Fetească Neagră, despre viitor

Crama Domeniile Vînju Mare din judeţul Mehedinţi se află pe paralela 44–45°, o pozitie similara zonelor Bordeaux, Burgundia, Piedmont. Am avut multe degustări cu aceste vinuri renumite, am scris despre ele. Acum, acest articol vă invită să descoperiți locurile unde iau naștere aceste vinuri. De mult voiam să ajung acolo.

Întâlnirea cu cei care au grijă de vie, cu cei care fac vinul și cu cei care îl vând a fost prilejul să înțelegem mai bine aceste vinuri. Să ascultăm care sunt greutățile și provocările care apar în fiecare an. Și să vorbim despre viitor. Trecuse de miezul noptii și noi încă vorbeam despre vinuri.

Branzeturi cum se cuVin la Domeniile Vinju Mare

Am vizitat crama și depozitul. Am discutat despre istoria locurilor, cum era acum peste 20 de ani când au ajuns aici și ce va urma.

În 1868 suprafaţa viticolă a judeţului Mehedinţi era de 6700 ha, 1500 ha erau la Oreviţa. La începutul secolului XX după filoxeră au fost plantate în special soiuri de struguri din Franța. În vremea comuniștilor erau 5000 de hectare de vie cu Tămâioasă și struguri pentru vinuri roșii. În anii 1970 aici s-a construit un combinat de vinificație. Avea cisterne de beton.

În 2001 proprietarii de la Domeniile Vînju Mare au achiziționat Întreprinderea Viti Vinicolă din Vînju Mare. Erau cisterne de beton și beton pe jos. Aici se realiza numai vinificația primară, apoi vinurile plecau în alte locuri pentru îmbuteliere și vânzare.

Între anii 2008-2013 a avut loc o replantare prin programul de reconversie. În plantaţie sunt atât soiuri autohtone: Fetească Neagră, Tămâioasă Românească cât şi internaţionale Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Chardonnay.

Din 2019, patrimoniul viticol se reduce la 133 ha. Continuă modernizarea capacităților de producție atât în vie cât și în cramă.

Am ajuns într-un spațiu interesant, aici au fost 4 cisterne de beton. Un concept care prezintă trecutul și privește în viitor. Acum totul sugerează ce au găsit aici. Masa și scaunele înalte atrageau atenția tuturor. Am aflat că sunt realizate din baricuri vechi, baricuri de 500 litri si 800 litri.

După aceea am mers sa vizităm un alt colț de istorie. În vremea comunistilor se făceau rachiuri din fructele din zona. Toți ne-am oprit lângă o clădire înaltă. Era coloana de distilare. Lângă ea erau alte spații, aici fructele se depozitau în bazine. Mă bucur că s-a păstrat până azi amprenta acelor vremuri.

Am intrat la căldură și am început degustarea de Vinuri de la Crama Domeniile Vînju Mare acompaniate de brânzeturile Delaco

  1. Prince Vlad Chardonnay + Camembert Ile de France,
  2. Emissarius Chardonnay baricat + Havarti Castello,
  3. Prince Vlad rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie
  4. Prince Vlad Merlot + Emmentaler Delaco
  5. Emissarius rosu (Cabernet Sauvignon + Merlot + Feteasca Neagra) + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Alegerea mea din această seară este Emissarius roșu (Cabernet Sauvignon + Merlot + Feteasca Neagra) + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Viile de la Crama Domeniile Vînju Mare sunt pe coline. la altitudini de 280-350 m. Colinele au orientare sudică cu expunere mare. Astfel, zaharul creste mult. Zona este situată în apropierea Dunării și a pădurilor. Solul brun roscat datorita padurilor de ulmi si nuci ofera vinurilor rosii o calitate recunoscuta.

Gama Prince Vlad este destinată cunoscătorilor și pasionaților de vin. Seria Emissarius aduce la un loc vinurile produse în loturi mai mici. Strugurii se culeg manual în vase speciale, de pe parcele selecționate. la maturitate deplină,

Povestea vinurilor de la Domeniile Vinju Mare

Cupajul de Merlot, Fetească Neagră si Cabernet Sauvignon a fost acompaniat de Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Asocierea Cabernet Sauvignon + Merlot + Feteasca Neagra este interesantă, fiecare soi aduce ceva diferit. Culoarea frumoasă, vișiniu închis și calitatea sa invită la conversații lungi. Aromele sunt de prune uscate, ciocolată neagră și condimente. Cuvantul ales este conversatie.

Grana Padano Delaco D’Exceptie a însoțit vinul.

Reteta de preparare datează din secolul 12 și a fost perfecționată de-a lungul secolelor. Se obține din lapte de vacă nepasteurizat, are un gust fin, usor sărat. Are o aromă de alune și o textură granulată. Cuvântul ales este plăcere.

Pentru asociere cuvântul ales este prietenie.

Acest cuvânt, prietenie, a caracterizat întreaga seară.

Degustare de vinuri la Crama Domeniile Vinju Mare

Ce am aflat nou? Multe lucruri despre vinurile din perioada comunistă. De asemenea, am văzut pentru prima oara butoaie de maturare luate de la Rosiori. În Dealu Mare și în Transilvania nu am întâlnit acest tip de butoaie. La Roșiori sunt butoaie din stejarul romanesc, stejar de deal. Stejarul de la câmpie are fibrele la o distanță mai mare între ele, calitatea vinului maturat este diferită. Butoaiele pe care le folosesc la maturarea vinurilor roșii sunt mediu arse. Fabrica este din vremea lui Ceaușescu.

Am fost întâmpinați cu bucurie, am discutat cu echipa de vânzări și cu cei care lucreaza în camp. Sunt oameni minunati pe care nu îi cunoșteam.

Această zonă are potențial turistic, e aproape de Dunăre. Are o gastronomie autentică. Încă se mai face pâine în țest, sunt brânzeturi în zona și pește din Dunăre.

Am mancat cârnați de la Falia, magazinul local. Au fost extraordinari. Am aflat că e o pâine foarte bună în comuna Rogova, lângă Vînju Mare.

Produs traditional din Oltenia

Vă invit să vă opriți la Vînju Mare, în Oltenia, la un pahar de vin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *