Aromele Inspiro de la Chateau Vartely

Inspiro înseamnă bucuria pentru lucrurile din jur, speranța și motivația de a merge mai departe.
Vă invit într-o poveste despre inspirația verii și vinurile spumante. Spumant din Fetească Regală și din Pinot Noir produse dupa metoda Charmat la Chateau Vartely ne-au însoțit într-o frumoasă zi la Crama 91.

Inspiro de la Chateau Vartely


În fosta carieră de piatră de pe Dealul Orheiului, la 50 de kilometri de Chișinău, s-a ridicat în 2004 crama Chateau Vartely. Această cramă este renumită în Republica Moldova. Vartely, denumirea veche a orașului Orhei, are o rezonanță muzicală.
Vinurile produse de Chateau Vartely sunt importate și distribuite în România de Produse Moldovenești.


Am descoperit vinurile acestei crame la întâlnirea bloggerilor cu Svetlana Matvievici, somelier la crama Château Vartely. A fost și prilejul să sărbătorim împreună 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Am scris articolul Vinurile gastronomice de la Château Vartely
O prietenie între noi s-a legat imediat, parcă ne cunoșteam de-o viață. Așa că acum, în pragul vacanței de vară am fost invitați să ne întâlnim din nou.


A fost un eveniment dedicat gamei Inspiro. Au apărut 3 spumante noi, produse dupa metoda Charmat, iar acum gama Inspiro are o nouă etichetă.


Inspiro doza ta de inspirație! Inspiro de la Chateau Vartely


Vinurile degustate au fost:

⦁ Inspiro Spumant Alb din Fetească Regală, brut
⦁ Inspiro Spumant Rosé din Pinot Noir, sec
⦁ Inspiro alb Muscat, demisec
⦁ Inspiro Rosé Muscat, demisec
⦁ Individo alb Pinot Gris si Chardonnay
⦁ Individo roșu Rară Neagra, Malbec si Syrah
⦁ Spumant Pinot Noir, brut, metoda clasică

Vinurile spumante însoțesc adesea aniversările, mesele în familie. La nunți, botezuri sau petreceri de revelion lumea e bucuroasă când este întâmpinată cu un vin spumant. Are un rol foarte important, îți oferă starea de bine care întreține bucuria momentului.
Pentru servirea vinului spumant se folosesc pahare înalte și subțiri. Aceste pahare oferă prețiozitate evenimentului. Mă bucur că au apărut multe variante de pahare pentru vinul spumant, au diverse decorațiuni colorate atașate de piciorul paharului.
Temperatura recomandată este cuprinsă între 6 și 10 grade Celsius pentru a-și păstra gustul și proprietățile. Pentru a nu încălzi băutura se ține paharul de picior și nu de cupă.


Preferatul meu din această seară a fost Inspiro Spumant Alb din Fetească Regală, brut.

A fost o bucurie să văd că există un spumant dintr-un soi românesc, Feteasca Regală. Soiurile locale sunt cerute de clienți din ce în ce mai mult și mă bucur să descopar că sunt crame care se adaptează cerinței clienților. Este un spumant diferit, îți trezește curiozitatea.
Este răcoritor, armonios, cu arome de piersici și nuanțe florale.
Eticheta este interesantă. Am aflat că s-a tinut cont de preferința clientilor, de aceea gama Inspiro are etichete noi.

Inspiro Spumant Alb din Fetească Regală,


Mi-a plăcut foarte mult Individo roșu Rară Neagra, Malbec si Syrah.

Rara Neagră este un soi local despre care mereu vreau să aflu mai mult. La prima degustare cu vinurile de la aceasta crama am descoperit Totem Rara Neagră, un vin sec, un vin gastronomic cu o aromă intensă și o culoare rubinie. Rara Neagră este Babeasca din România. Despre acest vin puteti citi aici.
Acum Rara Neagră a avut alături Malbec și Syrah, două soiuri interesante pe care le întâlnești rar în România.


Am început degustarea cu un spumant alb brut obținut prin metoda Charmat din Feteasca Regală și am încheiat-o tot cu spumant brut, metoda tradițională.

Inspiro de la Chateau Vartely


Spumantele obținute prin metoda Charmat au un timp de producție redus, de aceea sunt mai accesibile la preț. Spumantele obținute prin metoda tradiționala au o calitate superioară, sticlele sunt mai groase pentru a face fata presiunii mari și prețuri mai ridicate.
Felul în care torni vinul în pahare este la fel de important. Am învățat să deschidem sticla înainte de servire fără să o agităm. După aceea se umple trei sferturi din pahar. Perlajul dat de bule este admirat de clienți. Spumantele nu trebuie rotite în pahar, pentru a nu se pierde bulele.

Vinurile Chateau Vartely

Svetlana ne-a explicat cum se face sabrarea la spumante, cum se deschide o sticla de vin spumant cu o sabie. Important este să stii care este punctul slab al sticlei.
Spumantul se poate bea chiar și la micul dejun.


Puteti folosi codul de discount svetlana15 în link-ul de mai sus și aveti o reducere de 15% la produsele Chateau Vartely.

Îmi doresc să aflu mai multe despre vinurile spumante și istoria lor.


Întâlnirea noastră s-a încheiat cu tradiționala piesă scurtă de teatru pregatită de Iulian Fira. Participanții la eveniment citesc la prima lectura o piesă scurtă. De fiecare dată suntem curioși să aflăm ce ne-a pregătit Iulian.


A fost o zi minunată, timpul a trecut repede. Am povestit, am râs, am făcut fotografii. Am discutat din nou să mergem în Republica Moldova să descoperim istoria locurilor, sa vedem cum se realizează acum vinurile, să aflăm cum le promovează și bineînțeles să discutăm despre asocierea vinurilor cu gastronomia.

Distribuie articolul:

3 thoughts on “Aromele Inspiro de la Chateau Vartely

 • august 9, 2023 la 12:43 pm
  Permalink

  A fost o zi frumoasa la Chateau Vartely. Am degustat vinuri interesante si am vizitat crama. Toate aceste bauturi sunt inspiratia acestei veri. Paharul de spumante de la Chateau Vartely aduce veselie, bucurie si multe noutati in tara noastra. Felicitari Chateau Vartely pentru lansarea gamelor Inspiro si Individo! Sunt produse excelente si imi doresc ca aceste vinuri sa se bucure de un succes meritat!

  Răspunde
 • septembrie 18, 2023 la 12:30 pm
  Permalink

  Am descoperit din nou o interpretare interesantă și vinuri specifice. Crama Vartely a reușit să se adapteze și să își onoreze îndatoririle față de clienți.

  Întreaga gamă din crama Vartely priceam să o serviți în aceleași condiții: pe o masă pe o vreme însorită, înconjurați de prieteni și de o mică discuție. Un vin bun ne inspiră iar Inspiro ne invită să removed o doza de inspirație! Este momentul unor impresii plăcute și pozitive, în care bucuria se simte în plină putere!

  Răspunde
  • septembrie 20, 2023 la 10:03 pm
   Permalink

   Intr-adevar este un vin care aduce in jur multi prieteni.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *