Încurajați-i și puneți-vă în pantofii copiilor

Să îi înțelegi pe ceilalți indiferent de limba pe care o vorbesc și să oferim copiilor cunostințe despre antreprenoriat, acestea sunt tendințele educative în lume. Să îi scoți pe copii din inerție și să îi duci mai sus, să subliniezi ce au făcut bine și să îi înveți să ierte. Vă invit să îl cunoașteți pe profesorul Florian Colceag, denumit antrenorul geniilor.

A antrenat lotul olimpic de matematică. Elevii săi au câștigat 60 de medalii de aur la olimpiadele internaţionale. La sfârșitul articolului veți dori să puneți în aplicare imediat sfaturile domnului profesor.

Am participat la întâlnirea sa cu profesorii și părinții copiilor din Craiova, un eveniment organizat de bebevesel.ro.

Profesorul Florian Colceag

Îmi doream de mult să îl întâlnesc, am promovat evenimentul aici. Știam că vom afla multe lucruri, dar impactul aceste intâlniri a fost uriaș. Privirea sa blândă, felul în care transmite mesajul, toate la un loc m-au marcat. Domnul profesor a reușit să scoată la iveală gânduri care stăteau ascunse într-un cotlon, mă gândeam uneori la ele.

Imaginile mi se succedau în minte. Am descoperit copilul care eram acum mulți ani, apoi tânăra care avea multe visuri, peste câțiva ani eram deja un părinte cu copii mici și acum, un părinte care are multe informații despre ce se întâmplă în întreaga lume.

Am povestit mult timp prietenilor despre această întâlnire, am recitit de multe ori ceea ce am scris atunci în agendă. Acum e rândul blogului să ducă povestea mai departe. De la primele cuvinte părinți și profesori ascultau vrăjiți. În sală era liniște.

Profesorul Florian Colceag la Craiova

Încurajați-i și puneți-vă în pantofii copiilor, să le dirijăm energia pentru progresul propriu, ne învață profesorul Florian Colceag

Să îi învățăm să facă lucrurile foarte bine, indiferent de direcție. Altceva am valorificat, nu ce am învățat la școală, ne-a spus de mai multe ori. Să fim atenți să vedem calitățile copilului.

Trebuie să îi învățăm respectul și darurile din noi pe care le-am ignorat și să ne dezvoltăm în același timp pe noi. Într-adevăr, am valorificat cu totul altceva decât am învățat în școală. Fac parte din generațiile care au dat examen de admitere la liceu și admitere în clasa a 11 a. La admiterea la facultate, eram șapte pe un loc. Mi se derulau amintirile cu viteza gândului. Am învățat, nu am chiulit, am absolvit la timp și m-am trezit că în curând după 1990, aveam deja copii și industria a început să nu mai existe.

Acum câțiva ani, la revederea de la terminarea facultății toți am constatat că facem parte dintr-o generație de sacrificiu. Poveștile erau trase la indigou, după multe încercări de a găsi un job în domeniul în care am absolvit facultatea, am găsit mult mai ușor un job în domenii legate de pasiunile noastre. Am valorificat cu totul altceva decât am învățat în școală, așa cum spune profesorul Florian Colceag. Profesăm în alte domenii, ne-am întors la pasiunile noastre.  La rândul nostru, am început să ne ocupăm mai mult de copii, să le descoperim calitățile. Copiii noștri s-au îndreptat către meserii care nici nu existau atunci când studiam noi.

Florian Colceag
Florian Colceag

Ce se cere pentru un elev? Cunoștințe: artă, stiințe sociale, IT, știință și dezvoltarea personalității. Să discuți la școală despre curaj, reziliență, etică și leadership.

Educația așază cuvintele în creier. Dobândim cunoaștere prin interdisciplinaritate. Mi-au plăcut aceste cuvinte. Ne-a dat și un exemplu: când discuți despre un loc, ai nevoie de cunostințele de la geografie, dar și de istorie ca să știi ce s-a întâmplat acolo și literatura, pot fi personalități renumite. În prezent materiile legate de artă, biologie sau științele sociale nu există în programa școlară de liceu. Deși acum copiii sunt pasionați de fotografie, mass-media, programa școlară nu oferă aceste cunoștințe.

Părinții trebuie să petreacă mai mult timp cu copiii, să citească împreună. Când citesc o carte interesantă copiii vor spune: WAW! Ce am descoperit! O să intreb la școală. Întotdeauna starea de spirit duce la atitudini și aptitudini.

Timpul petrecut alături de copii, discuțiile despre ceea ce fac la școală, despre prietenii pe care îi au ne ajută să înțelegem ce e în sufletul lor.

Cum dezvoltăm ceea ce știm? Prin creativitate, comunicare, colaborare, spune profesorul Florian Colceag. Părinții trebuie să urmărească unde progresează și să-i încurajeze pe copii. Un rol important îl are educarea cu ajutorul internetului, este vorba despre META-ÎNVAȚARE.

profesorul Florian Colceag, Craiova
profesorul Florian Colceag, Craiova

Să vezi partea bună în copii, este necesară predarea diferită ca să le dezvolți abilitățile

Încrederea pe care o transmite profesorul e foarte importantă. Reforma în educație trebuie să plece de la profesori. Diversitatea copiilor și dezvoltarea abilităților de comunicare a reprezentat  începutul unui dialog între profesorii și părinții din sală. S-a ridicat un profesor să povestească ce se întamplă în Craiova, care este relația dintre părinți și școala în care învață copiii. Părinții nu sunt aproape de scoală și de profesorii copiilor. Ei cred că meditațiile sunt suficiente pentru o notă bună la bacalaureat. Ca un bulgare care se rostogolește, au intervenit și părinții, după aceea iar profesorii. Toți i-au dat dreptate domnului Florin Colceag.

Cum își aleg școala? Școala e o clădire, e un nume

Să facem cu plăcere ceea ce facem. Problema e de atitudine. Noi putem să gândim altfel. Părinții nu trebuie să aleagă școala, trebuie să aleagă omul care îi place, copilul trebuie să învețe din școală cum să se comporte. La școala înveți să te porți cu colegii, să lucrezi în echipă, întrebârile ne duc la studiu, spune domnul profesor.

Nu am întâlnit până acum vreun părinte care să aleagă școala unde învață copilul său ținând cont de activitățile prin care dascalii învață copiii să lucreze în echipă sau vorbesc cu ei despre pasiunile lor și dezvoltarea personalității. Întotdeauna cautăm în primul rând să fie profesori de română și matematică foarte buni, pentru că acestea sunt materiile la care se dă examen.

Pentru mine aceasta întâlnire a însemnat foarte mult. Cred că dacă totul ar fi așa cum spune profesorul  Florian Colceag, nu ar mai pleca așa mulți tineri să studieze în străinătate.

profesorul Florian Colceag, Conferință Craiova
profesorul Florian Colceag, Conferință Craiova

Vă invit să povestiți despre relația copiilor voștri cu dascălii lor sau despre alte evenimente care v-au impresionat.

5 thoughts on “Încurajați-i și puneți-vă în pantofii copiilor

  • mai 5, 2019 la 12:20 pm
    Permalink

    Ti-am distribuit articolul in 23 dintre grupurile mele in care s-a potrivit ca subiect. Chiar acum doua zile am vazut un reportaj cu Florian Colgeac si unii dintre copiii genii ai Romaniei. Felicitari pentru articol, Mirela!!! La cat mai multe de acest gen!

    Răspunde
  • mai 5, 2019 la 3:01 pm
    Permalink

    Foarte frumos articolul ai plin de informații utile. Incerc sa petrec timp de calitate cu micuții mei, sper că îmi și reușește.

    Răspunde
  • mai 7, 2019 la 1:01 am
    Permalink

    Minunat articolul si foarte util! Sunt sigura ca ati avut multe de invatat de la domnul profesor. Si eu incerc sa imi sustin copiii cat pot de mult, sa ii ajut, sa le dau aripi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *