Crama Delta Dunării și povestea cailor cu care se lucrează viile

Pentru prima oară am ascultat povestea cramei care se numește Crama Delta Dunării. Delta Dunării este un tărâm mirific, pe care îl asociam în minte cu pelicanii, canalele nesfârșite, lotca, peștele și gastronomia tradițională. Știam că aici timpul curge după ceasul sezoanelor de pescuit. Pescarii cu navoadele lor sunt eroii deltei. Acum am aflat povestea locuitorilor din deltă și caii lor cu care care lucrează viile. Despre măiestria femeilor care taie de zeci de ani vița de vie. Vinul lor îmbogățeste produsele gastronomice pescărești.

Delaco a insotit ca de obicei evenimentul organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la  Trattoria Chiriac .

Delaco – Fan Brânză este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienților de pe piața din România.

A fost o seară de poveste care s-a terminat cu promisiunea de a vizita crama la începutul verii.

Podgoria pe care se află Crama Delta Dunarii are o suprafață de 20 de hectare. Solurile nu sunt bogate, sunt nisipoase, revitalizate de plante aromatice, potrivite pentru o producție a vinurilor de calitate. Este o cramă artizanala care produce soiuri autohtone. Vinurile La Sapata sunt biologice, nu se folosesc pesticide. Se realizează o vinificare manuală. 85% se lucrează cu cai, tractorul se folosește doar pentru tratamente.

Asocierile vinurilor La Sapata și a brânzeturilor Delaco prezentate

 Frizante Artizanal Feteasca Regală + Camembert Ile de France

Aligote + Brie au bleu Ile de France

Feteasca Regală + Havarti Delaco D’Exceptie,

Roze (Băbeasca Neagră) +  Cascaval Sofia,  

Băbeasca Neagră + Emmentaler Delaco,

Feteasca Neagră + Gouda Delaco D’Exceptie,

Bonus la final: Frizante Artizanal Roze din Băbeasca Neagră.

Egreta este reprezentativă pentru delta, ea se regăsește pe fiecare etichetă a vinurilor La Sapata. Te invită parcă să mergi la fața locului.

Alegerea mea din această seară a fost Roze (Băbeasca Neagră) +  Cașcaval Sofia.

Am ales Roze (Băbeasca Neagră) pentru că a fost o surpriză. Sunt multe crame care produc Roze din Cabernet Sauvignon. Este interesant că această cramă vinifică soiul tradițional românesc Băbeasca Neagră, dar mi se pare o provocare să realizezi un Roze. Este o provocare și pentru că în ultimii ani a crescut consumul de Roze și cramele încearcă să meargă pe căi bătătorite.

Mi-am notat povestea pe care ne-a spus-o Roberto Pieroni la Craiova. Au descoperit întâmplător 2 hectare de Băbeasca Neagră în podgorie. Este un vin prietenos, ușor băubil, se bea și la o simplă discuție. Buchetul este elegant, floral. Culoarea este asemenea unui trandafir. Cuvântul ales este surpriză.

Cascaval Sofia – Delaco este așteptat cu nerăbdare de bloggeri la fiecare degustare. Este un prieten al vinurilor românești. Textura este fermă, semitare. Aroma este fină, de lapte. Gustul lui ușor sărat acompaniază cu succes un Roze. Cuvântul folosit este prietenie.

Cașcavalul este răspândit în toată peninsula Balcanică. Referitor la origine părerile sunt împărtite. Unii spun că ar fi originar din sudul Italiei și are niste veri mai îndepărtati (mozzarella și caciocavalo). A doua variantă ar fi că rădăcina cuvântului este “caș” iar originile ar fi aromâne.

Cuvântul ales pentru această asociere este provocare.

A fost o seară cu vinuri multe și pauze lungi care au prilejuit discuții cu invitații noștri. Am aflat multe lucruri noi. Deși este o cramă mică, cantități importante sunt exportate în Germania, Olanda, Elveția, Japonia.

Am discutat despre tradiția rețetelor deltaice și produsele gastronomice pescărești.

Mi s-a părut fascinant când am auzit despre degustarea de vinuri La Sapata pe care o prezintă la cramă. Este o degustare cu produse tradiționale din pește, cu produse deltaice. Marinarea peștelui se realizează cu vinul La Sapata. Am avut degustări cu alte crame din Dobrogea, dar este prima dată când am auzit despre degustare de vinuri cu pește organizate la cramă.

O seară minunată care s-a terminat aproape de miezul nopții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *