Feteasca Neagra și brânzeturi poloneze

Centrul Cultural Polonez din Craiova este locul în care ne întâlnim cu mare bucurie. Ziua României o sărbătorim mereu aici cu mâncare românească și multe povești. Acum prietena noastră Magda Filary ne-a anunțat că s-a întors din vacanță și ne-a adus din Polonia mai multe sortimente de brânzeturi. Ne-a invitat la o degustare de brânzeturi poloneze și vinuri românești.


Suntem la al treilea eveniment în acest lăcaș de cultură, Centrul de limbă și Cultură Poloneză. Aceste evenimente au și un nume. POLTENIA, adică blogosfera din Oltenia și polonezii care trăiesc în Craiova. Ne întâlnim și povestim despre tradiții, obiceiuri, gastronomie, pasiuni comune, călătorii și multe altele.
Ultima degustare cu brânzeturi poloneze și vinuri românești a fost înainte de pandemie, acum trei ani. Acum eram foarte curioasă să văd ce ne-a adus Magda.
Domeniile Sâmburești ne-a oferit vinurile și hidratarea. După fiecare pahar cu vin am băut o cantitate similară de AQUA Carpatica. În plus apa șterge gustul și aromele vinului pe care l-ai gustat și te invită la următorul vin.

Patru vinuri Domeniile Sâmburești au acompaniat patru brânzeturi poloneze

Sauvignon Blanc + Podlaski,
Chardonnay + Kurpiowski,
Feteasca Neagra + Golka,
Cabernet Sauvignon + Polish Bleu.

Feteasca Neagra si branzeturi poloneze

Prima asociere a fost preferata prietenilor din Polonia. Am aflat că în Polonia nu se cultiva viță de vie datorită climei și sunt curiosi să descopere vinuri de calitate.Sauvignon Blanc este un vin apreciat în toată lumea și a fost prilejul să discutăm despre vinuri. Ne-am bucurat că apreciază calitatea acestui vin produs în România. Pentru noi bloggerii a fost interesant să descoperim brânza Podlaski. Este o brânză destul de moale și diferită la gust comparativ cu brânzeturile din Craiova. Podlaski este o brânză care se servește des în fiecare familie poloneză.

A doua asociere prezentată a fost prilejul unei conversații spumoase. Chardonnay este regele vinurilor albe, toata lumea știe, dar acum prietenii polonezi au aflat că în România acest vin din paharele lor înțelege femeile. Li s-a părut interesant. Acest vin a fost acompaniat de o brânză cu găuri, asemanatoare Emmentaler. Este Kurpiowski. Și aceasta ea avea o culoare diferită și un gust interesant față de brânzeturile pe care le știu.

Vinuri romanesti si branzeturi poloneze

Asocierea care mi-a plăcut cel mai mult a fost Feteasca Neagra și Golka.

Această brânză mi-a plăcut cel mai mult. Este din lapte de vacă. Este afumată, în exterior are mai multe linii obținute în formele în care se încheagă laptele. Acum a fost prilejul să îi întreb pe prietenii noștri polonezi dacă au vizitat vreo stână în România și au avut ocazia să mănânce brânza de la ciobani. Ne-au povestit că le place brânza românească și au mâncat bulz. Le-am povestit și de Festivalurile gastronomice organizate în România.

Aceasta brânză a fost asociată cu Feteasca Neagra, un vin tradițional cu arome de prune uscate. A fost prilejul să aflăm că în Polonia se mănâncă des ciorbă de prune uscate. În România există mâncare de prune uscate. Știam despre ciorba de sfeclă poloneză că este minunată, are un gust dulce-acrișor și îmi doream să o gust, așa că acum am mai aflat un alt fel de gastronomie la fel de interesant.

Regele vinurilor roșii a încheiat această întâlnire. Cabernet Sauvignon de Sâmburești împreună cu Polish Bleu. A fost interesantă această asociere. Un vin corpolent cu o brânză cu mucegai alb și albastru. Gustul e diferit față de alte brânzeturi cu mucegai. Mucegaiul alb este la exterior, iar straturi fine de mucegai albastru sunt în interior.

Am discutat despre cramele din Oltenia, despre terroir-ul renumit de la Sâmburești. A fost prilejul să povestim despre evenimentele noastre pe care le organizăm și să facem ca de obicei fotografii.

Degustare de vinuri la Centrul Cultural Polonez.

Îmi plac foarte mult evenimentele la care ne invita Magda Filary. E multă veselie, aflăm cum sunt sărbătorile în familie, ce este asemănător și ce este diferit. Și cel mai important, abia așteptăm să ne vedem din nou. Acum aștept cu nerăbdare să aflu mai multe despre ciorba de sfeclă și ciorba de prune uscate.

Foto Flori Manda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *