Irina Gruia, terapia prin sunete
Am mers alături de prietenii mei bloggeri într-un loc special să ne întâlnim cu Irina Gruia. La Valea Merilor, în comuna Predești, la 15 kilometri de Craiova. Din drumul principal, un drum îngust te poartă într-o poveste. Dealuri înconjurate de o pădure cu copaci arămii și câteva spații amplasate la diferite distanțe. A fost o surpriză, nu știam unde suntem.
Când am coborât din autocar ne-a întâmpinat psihoterapeutul Irina Gruia. Împreună cu echipa ei de la Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune au construit Centrul Comunitar – Hub Terapeutic din Oltenia. Un loc dedicat copiilor și tinerilor vulnerabili. Plin de căldură, frumos amenajat, cu multe rafturi încârcate de cărți, caiete, creioane. Un spațiu pentru interacțiune. Un loc care oferă siguranță și sprijin emoțional, oportunități de educație, dezvoltarea personalității. Acest loc oferă două săli de instruire și 40 de locuri de cazare.
Am vizitat hub-ul, camerele în care sunt cazați, curtea Hub-ului. Pădurea din spatele centrului este locul pentru relaxare și activități creative în natură.
Asociatia Dezvoltare si Psihoterapie prin Actiune (De Psi) a fost fondată în 2011 de un grup de profesioniști din domeniul psihologiei, psihoterapiei și metodelor non-formale de învățare. Un grup de specialiști din Craiova, Slatina și Severin. Proiectele DePsi pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor vulnerabile sunt pe site-ul oficial DePsi.
Alături de Centrul Comunitar – Hub Terapeutic se află un alt loc amenajat persoanelor vulnerabile. Acesta a fost realizat în parteneriat cu Norsk Moreno Institutt din Norvegia și este dedicat femeilor care au fost victime ale violenței domestice. Este un spatiu care oferă susținere și protejare pentru o anumită perioadă. Acest proiect, Bătaia nu este ruptă din rai, este singurul proiect din Dolj dedicat femeilor care au fost victime ale violentei domestice. Ele sunt consiliate și primesc sprijin pentru gasirea unei soluții.
Grija față de confortul celor care locuiesc aici se vede peste tot. Atât în interior cât și în exterior. De la balcon se vede pădurea cu copaci arămii, îți oferă liniște și culoare.
Am mers și noi prin pădure, am făcut fotografii, ne-am bucurat de terapia naturii. Apoi ne-am întors să discutăm cu Irina Gruia despre alte proiecte și planuri de viitor. Întreaga familie o sprijină. Am povestit despre greutățile întâmpinate în realizarea acestui proiect, despre tinerii de azi și despre beneficiile voluntariatului.
A urmat o sesiune de terapie prin sunete emise de boluri și gonguri tibetane. Irina Gruia ne-a explicat efectele medicale ale acestei terapii auditive. Ne-am așezat confortabil și timp de 45 de minute am ascultat divese sunete care te duceau cu gândul în locuri diferite. Sunete produse de diverite intrumente care se armonizau: gonguri planetare, boluri tibetane, chimes, rain sticks.
Mi-a plăcut foarte mult, a fost ceva diferit. Am ascultat explicații, am fost invitați să experimentăm, s-au lansat discuții și i-am ascultat pe alți bloggeri care au mai participat în alte locuri. Toți eram curioși să vedem ce va urma.
A fost un moment de liniște și introspecție. Cu ochii închiși, ascultam sunetele. Am avut diverse senzații, parcă eram într-un film. Mă aflam lângă o cascadă și mai târziu mă plimbam într-o grădina cu multe flori colorate, apoi eram în mijlocul unor tablouri. O stare de conectare cu propria lume interioară.
După ce s-a terminat am fost întrebați cum ne-am simțit. Mulți am vrut să experimentăm fiecare instrument. Eu am fost fascinată de cele doua chimes, de sunetele lor. Unul simboliza aerul si celalalt focul. Sunau diferit, dar arătau la fel, nu înțelegeam cum le deosebeai. Aveau un cerculeț mic la bază. Așa am putut să aleg, mie mi-a plăcut sunetul celui care simboliza aerul. Aș asculta zilnic acest sunet.
Am mai aflat ceva. Ziua de naștere are un anumit sunet. Fiecare a început să spună în ce zi este născut și să asculte sunetele. Unele erau muzicale, altele sobre, unele aveau un ecou, altele erau mai scurte. Era o lume nouă.
Aceste sesiuni oferite contra cost susțin financiar activitățile hub-ului comunitar.
Irina a implicat întreaga familie în proiecte: mama ei se ocupă de masa copiilor, soțul și fiicele o ajută în multe activități. De aceea atmosfera este caldă și primitoare.
Vizita noastră s-a încheiat seara târziu. Deși ne cunoscusem cu câteva ore mai devreme parca ne știam de mult. Am luat masa împreună și am stat la povești, am pus întrebări și am schimbat impresii.
Vă invit să o cunoașteți pe Irina, să aflați mai multe despre proiectele ei urmărind site-ul site-ul oficial DePsi.
Și vă invit să mergeți în Valea Merilor, e atât de aproape de Craiova. Puteți afla mai multe informații, puteți să vă implicați și voi.