Impresario, o excursie senzorială
Impresario e un concept de impresariat enologic. Vitalie Gherman este enolog și consultant la mai multe crame. Acolo unde identifică un terroir deosebit, merge și vinifică anumite soiuri după rețetele proprii. De obicei sunt soiuri aparent incompatibile.
Este prima dată cand aflu despre acest concept. Dar au urmat multe surprize.
Impresario este un brand de vinuri creat în Republica Moldova, lansat în 2019. Strategia sa este de a descoperi noi soiuri, terroir-uri și de a oferi apoi consumatorilor noi abordări cu un caracter unic.Experimentând,obțin asamblaje din soiuri de struguri internaționaledar și din soiurile moldovenești Feteasca Neagră, Feteasca Regală, Rară Neagră.
Vinurile Impresario la restaurantul La Rocca
1. Pinot Grigio și Aligote
2. Sauvignon Blanc și Chardonnay
3. Fetească Regală și Aligote
4. Rose
5. Pinot Noir și Cabernet Sauvignon
6. Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon
7. Cabernet Sauvignon și Merlot
8. Saperavi
Vinurile Impresario au fost prezentate de somelierul Ștefan Teriș. Am descoperit asocieri care ne-au surprins. Dar fiecare asociere demonstra că au fost aleși struguri de calitate, iar vinul oferit are o poveste.
Alegerea mea din aceasta seară este Cabernet Sauvignon și Merlot. Este un vin sec, iar culoarea sa este intensă,un vin rubiniu. Un vin maturat, fermecător, cu arome de vișine și prune uscate. Bineînțeles, este catifelat.
Am stat mult de vorbă cu somelierul Ștefan Teriș, voiam să aflu mai mult despre vinurile Impresario din Republica Moldova și gastronomia locului, despre asocierea acestor vinuri cu mâncarea.
Aligote, acest soi din Burgundia a apărut în secolul 17. Este corpolent, puțin aromat, are note de măr verde și citrice. Îl găsim la crama Gramma de lânga Iasi, dar și pe malul celălalt al Prutului in Republica Moldova. Este un campion, asociat în primul rând cu pește și fructe de mare. Deseori, un pastrav la gratar cu o garnitura. Șuba, este o garnitură. Este un produs tradițional alcătuit din multe straturi. Primul strat este scrumbie marinată, al doilea sfeclă roșie fiartă sau coaptă dată pe răzătoare, urmeaza un strat cu morcov crud ras. Peste morcov urmează un strat din ouă foarte tari, apoi un strat din ceapă și deasupra un strat din cartofi fierți. Totul se îmbracă în maioneză. Am gustat șuba la evenimentul Craiova Capitală Gastronomică, a fost servit la standul dedicat Republicii Moldova.
La acest vin putem servi și un aperitiv. Se numește Limba soacrei. Se taie vânăta în felii pe lung, se așază o umplutură din brânză și verdețuri, se rulează și se pune într-o tavă. Tava se pune în cuptorul încins.
Feteasca Regală este obținuta din Feteasca Grasă și Feteasca Albă. Are o aromă placută și o aciditate naturală. Se poate servi alături o tocană de iepure în gutuie coapta. Iepurele se fierbe până se deslipește carnea de pe os. Apoi carnea se călește împreună cu legumele într-o tigaie și se lasă la foc mic. Cu această compoziție umplem mai multe gutui, apoi le dăm la cuptor. Putem asocia acest vin cu spinare de iepure la cuptor cu masline sau prepeliță la cuptor cu măsline.
Vinul Rose se mulează pe orice preparat cu tocătură: musaca, sarmale, carnati.
Un fel tradițional sunt sarmalele puse într-un dovleac scobit de miez. Sarmalele sunt preparate în feluri diferite: în foi de varză, viță de vie, în foi de hrean. Dovleacul umplut cu aceste sarmale se pune în cuptor. Pot fi și sarmale cu umplutura din carne la care se adaugă miez de dovleac prefiert dat pe răzătoare.
Nu am mâncat sarmale în foi de hrean, nici sarmale cu umplutură de dovleac.
Feteasca Neagră a apărut acum 5000 de ani la Uricani pe malul Prutului. Are un profil senzorial unic în cele 8000 de vinuri roșii din lume. Este corpolent și are note de fructe de pădure negre.
Saperavi este cel mai vechi din istoria omenirii. Are pielița roșie dar și pulpa este tot roșie. În limba gruzină înseamnă vopsea. S-a aclimatizat în Republica Moldova, este mai bun vinul obținut aici decât cel din Georgia. A devenit un soi național al Republicii Moldova.
Putem servi un desert din prune fierte în sos de vin. Se scot sâmburii și se pune miez de nucă în interiorul prunelor. Prunele se fierb într-un vas cu sos din vin roșu și scortișoară. Putem pregăti și o prăjitură numită Baba Neagră.
Am vrut sa aflu ce alte deserturi sunt în gastronomia moldovenească. Placinta poale în brâu cu mărar sau un tort din clătite numit cușma lui Guguță. La sfârșit mi-am dat seama că nu am întrebat nimic despre ciorbă. Ciorba moldovenească se acoperă cu aluat și se dă la cuptor. Gustul legumelor care fierb sub aluat este deosebit.
A fost o seară minunată. Am aflat despre conceptul de impresariat enologic, despre soiurile de vin, despre calitatea vinurilor din Republica Moldova și gastronomia locului.
Foto Daniel Botea