Ediția 25 a Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
La începutul anului l-am întâlnit pe Constantin Chiriac. Ne-a povestit cum a luat naștere Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în anii ’90 și evolutia orașului datorată festivalului. M-a impresionat tenacitatea echipei care se ocupă de organizare.
Festivalul de la Sibiu are cel mai mare buget alocat. Banii cheltuiți se întorc în oraș datorită numărului mare de turiști. Regizori renumiți la nivel mondial, trupe de teatru din întreaga lume, critici de teatru își dau întâlnire aici.
Zilele acestea sărbătorim ce-a de-a 25 a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Maturitatea festivalului, selecția extraordinară cu care ne-am obișnuit deja spectatorii și renumele de care se bucură toți artiștii invitați au generat o energie fantastică. Ediția 25 e cu adevărat una de sărbătoare: sărbătorim pasiunea cu care, an de an, organizăm acest festival împreună cu o echipă dedicată trup și suflet unei comunități alături de care am crescut și învățat enorm”, transmite Constantin Chiriac, Președintele FITS.
La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2018 sunt prezentate spectacole de excepție, conferințe, seminarii și Bursa de Spectacole.
Nunta (Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Republica Moldova), Copacul (în regia lui Eugenio Barba, Odin Teatret din Danemarca), Atsumori (Yamamoto Noh Theatre Japonia), Ravel-Bolero: Cântecul dansului (Vuyani Dance Theatre Africa de Sud) sunt spectacole așteptate de public.
Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală între 09:00 – 20:00 și online se găsesc pe www.sibfest.ro. Programul festivalului poate fi consultat aici. Există un program pe site-ul festivalului , are 68 de pagini și oferă toate informațiile. Îmi place să merg la teatru, dar întotdeauna mă gândesc la echipa din spatele actorilor, pe care nu o cunoaștem și care ne aduce prin munca sa atâta bucurie.
Eu sunt pasionată să descopăr felul în care multe orașe din lume atrag și devin recognoscibile, am scris despre asta aici. Urmăresc proiectele care împletesc cultura dintr-un oraș cu arhitectura orașului și comunitatea lui.
Am povestit în articol, că am fost fermecată atunci când l-am ascultat pe Constantin Chiriac povestind despre planurile de a construi un nou teatru, un centru de congrese și un institut de cercetare în artele spectacolului.
Acum la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sunt organizate conferințe dedicate acestui proiect. Trebuie să satisfacă cât mai bine nevoile comunității, mediului arhitectural și urban. Se va discuta despre relația dintre clădirile de teatru, comunitatea, durabilitatea si evoluția artelor.
Cred că este singurul oraș din România care acordă atenție evenimentelor culturale și armonia lor cu orașul și comunitatea.
O privire asupra experienței teatrale a viitorului prin prisma arhitecturii, a programării, a tehnologiei și a evoluției comunităților.
Participă arhitecți de renume mondial și creatori de spații teatrale: Kengo Kuma (Kuma and Associates, Japonia); Louis Becker (Henning Larsen, Danemarca), Eric Bunge (nARCHITECTS, SUA), Nils Fisher (Zaha Hadid Architects, UK), Andrew Bromberg (Aedas, Hong Kong), Maximilian and Daniel Zielinski (Foster + Partners, UK), Jean Guy Lecat (Franța), Silviu Purcărete (Franța, România), și reprezentanți ale unor spații de artele spectacolului emblematice la nivel mondial, rezultate a unor proiecte arhitecturale remarcabile: Joe Melillo (Brooklyn Academy of Music, SUA), Andrzej Kosendiak (National Music Forum, Polonia), Svanhildur Konradsdottir (HARPA, Islanda), Annette Mees (Royal Opera House, UK), Constantin Chiriac (FITS, România).Voi urmări rezultatele acestei conferințe.
Ca de obicei, admir brandurile care susțin evenimentele culturale. Am scris despre brandul Staropramen că este alături de Tiff, acum îl regăsiți și la Sibiu.
Pentru al patrulea an consecutiv, Staropramen este alături de FITS. Aduce momentele cu gust aproape de iubitorii teatrului în spațiile special amenajate din Piața Mare. Staropramen a fost creată în Praga în 1869. Numele său înseamnă „Vechiul Izvor” și face referire la gustul curat, echilibrat și bogat al berii.
Vă invit la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.