Vocile Flaviei Giurgiu în Craiova

Mi-am propus să discut cu artiștii care vin în Craiova despre spectacole, despre relația lor cu spectatorii, dar și despre perioada în care au stat aici, despre vibrația orașului.

Pe regizorul Radu Afrim l-am întâlnit în holul Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova. Pregătea repetițiile spectacolului “Dacă am gândi cu voce tare”. Spectacolele lui provoacă spectatorii, am mai scris despre asta, dar mi s-a părut fascinant să îi propună Flaviei Giurgiu, o tânără talentată de 26 de ani, să realizeze mișcarea scenică.

Primul meu invitat este Flavia Giurgiu

Radu Afrim și Flavia Giurgiu
Radu Afrim și Flavia Giurgiu

Când ne-am întâlnit, Flavia Giurgiu era alături de artiști. Am avut emoții, dar e un om minunat și totul s-a schimbat când am văzut-o zâmbind. I-am spus că iubesc teatrul din copilărie, sunt blogger și îmi doresc să fie primul meu invitat.

O să descoperiți un om cald, care are multă experiență deși este atât de tânără. Interviul este din luna mai 2017, atunci a avut loc premiera spectacolului “Dacă am gândi cu voce tare”. Am crezut că voi termina mai devreme noua variantă a blogului și îmi cer scuze de acum pentru data la care apare articolul.

Flavia Giurgiu la premiera spectacolului "Dacă am gândi cu voce tare"
Flavia Giurgiu la premiera spectacolului “Dacă am gândi cu voce tare”

O întâlnire specială, Radu Afrim și echipa sa alături de echipa Teatrului din Craiova. Cum ați pornit la drum acum câteva luni, cu ce așteptări și cum este acum? Cum a fost la premieră?

E a doua oară când lucrez la Teatrul din Craiova. În mare știam la ce să mă aștept. Surpriza e că am mai descoperit câțiva oameni mișto. Îmi place echipa de aici. De fiecare dată când ajung într-un loc nou se termină cu câteva întâlniri pe care le păstrez și se leagă mai departe. Simt din prima cu cine o să mă mai întâlnesc.

regia Radu Afrim
regia Radu Afrim

Cum am pornit la drum? Am râs mult. Pe Radu îl ador. Mă îmbogățește. E un regizor și un om atât de viu că mă îmbogățește. Am avut emoții la premieră. Actorii au multe taskuri: mișcare, text, stau în scenă mereu, e o provocare. Radu îți dă toate jucăriile, numa` să știi să te joci. Am râs și la repetiții și la premieră. Am și plâns.

Fiecare oraș este diferit ca vibrație, energie, stare de spirit. Cum este Craiova? Este ceva unic?

Sunt multe parcuri și locuri frumoase pe care le-am descoperit cât am stat aici, străzi, case superbe. Am văzut puțin și din împrejurimi în zilele libere.

Cât despre starea de spirit, ce să zic, Centrul Vechi e plin aproape în orice moment al zilei de unde deduc că oamenii nu duc lipsă de stare bună de spirit. Surpinzător de multă lume. Are un vibe al său orașul deci hai să numim ceva unic: vibe-ul, deși pe mine mă atrage mai mult partea liniștită și împrejurimile.

Îmi doresc să crească nivelul de informare despre Craiova Culturală, ce credeți că ar trebui să facem?

Oamenii au nevoie de modele. Nu prea mai știu ce să aleagă. Încă caută reperele în trecut. Suntem diferiți și avem nevoi diferite sau poate încă nu suntem destul de deschiși. Sunt sigură că nu suntem.

Când eram studentă mi se părea super tare să merg la teatru, la expoziții, în spații în care se întâmplă lucruri. Eram curioasă. Dacă reușești să scoți puștimea de la terase și să le stârnești curiozitatea nu e rău deloc.

Soluția? Nu știu, poate repere, repere noi, repere care să îi stârnească, să îi incite, să îi facă curioși și atenți.

Facem abstracție de prezent de multe ori și de asta ne referim atât de mult la trecut, ideile, lumea se schimbă.

Suntem norocoși. Avem foarte multe posibilități. Cât despre Craiova mi se pare că lucrurile se mișcă în sensul bun.

Sunt foarte mulți tineri în fiecare seară în Piața Shakespeare, piața din fața teatrului. Tinerii care vin nu se duc neapărat la teatru, operă, filarmonică sau muzee. Ar trebui altfel amenajat? Eu mă gândeam să fie într-o zi pe săptămână un spațiu unde să se difuzeze un documentar sau să se promoveze evenimentele din oraș.

Poate se duc cine știe. Foarte bine că se strâng acolo și stau de vorbă. Mai văd și ei un afiș, un eveniment. E o idee bună să fie proiecții în acest spațiu, ar fi frumos.

Dacă am gândi cu voce tareeste spectacolul pe care îl urmăresc în continuare.

Vă invit în data de 1 octombrie 2017 la Sala Mare  a Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova. În perioada 20-30 octombrie 2017 spectacolul montat de Radu Afrim la Craiova este prezent la Festivalul Naţional de Teatru.

Dacă am gândi cu voce tare, regia Radu Afrim
Dacă am gândi cu voce tare, regia Radu Afrim

Îmi doresc să vină din nou Radu Afrim și Flavia Giurgiu în Craiova, cu un nou proiect.

Distribuie articolul:

One thought on “Vocile Flaviei Giurgiu în Craiova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *