Lacrimi de Lună, un brand seducător
Podgoria Drăgăşani are o istorie ce datează de peste două mii de ani, din vremea geto-dacilor. Oltul este martorul tăcut al vremurilor și legendelor. Peisajul colinar de aici îți amintește de Toscana. Am vizitat mai multe crame din această zonă și am participat la degustări de vinuri.
Acum, la un nou eveniment Brânzeturi cum se cuVin, organizat la Oxygen Bistro de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro am cunoscut o nouă cramă.
Ferma Măgureni aflată în Podgoria Drăgășani produce pe o suprafață de 20 de hectare vinuri ecologice. Sunt puține crame în România care oferă iubitorilor de vin, produse care păstrează intact gustul terroir-ului. Un brand romantic, Lacrimi de lună, autentic și seducător a venit în capitala Olteniei.
Ca de obicei, brânzeturile Delaco au acompaniat vinurile. Brânzeturi celebre pe plan mondial ne-au însoțit întreaga seară.
Asocierile prezentate au fost:
- Sauvignon Blanc sec si Mozzarella,
- Crampoșie sec si Camembert,
- Pinot Gris demisec si Emmentaler,
- Tamaioasa Romaneasca demisec si Maasdam,
- Rosé Cabernet Sauvignon demisec si Gouda,
- Negru de Dragasani sec si Grana Padano
Negru de Drăgășani și Crâmpoșie sunt vinurile emblemă ale zonei. Sunt vinuri locale, cunoscute și apreciate în tara și în străinătate. Mă bucur mereu să le descopăr. Totuși, alegerea mea din această seară este Tamaioasa Romaneasca și Maasdam Delaco D’Exceptie.
Am ales un vin românesc, un vin alb demisec cu o aromă seducătoare de fagure de miere alături de flori de tei și salcâm. Este vinul preferat de majoritatea bloggerilor prezenți la eveniment. Este vinul despre care vreau să împărtășesc și prietenilor mei care îmi citesc articolele. Aroma vinului m-a ajutat să fac această alegere. Cuvântul ales este seducător.
Tămâioasa românească este un soi aromat care provine din familia Muscat. Este cultivat de peste două mii de ani în spaţiul românesc, din perioada Regelui Burebista, primul rege al dacilor (82-44 î.Hr.). Denumirea soiului provine din cuvântul latin thymanea, care se traduce “tămâie”, datorită caracterului aromat.
Renumita brânză olandeză Maasdam Delaco D’Exceptie a acompaniat vinul demisec Tămâioasă Românească.
Maasdam este o „brânză cu găuri”, a apărut în 1984. A fost fabricată pentru prima oară într-o mică fabrică din satul Schoonrewoerd, situat lângă Leerdam. A ajuns să se fabrice în întreaga Olandă, sub numele generic de Maasdam. Concepută inițial doar ca o variantă mai ieftină de Emmental, a reusit să capete o notorietate internațională. Este o brânză obținută din lapte pasteurizat de vacă, cu 45% grăsimi, are o pastă semidură, cu găuri.
Cuvântul ales pentru Maasdam Delaco D’Exceptie este farmec.
Cuvantul ales pentru asocierea Tamaioasa Romaneasca si Maasdam Delaco D’Exceptie este prietenie.
Seara s-a încheiat ca de obicei cu poza de grup. Am ajuns la evenimentul #33.