori „Una furtiva lagrima” şi alte fragmente ale Operei lui Gaetano Donizetti.

Repetiții la Elixirul Dragostei
Repetiții la Elixirul Dragostei
Repetiție la Opera Română Craiova
Repetiție la Opera Română Craiova
Această comedie spumoasă se desfăşoară în Ţara Bascilor, la începutul secolulului al XIX-lea. Nemorino, un tânăr îndrăgostit fără sperantă încearcă zadarnic să o convingă pe  Adina, o tânără bogată, de iubirea sa sinceră. Indiferența frumoasei Adina e doar mijlocul prin care poate să înfrângă timiditatea lui Nemorino.
O poveste de iubire care are nevoie de ELIXIRUL DRAGOSTEI, o licoare cu proprietăţi magice.
Repetiție la Operă
Repetiție la Operă
Elixirul dragostei
Elixirul dragostei
András Kürthy este absolvent al Universității Eötvös Loránd din Budapesta. În anul 1984 a obținut o bursă de studiu în Italia cu tema ”Casa Ricordi și importanța ei în istoria relațiilor muzicale dintre Italia și Ungaria în secolul al  XIX-lea”. După aceea a câștigat o bursă de studiu ca regizor la Teatro Alla Scala din Milano.
András Kürthy a fost membru în juriile concursurilor internaționale ”Francisco Vinas” (Barcelona), ”Bel Canto” (Antwerpen), ”Katia Ricciardelli” (Mantova). În 1995 organizează Concursul Internațional de canto “Luciano Pavarotti” ediția a V-a, fiind director și membru al juriulu. În 1996 organizează concertul ”The 3 Tenors” cu Luciano Pavarotti, Placido Domingo și Jose Carreras.
A regizat spectacolele “ Elixirul dragostei”, ”Vaduva vesela”, ”Don Giovanni”, ”Nunta lui Figaro”, ”Turandot”, ”Aida”, ”Nabucco”, ”Macbeth”.

15 thoughts on “„Elixirul dragostei” … din Milano … în Cetatea Băniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *