Poezia Harpei Concertante de la Filarmonică
Regizori tineri propun publicului spectacole în care își dau întâlnire mai multe arte, pun în prim-plan instrumente mai puțin cunoscute, selectează cu mare atenție artiștii. Conceptul se transmite și în sală, spectatorul simte că întrega echipă a lucrat cu multă plăcere și respect pentru public.
Filarmonica Oltenia și regizoarea Alina Rece ne-au invitat la spectacolul “Dragostea din dragoste răsare” .
O întâlnire cu muzica și poezia de dragoste a lumii
Un mare actor, Emil Boroghină recită sonete de Dante, Petrarca, Michelangelo, Shakespeare și Eminescu.
O soprană renumită, Diana Tugui interpretează un colaj din muzica lui George Enescu
Intervenții la harpă susținute de Rozalia Pataki cu muzica lui Handel, Renie, Puccini, Hasselmans, Smetana.
Aplauze, flori și bineînțeles apariția pe scenă a pisicii melomane de la Filarmonica Oltenia au încheiat spectacolul.
Am mulțumit regizorului și am povestit despre pasiunea pe care au transmis-o artiștii, care s-a transmis și publicului în sală.
Am fost “vrăjită” de harpa care a însoțit poezia de dragoste a lumii spusă de marele actor Emil Boroghină și mi-am dorit să vorbesc cu Rozalia Pataki.
Am pus câteva întrebări și am intrat într-o lume pe care nu o bănuiam.
Harpa este un instrument nobil, este unul dintre cele mai vechi instrumente. Este considerat instrumentul preferat al îngerilor. Este croit pe măsura inimii.
Harpa de concert de la Filarmonicii Oltenia, e o o harpă specială, e concertantă. E o harpă marca Salvi, model Aurora, are 47 de coarde și 7 pedale.
Harpa celtică este de dimensiuni mai reduse, o întâlnim în recitaluri de harpă celtică solo fără dirijori sau orchestră.
Sunetul este mai moale, repertoriul este dedicat și se cântă în general muzică irlandeză.
Din anul 2013, Rozalia Pataki a abordat și repertoriul pentru harpă celtică și a susținut recitaluri de harpă celtică solo fără dirijori sau orchestră în orașul natal Bocșa.
Acum, Rozalia Pataki pregătește un nou proiect. Aștept cu emoție și bucurie să ascult DUO- Harpa si Corn Francez, cu Roxana Maria Cherciu.
Rozalia Pataki s-a născut la Reșița și o parte din copilărie a petrecut-o în Bocșa (jud.Caras-Severin).
De la vârsta de 10 ani a început studiul harpei, la Timisoara, cu doamna profesor Stella Dinulescu.
A absolvit Facultatea de Muzica, din cadrul Universitatii de Vest-Timisoara sub îndrumarea doamnei profesor Stella Dinulescu și studii de master sub îndrumarea doamnei profesor univ. dr. Ștefana Gratiela Negrutiu, la Sectia de Muzica de cameră – Stilistică interpretativă (în cadrul Facultății de Muzică, Universitatea de Vest Timișoara).
A susținut concerte solistice alături de Filarmonica Banatul din Timisoara, Orchestra Facultății de Muzică din Timișoara și Filarmonica Oltenia sub bagheta maeștrilor dirijori: Gheorghe Costin, Sabin Pautza, Modest Cichirdan și Theo Wolters.
Surse foto: Daniel Botea și Rozalia Pataki