Hruba de la Banu Mărăcine așteaptă oaspeți

Hruba de la Banu Mărăcine, este printre cele mai mari din țară, are două intrări și un tunel care face legătura între o cramă veche și una nouă. Banu Mărăcine este unul dintre cele 12 areale viticole recunoscute ale României în care se pot obţine vinarsuri.

Stațiunea Didactică Banu Mărăcine este renumită pentru calitatea vinurilor roșii, albe și aromate. 

Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro au fost invitați să organizeze împreună un eveniment Brânzeturi cum se…cuVin. Mircea Bica – directorul stațiunii, Adrian Leoveanu – inginer șef și Mihaela Voicu – ghidul nostru în Hruba – Crama Banu Mărăcine ne-au primit cu bucurie.

O întâlnire cu oameni pasionați care obțin vinuri renumite urmată de o degustare de vinuri și a branzeturilor Delaco. 
 
Hruba de la Banu Mărăcine
Hruba de la Banu Mărăcine

În 1975 a luat fiinţă Staţiunea Didactică Banu Mărăcine care funcţionează în cadrul Universităţii din Craiova, având ca obiect de activitate instruirea practică a studenţilor, desfăşurarea activităţii de cercetare a cadrelor didactice şi implementarea rezultatelor cercetării în producţie, producerea de seminţe şi material săditor și alte activităţi.

În 1984 a fost construită Hruba de la Banu Mărăcine, locul unde se maturează vinurile.

Sortimentele de vinuri sunt ţinute în butoaie de stejar.

Hruba de la Banu Maracine, Craiova
Hruba de la Banu Maracine, Craiova

Am coborât mai multe trepte și am ajuns în vinotecă. Sticlele sunt aranjate pe rafturi în poziţie orizontală. Cele mai vechi soiuri datează din 1970.

Vinotecă la Hruba Banu Mărăcine
Vinotecă la Hruba Banu Mărăcine

Am făcut fotografii și am fost invitați la degustare. Sala de degustare era pregătită. La intrare era frumos aranjată masa cu brânzeturile renumite distribuite de compania Delaco și vinurile de la Crama Banu Mărăcine.

Sauvignon Blanc și Camembert; Cabernet Sauvignon și Grana Padano; Fetească Neagră și Cașcaval Afumat sunt asocierile pregătite.

Combinația mea preferată a fost Fetească Neagră de la Banu Mărăcine și Cașcaval afumatde la Delaco.
Feteasca Neagră este unul dintre cele mai vechi soiuri românești. Feteasca neagră etalează calități ajungând ca, în anii favorabili să depășească calitativ chiar și vinul Cabernet Sauvignon, considerat în unanimitate regele vinurilor roșii.
Mă bucur că Feteasca Neagră are rezultate foarte bune aici, mi-a plăcut foarte mult, este un vin cu 13% alcool, roșu rubiniu și are un post-gust intens.

Asocierea a fost potrivită, cu cașcavalul afumat de la Delaco, care are o textură fermă și ușor sărat.
Cuvântul ales pentru Feteasca Neagră de la Banu Mărăcine este vocație, pentru cașcavalul afumat de la Delaco estetradiție, iar combinația între cele două reprezinta prietenie

Banu Mărăcine este un areal viticol recunoscut în care se pot obţine vinarsuri.

Seara s-a terminat cu prezentarea unui vinars ROUA PLAIULUI asociat cu ciocolată amăruie 99%. Un vinars distins în 1996 cu medalia de argint pentru fineţea, rafinamentul său şi pentru autenticitatea tehnologiei prin care se obţine, la Salonul Internaţional de Invenţii de la GenevaNu știam acest lucru și aceasta este informația care m-a impresionat.

Am descoperit acum  un loc pe care trebuie să-l promovăm. Să organizam și alte evenimente.  

O seară minunată într-un loc de poveste. Un peisaj de vis.

Crama Banu Maracine, Craiova
Crama Banu Maracine, Craiova
 

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *